Επαγγελματίες «ανθρωπιστές»

(AP Photo/Martin Mejia, FILE)

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δέκα ατόμων (μεταξύ των οποίων γιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου Σάμου, αλλά και μεταφραστών) με την κατηγορία ότι έναντι αμοιβής διευκόλυναν με πλαστές ή και ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις αιτούντες άσυλο να ενταχθούν σε ευάλωτες κατηγορίες και έτσι να πετύχουν τη σύντομη μετακίνησή τους από τη Σάμο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, σε ένα άλλο νησί, στην Κω, ένας 54χρονος αρχιφύλακας, που υπηρετεί στον διαβατηριακό έλεγχο του αεροδρομίου του νησιού και μία γυναίκα που επεδίωκε να εργαστεί σε εταιρεία του ίδιου αεροδρομίου για να συνεργαστεί με τους δουλεμπόρους, κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, αεροπορικώς προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προφανώς και στο στάδιο αυτό δεν έχει αποδειχθεί η ενοχή των κατηγορουμένων, αλλά σε κάθε περίπτωση οι υποθέσεις αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι κάποιοι (μάλλον πολλοί) στην Ελλάδα έχουν δει το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών ως επικερδή επιχείρηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κοινή γνώμη ενημερώνεται για παράνομες δραστηριότητες δήθεν ανθρωπιστών, που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να πλουτίζουν.

Με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα άρχισαν να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και οι κάθε είδους εθελοντικές ομάδες που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Κάποιες από αυτές πράγματι από αλτρουιστικά κίνητρα βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς να ξεφύγουν από τη μιζέρια και να ορθοποδήσουν. Δυστυχώς, όμως, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με όλες τις οργανώσεις.

Τα κυκλώματα είναι αδυσώπητα και έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους παντού. Ενας λόγος που οι ροές προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν προς την Ελλάδα είναι και η δράση των κυκλωμάτων αυτών. Οι ειδήσεις για τις χθεσινές συλλήψεις είναι κάτι το ενθαρρυντικό.

Η ελληνική πολιτεία πρέπει επιτέλους να λάβει δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τους επαγγελματίες «ανθρωπιστές» ώστε να κάνει παράλληλα και ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available