Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στη Χαβάη και Καλιφόρνια (φωτογραφίες)

Αναμνηστική φωτογραφία του εκκλησιάσματος των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Χονολουλού Χαβάης με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. GOA Photo by Jeptha

ΒΟΣΤΩΝΗ. Συνεχίζεται η ποιμαντική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στη Χαβάη και στην Καλιφόρνια και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε την Ελληνορθόδοξη κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου στη Χονολουλού της Χαβάης όπου προέστη της Θείας Λειτουργίας. Ηταν η πρώτη επίσκεψή του στη Χαβάη από την ενθρόνισή του τον περασμένο Ιούνιο, ενώ τονίζεται πως η εν λόγω κοινότητα είχε 29 χρόνια να δεχθεί την ποιμαντική επίσκεψη Αρχιεπισκόπου. Ο τελευταίος Αρχιεπίσκοπος που την είχε επισκεφθεί ήταν ο μακαριστός Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος τον Νοέμβριο του 1990 ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια του ιερού της ναού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ο οποίος συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο και τον Αρχιδιάκονό του Ελευθέριο Κωνσταντίνου έγινε δεκτός από τους ενορίτες με ενθουσιασμό και εκτίμηση.

Μικρός ενορίτης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με στεfάνι ανθέων το οποίο θέλει να περάσει στον λαιμό του Αρχιεπισκόπου.GOA

Η κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Χαβάη υπάγεται στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου και ανάγει την ίδρυσή της στο 1965 επί Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Ιακώβου. Ιερατικός προϊστάμενός της σήμερα είναι ο π. Αλέξανδρος Λεόνγκ. Απαριθμεί 120 οικογένειες, ελληνικές, ουκρανικές, ρωσικές, λιβανέζικες, σερβικές και ασιατικές.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος, ανάμεσα στα άλλα, είπε «τι θαυμάσιο πράγμα που είναι να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στη Χονολουλού, να λατρεύσουμε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και να τον κοινωνήσουμε διά της Θείας Κοινωνίας».

Σε άλλο σημείο τόνισε πως «παρόλο ότι είχαμε να ταξιδεύσουμε χιλιάδες μίλια, όμως μας είσθε πολύ αγαπητοί και πολύ πλησίον μας διαρκώς εν τη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «είναι μεγάλο δώρο κατά τον πρώτο χρόνο ως Αρχιεπίσκοπος να έχω την ευκαιρία να έλθω να σας επισκεφθώ». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αναγνωσθείσα Ευαγγελική περικοπή των δέκα λεπρών λέγοντας πως «δέκα λεπροί είχαν έλθει στον Χριστό για θεραπεία. Η λέπρα είναι μία τρομακτική ασθένεια αν και σπάνια την βλέπουμε στις μέρες μας. Προκαλεί αδυναμία και πόνο, όπως κάθε ασθένεια, αλλά επίσης απομόνωση και μοναξιά. Στην αρχαία εποχή αλλά και στη σύγχρονη οι άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τη λέπρα υποχρεούνταν να μένουν μακριά από την υπόλοιπη κοινωνία, απόβλητοι και σε εξορία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Ευαγγελιστής Λουκάς μάς λέγει ότι στεκόταν μακριά και μιλούσαν υψηλόφωνα ζητώντας έλεος από τον Χριστό, κι Εκείνος εισάκουσε την προσευχή σου και ανταποκρίθηκε».

Από την ενθουσιώδη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στο αεροδρόμιο της Χονολουλού από μέλη της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που τον στόλισαν με λουλούδια κατά την παράδοση της Χαβάης.
GOA

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «στην προσευχή των λεπρών εκζήτησης του ελέους του Χριστού βρίσκουμε παράδειγμα για τη δική μας την προσευχή. Ισως να παίρνομε την εντύπωση από τις μακρές Ακολουθίες της Εκκλησίας πως ο Θεός θέλει πολλά λόγια για να εισακουστούμε. Αυτό όμως δεν ισχύει. Ο Κύριος μας Ιησούς δίδαξε στους μαθητές Του πώς να προσεύχονται κατά τρόπο άμεσο όταν κάνουμε όταν λέμε το ‘Πάτερ ημών’».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στο Plaza Club στο οποίο παρακάθισαν τα μέλη της κοινότητας.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο επισκέφτηκαν το ιστορικό Pearl Harbor Memorial, όπου ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των 1,177 ηρωικώς πεσόντων αξιωματικών και πληρωμάτων των οποίων τα λείψανα αναπαύονται στο USS Arizona, ενώ ανέπεμψε δέηση υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος το Σάββατο 25 Ιανουαρίου θα προστεί της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Παλαιστινιακής/Ιορδανικής Ορθόδοξης Κοινότητος στην πόλη Daly City της Καλιφόρνιας. Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην πόλη του Αγίου Φραγκίσκου και στη συνέχεια θα επανακάμψει στην έδρα του στη Νέα Υόρκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μίλησε με λόγια φιλόφρονα για τον π. Αλέξανδρο Λεόνγκ.
GOA Photo by Jeptha
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με την οικογένεια του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Χονολουλού Χαβάης π. Αλέξανδρο Λεόνγκ. GOA Photo by Jeptha
Μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητας τα οποία διοργάνωσαν γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και του Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA
Το Ελληνικό Χορευτικό Συγκρότημα “Νησιώτες” της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Χονολουλού Χαβάης, χορεύει με καμάρι όμορφους ελληνικούς χορούς προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. GOA Photo by Jeptha
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο επισκέφθηκε του ιστορικό Pearl Harbor National Memorial. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατά την επίσκεψη του στο the Pearl Harbor Memorial στη Χαβάη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο στο μνημείο με τα ονόματος των 1,177 πεσόντων στο Pearl Harbor της Χαβάης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available