Επανίδρυση του Ναού Αγίων Συμεών και Αννης Εσθονίας

Από τον εορτασμό της 20ης επετείου από την επανίδρυση του ιερού ναού Αγίων Συμεών και Αννης Ταλλίνης στην Εκκλησία της Εσθονίας. Φωτογραφία Αυτόνομη Εκκλησία Εσθονίας

ΤΑΛΛΙΝΗ. ΕΣΘΟΝΙΑ. Εορτάστηκε η επέτειος της συμπληρώσεως είκοσι ετών από την επανίδρυση της ενορίας Αγίων Συμεών και Αννης Ταλλίνης.

Ο ιστορικός αυτός Ιερός Ναός, που φτιάχτηκε από ξύλο το 1750 και που αποτελεί τον μεγαλύτερο ξύλινο Ιερό Ναό της Εσθονίας, είχε δημευθεί από το ρωσικό κομουνιστικό καθεστώς.

Χρησιμοποιήθηκε στην αρχή ως γυμναστήριο, στη συνέχεια ως αποθήκη τροφίμων και τέλος ως αποθήκη για το ρουχισμό των φτωχών.

Ο Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας ήδη από το 1999 ξεκίνησε με μια μικρή ομάδα ανθρώπων τoν πρώτο πυρήνα της ενορίας.

Στη συνέχεια, με δική του πρωτοβουλία και με την παρέμβαση του τότε Προέδρου της χώρας κ. Λέναρτ Μέρι προς τις δημοτικές αρχές, επανέφεραν το καθεστώς του Ναού σε λειτουργική χρήση και ξεκίνησαν την εκ βάθρων ανακαίνισή του με τη βοήθεια του Δήμου και άλλων φορέων.

 

Ο Ναός με πολλούς κόπους και φροντίδες τελικώς ανακαινίστηκε και εν συνεχεία εξονομάστηκε Καθεδρικός Ναός της Αρχιεπισκοπής Ταλλίνης, αποτελεί δε σήμερα ένα μνημείο για την πόλη της Ταλλίνης και για όλη την Εσθονία, ευρίσκεται μάλιστα σε περίοπτη θέση της πόλεως.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Εσθονίας κ. Στέφανος, συλλειτουργούντων και των θεοφιλεστάτων επισκόπων Τάρτου κ. Ηλία και Πάρνου και Σάαρε κ. Αλεξάνδρου. Συμμετείχαν επίσης και οι ιερείς οι οποίοι διετέλεσαν εφημέριοι του Ναού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης απένειμε έπαινο ευαρέσκειας σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου του Ιερού Καθεδρικού Ναού, ενώ παράλληλα εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους κεκοιμημένους συνεργούς και δέηση υπέρ υγείας για τους ζώντες.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη αγιαστική πράξη που επιτελέστηκε στον Ναό αυτό, ήταν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αφού κατά το διάστημα της επίσημης επισκέψέως του στην Εσθονία το 2000, ο Δήμος Ταλλίνης παρεχώρησε την χρήση του Ναού στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available