Επίσκεψη με μηνύματα από την υπουργό Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί

Ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης υποδέχεται τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί στο Κέντρο Συντονισμού και Ερευνας. AP Photo/Petros Karadjias.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σύντομη επίσκεψη, με δυνατούς όμως συμβολισμούς και μηνύματα, πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην Κύπρο η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Η Γαλλίδα υπουργός έφτασε στη Λάρνακα αργά το απόγευμα (λίγο μετά τις 5 μ.μ. τοπική ώρα) με στρατιωτικό αεροσκάφος και ακολούθως κατευθύνθηκε με ελικόπτερο για επίσκεψη σε μία από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στο λιμάνι Λάρνακας. Ακολούθως η κ. Παρλί, είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Η επίσκεψη της κ. Παρλί εκτιμάται ότι στέλνει το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ηταν ωστόσο εμφανής η προσπάθεια της Λευκωσίας να αποφύγει σύνδεση της παρουσίας της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας με τις εξελίξεις στα ενεργειακά.

Πληροφορίες, που δεν είχαν επιβεβαιωθεί, ανέφεραν ότι η κ. Παρλί θα μετέβαινε αργότερα και στην πλατφόρμα της ΤΟΤΑL.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάθοδος της κ. Παρλί στην Κύπρο έγινε μετά από απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνεχή επικοινωνία με το Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυπριακές πηγές τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο τεμάχιο 11, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι. Αυτό άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι σήμερα, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης.

Οι πιθανότητες για ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου ανέρχονται στο 21%, ποσοστό το οποίο θεωρείται αρκετά υψηλό. Με βάση τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας ΕΝΙ – ΤΟΤΑΛ, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται και μάλιστα σε θαλάσσια οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικού αερίου.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros εξακολουθεί να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτιοδυτικά της Πάφου, ενώ στην περιοχή κινείται και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, προκλήσεις οι οποίες μέχρι στιγμής θεωρούνται από την Κυβέρνηση συνήθεις και οι αναμενόμενες.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή». «Όλα κυλούν ομαλά, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία γεώτρησης», δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, σημειώνοντας πως υπάρχει ανοικτή γραμμή με τις εταιρίες για τεχνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών προκλήσεων. «Η Τουρκία δεν προκαλεί τις εταιρίες, αλλά την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Όσον αφορά στην παρουσία των γαλλικών πλοίων και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε πως συχνά πυκνά έχουμε επισκέψεις του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, αλλά για την προετοιμασία αυτής της γεώτρησης η Κυβέρνηση δούλεψε σοβαρά τόσο σε τεχνικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

«Δεν ήταν τυχαίες οι επαφές του Πρόεδρου το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ και αλλού», είπε, προσθέτοντας ότι «επιδίωξή μας είναι να ευθυγραμμίζουμε τα συμφέροντα και αυτό κάνουμε».

Σύμφωνα με κυπριακή διπλωματική πηγή, «το Παρίσι και η Ουάσιγκτον έπραξαν όσα υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη». Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η στήριξη είναι απόλυτη από τις δύο χώρες, που «πρωτίστως προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο και στην παρούσα συγκυρία συμπίπτουν με αυτά της Κύπρου».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και το διοικητικό συμβούλιο της EXXON MOBIL. Η εταιρεία θα αρχίσει έρευνες το 2018 στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *