Επαφές Σπέχαρ, για το Κυπριακό, με Αμερικανούς αξιωματούχους

Η κ. Elizabeth Spehar (ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε, την Παρασκευή, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Μετά από τη συνάντηση, η κ. Σπέχαρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, προσθέτοντας ότι συζήτησαν για την επικείμενη επίσκεψή της στις ΗΠΑ.

Η κ. Σπέχαρ ανέφερε ότι θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, πιθανόν και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητήσουν για την Κύπρο και τις τρέχουσες απόψεις τους. Αργότερα, θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Γραμματείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Θα συναντηθεί, επίσης, με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και όλα αυτά θα γίνουν σε προετοιμασία για την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου.

Η κ. Σπέχαρ είπε επίσης ότι θα ενημερώσει και τις χώρες που συνεισφέρουν με στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ αφού, όπως είπε, «διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Δύναμής μας επί τόπου με τους στρατιωτικούς συναδέλφους μας».

Τέλος, είπε ότι η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πιθανόν να αποφασιστεί από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τέλος του μήνα.

Από δικής του σκοπιάς ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτό που εισέπραξε από την συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, είναι ότι υιοθετεί πως η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες σταθερότητας στο νησί. Σε ερώτηση αν αυτό θα αντανακλάται και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω».

* Το απόγευμα της Παρασκευής η κ. Σπέχαρ μετέβη στα κατεχόμενα και είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μ. Ακιντζί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available