Επεισοδιακός Εσπερινός στον Αγιο Αθανάσιο του Αρλινγκτον

Από τον Εσπερινό στον ναό του Αγίου Αθανασίου του Αρλιγκτον Μασαχουσέτης επί τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας. Φωτογραφία ευγενώς παραχωρηθείσα από την Corina Kapetanakis.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Επεισοδιακός ήταν ο Εσπερινός για τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, στην κοινότητα του Αγίου Αθανασίου του Αρλινγκτον το εσπέρας της Κυριακής, όπου είχε μεταβεί ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη επίσκεψή του, έπειτα από τα γεγονότα της αποπομπής του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας π. Νικολάου Καστανά, τον περασμένο Ιούλιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση στην κοινότητα η οποία και συνεχίζεται.

Κατ’ αρχήν είχε κληθεί και τούτη τη φορά αστυνομική δύναμη, η οποία παρακολουθούσε έξω από το ναό. Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος έφτασε όχι με το δικό του όχημα και εισήλθε διά της πλαγίας θύρας που συνδέεται με το Ιερό, συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελό του, π. Θεόδωρο Μπάρμπα, ενώ η κύρια μπροστινή είσοδος του ναού, αλλά και οι πόρτες στα πλάγια ήταν κλειδωμένες.

Αστυνομικός από το Αστυνομικό Τμήμα του Αρλιγκτον Μασαχουσέτης συνομιλεί με το μέλος του κοινοτικού συμβουλίου κ. Νικόλαο Κρικέτο. Φωτογραφία ευγενώς παραχωρηθείσα από την Corina Kapetanakis.

Ο π. Μπάρμπας είχε τηλεφωνήσει στους ιερείς να παρευρεθούν στον Εσπερινό για να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο. Παρευρέθηκαν 25 ιερείς,γεγονός μάλλον πρωτοφανές για τα εκκλησιαστικά πράγματα.

Οι ενορίτες που είχαν προσέλθει δεν υπερέβαιναν τους 30 πολλοί εκ των οποίων ήταν συγγενείς συγκεκριμένων μελών του κοινοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που ήταν παρόντες στο ναό και οι οποίοι πληροφόρησαν τον «Εθνικό Κήρυκα», ενώ στο Facebook της κοινότητας αναγράφτηκε ότι το εκκλησίασμα ανήλθε στα 50 άτομα.

Οι εκκλησιασθέντες εισήλθαν και αυτοί διά της πλαγίας θύρας, αφού στάθμευσαν τα οχήματά τους όχι στον κανονικό χώρο σταθμεύσεως του ναού, αλλά στο παρκινγκ του σχολείου.

Εξω από τον ναό υπήρχαν 80 έως 100 διαδηλωτές υποστηρικτές του π. Νικολάου Καστανά. Κάποια στιγμή σημειώθηκε μικροεπεισόδιο ανάμεσα σε δύο νέους οι οποίοι ανήκουν σε αντίθετες παρατάξεις. Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα με παρέμβαση ψυχραιμότερων. Κάποια μέλη του κοινοτικού συμβουλίου είχαν παραταχθεί στις πόρτες του ναού.

 

Από τον Εσπερινό της Αγίας Βαρβάρας στον ναό του Αγίου Αθανασίου του Αρλινγκτον της Μασαχουσέτης. Φωτογραφία ευγενώς παραχωρηθείσα από την Corina Kapetanakis.

Ομιλητή στον εσπερινό είχε ορίσει ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος, τον Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Μανουσάκη, καθηγητή της Φιλοσοφίας στο Ρωμαιοκαθολικό Κολέγιο Holy Cross στην πόλη Γούστερ της Μασαχουσέτης.

Ο π. Μανουσάκης, ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία και συνάφεια με τον Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο, μίλησε στην αγγλική γλώσσα.

Είπε στην αρχή ότι «συναχθήκαμε εδώ απόψε για να γιορτάσουμε τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας» και στη συνέχεια εμμέσως πλην σαφώς έβαλε εναντίον του π. Καστανά λέγοντας πως «κανείς ανάμεσα σε μας τους ιερείς, άσχετα από το πόσο ευσεβείς, άγιοι, επιτυχημένοι ή ευγενικοί είμαστε δεν μπορούμε να θεωρούμε την Εκκλησία ως προσωπική μας περιουσία ή την ιεροσύνη ως προσωπικό μας επίτευγμα», ενώ έκανε λόγο και για cult.

Από όσο μπορεί να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» ο π. Μανουσάκης είναι κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίον χρησιμοποιεί ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος.

Στην ομιλία του ο κ. Μεθόδιος ανέφερε ανάμεσα στα άλλα πως «είμαι ο πατέρας της Μητρόπολης και ήλθα κοντά σας για να δηλώσω την αγάπη μου για την κοινότητα αυτή».

Ευχαρίστησε το κοινοτικό συμβούλιο, καθώς επίσης και τον ιερέα Ανδρέα Δημότση, ο οποίος εκτελεί προσωρινώς χρέη ιερατικού προϊσταμένου.

Η κοινότητα έχει προσλάβει και βοηθό ιερέα, τον π. Ααρών Γουώλκερ. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής ουδείς ιερεύς θέλει να διορισθεί στην κοινότητα του Αγίου Αθανασίου.

Του Εσπερινού ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *