Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας με υποσχέσεις

Με ένα φιλί υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Γιάννης Παναγόπουλος.

ΑΘΗΝΑ. Συνεχίζοντας τις επισκέψεις του σε αναπτυξιακά υπουργεία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Δευτέρα το υπουργείο Εργασίας όπου, υπερηφανευόμενος για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στα ΜΜΕ και στη Δικαιοσύνη.

«Η πιο σημαντική θετική είδηση τα τελευταία χρόνια είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης» είπε, σχολιάζοντας ότι τα ΜΜΕ δεν μεταδίδουν θετικές ειδήσεις για την κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ακόμη ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όσο και η τακτική Δικαιοσύνη προστατεύουν πολλές φορές τους κακοπληρωτές εργοδότες.

Υποσχέθηκε την επιδότηση της ασφαλιστικής εισφοράς σε όσους εργοδότες μετατρέψουν τα μπλοκάκια σε «κανονικές προσλήψεις», προαναγγέλλοντας και την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, ο Ελληνας Πρωθυπουργός διέψευσε ότι το ΕΦΚΑ καταρρέει, εκτιμώντας πως φέτος το θετικό πρόσημο των εσόδων θα κυμανθεί περί τα 100 εκατομμύρια.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αυτά των προηγούμενων κυβερνήσεων, χαρακτηρίζοντας «υποτιθέμενο success story» τα αποτελέσματα των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, τα στοιχεία της Εργάνης, που καταγράφουν το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, δείχνουν για το πρώτο εξάμηνο του 2017, 256.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου, από το 2001 μέχρι σήμερα. Από τον Φλεβάρη του 2015, που αναλάβαμε, έως σήμερα, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας.

«Υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα για τον ιδιωτικό τομέα. Το 35% των ανέργων που πήραν μέρος στα προγράμματα αυτά, βρήκε, μετά την ολοκλήρωσή τους, μία σταθερή θέση εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 20%. Για τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας υλοποιούμε προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.

Σε αυτά συμμετέχουν μακροχρόνια άνεργοι, νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, άνεργοι μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, καθώς και άνεργοι χαμηλών προσόντων. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ενταχθεί 73.544 ωφελούμενοι και έως τα τέλη του έτους θα ενταχθούν επιπλέον 46.000 άνεργοι, δηλαδή συνολικά 120.000 άνεργοι.

Από την πρώτη στιγμή προχωρήσαμε στην αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας που είναι ένα απαραίτητο και κρίσιμο εργαλείο για την προστασία των εργαζομένων. Και φυσικά, αποδεικνύεται ότι η στοχευμένη δουλειά μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Με περισσότερους από 100.000 ελέγχους τη διετία 2015-2016 έχουμε επιτύχει μείωση της αδήλωτης εργασίας, στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, από το 19,17% που βρισκόταν το 2014, στο 13,58% το 2016. Κι αυτό γιατί έχουμε την πολιτική βούληση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κοινωνική πρόνοια λέγοντας ότι οι δαπάνες σήμερα είναι υπερδιπλάσιες από εκείνες που παρέλαβαν.

Αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υιοθεσιών, καθώς και στην επίλυση του ζητήματος των εργατικών κατοικιών, καθώς 36.000 οικιστές δεν έχουν ακόμα παραλάβει οριστικά παραχωρητήρια.

«Παράλληλα, μέσα από τις νέες ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών, στηρίζουμε το σύνολο των οικιστών και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες και τους ανέργους. Προασπίζουμε στην πράξη τον κοινωνικό χαρακτήρα της εργατικής κατοικίας» τόνισε, προκαλώντας σωρεία αρνητικών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *