Επείγουσα εντολή του Οικ. Πατριαρχείου σε Δημήτριο να δώσει εξηγήσεις για τα οικονομικά

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Emrah Gurel.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, αποφάσισε να στείλει κατεπείγουσα εντολή στον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, ζητώντας του να παράσχει όσον τάχιστα εξηγήσεις υπευθύνως στον Πατριάρχη και τη Σύνοδο για τα οικονομικά προβλήματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Επίσης, το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης ζητούν να πληροφορηθούν πού βρίσκεται το θέμα του Καταλόγου των Υποψηφίων για εκλογή αρχιερέων και συγκεκριμένα για το ζήτημα της εκλογής στη Μητρόπολη Σικάγου. Εκφράσθηκε φόβος πως με την παρελκυστική τακτική του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου το Σικάγο δεν θα αποκτήσει Μητροπολίτη ούτε και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Επίσης, στη Σύνοδο έγινε έντονη συζήτηση για την ελληνική γλώσσα και Παιδεία στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, καθότι είναι γνωστή σε όλους η παρακμιακή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί και αυτό το μείζον θέμα της Παιδείας και το κλείσιμο των σχολείων.

Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο επιχείρησε να υπερασπισθεί ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, ο οποίος ως γνωστόν είναι πνευματικό ανάστημα του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου. Ο κ. Σάββας άρχισε να ομιλεί στα αγγλικά και του είπε ο Πατριάρχης να προσπαθεί να ομιλεί σιγά-σιγά στην Ελληνική.

Πιο λεπτομερώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έκανε γραπτή εισήγηση στη Σύνοδο, κάνοντας αναφορά στα δημοσιεύματα για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και τόνισε να γίνει αμέσως ένα κατεπείγον γράμμα στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για να ενημερώσει υπευθύνως την Εκκλησιαστική του Αρχή για το τι συμβαίνει.

Υπογράμμισε πως δεν μπορεί να λέγονται όλα αυτά για τη διαχείριση των οικονομικών του Ναού του Αγίου Νικολάου και για τη διαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής και να μην έχει ενημερώσει το Πατριαρχείο.

Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Ιερά Σύνοδος του Φαναρίου, είχαν ενημερωθεί για την οικονομική κρίση στην Αρχιεπισκοπή από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Εθνικού Κήρυκα».

Αρχικά για το μεγάλο έλλειμμα των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων και την κατάσταση πτώχευσης στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή σε σημείο ακόμα που και η μεταφορική εταιρεία UPS αρνιόταν να παραλάβει δέματα και φακέλους από την Αρχιεπισκοπή. Ακόμα και το ασανσέρ είναι χαλασμένο επί μήνες και δεν το φτιάχνουν.

Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για την αποπομπή του κ. Τζέρι Δημητρίου, εκτελεστικού διευθυντή διοίκησης της Αρχιεπισκοπής και της αλυσιδωτής απόλυσης υπαλληλικού προσωπικού πλήρους (full time) και μερικής (part time) απασχόλησης, καθώς επίσης και του διευθυντή των οικονομικών κ. Γεωργίου Παπαδάκου.

Στη συνέχεια, αποκαλύψαμε για τον πρόεδρο της Επιτροπής των Οικονομικών, κ. Γεώργιο Βουρβούλια, ο οποίος όντας εθελοντής έλαβε επί δέκα έτη το ποσό των 900.000 χιλιάδων δολαρίων για έξοδα μετακινήσεως.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι το είχαν εγκρίνει οι αείμνηστοι Μάικλ Τζαχάρης (τότε αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου) και Εμμανουήλ Δήμος (γενικός νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής), ενώ δεν υπάρχει κανένα γραπτό τεκμήριο που να κατοχυρώνει τον ισχυρισμό του κ. Βουρβούλια.

Ο Πατριάρχης και η Σύνοδος εξεπλάγησαν ακόμα περισσότερο με την αποκάλυψη του «Ε.Κ.» για τα 15 εκατομμύρια δολαρίων τα οποία έλειπαν -ήταν unaccountable- από τον λογαριασμό του Αγίου Νικολάου κατά τη συνεδρίαση υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 και τα οποία ισχυρίζεται ο Αρχιεπίσκοπος ότι βρέθηκαν το εσπέρας της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου, έπειτα από 48 ώρες από την αποκάλυψη του «Ε.Κ.».

Εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση με την οποία «διαψεύδει» τον «Ε.Κ.», χωρίς ωστόσο να δίνει κανένα τεκμήριο ή απολογισμό για τη διάθεση αυτών των 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναγνώσθηκε στη Σύνοδο έκθεση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου στην οποία μιλούσε για την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκο Κοτζιά και έλεγε πως του έδειξε τα βιβλία που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή για την ελληνική γλώσσα και πως ο κ. Κοτζιάς εντυπωσιάσθηκε.

Διεξήχθη συζήτηση ότι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και εν γένει το θέμα της Ελληνικής Παιδείας βρίσκονται σε παρακμιακή κατάσταση. Εγινε επίσης λόγος για τη γλωσσική ανεπάρκεια των αποφοιτούντων από τη Θεολογική Σχολή, οι οποίοι έπειτα από τέσσερα χρόνια σπουδών δεν είναι σε θέση ούτε καν να συνεννοηθούν στην ελληνική γλώσσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *