Επενδύουν χωρίς βοήθεια

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Τον Σον Κιλπάτρικ ανακοίνωσε ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα η ΑΕΚ τους Τζέιμς και Θίοντορ. Γιαννακόπουλος και Μάκης Αγγελόπουλος έβαλαν ξανά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν τις ομάδες τους. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για… καπρίτσιο δικό τους να βλέπουν την ομάδα που αγαπούν να πηγαίνει καλά και να έχει διακρίσεις. Βέβαια το ίδιο κάνουν και οι Αγγελόπουλοι του Ολυμπιακού.

Οποτε χρειαστεί κάνουν τις μεταγραφές και ξοδεύουν χρήματα. Ομως, θα πω, πως στην πραγματικότητα βάζουν λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Ωραία, μπορεί να πάρουν ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο, ένα Ευρωπαϊκό, όμως από την τσέπη τους βγαίνουν εκατομμύρια και δεν μπαίνει, σχεδόν, τίποτα. Το πολύ – πολύ να πάρουν 1-1,5 εκ. από την κατάκτηση ευρωπαϊκής κορυφής. Από κει και πέρα τίποτε άλλο. Μόνο χάνουν λεφτά και μάλιστα πολλά, αφού εκτός από τα λεφτά στον παίκτη υπάρχει και η εφορία που είναι πολύ μεγάλη και σχεδόν πάει μισή φορά επάνω την όποια μεταγραφή. Γι αυτό και πολλές ομάδες στρέφονται στους ελεύθερους ή στους δανεικούς.

Μόνο στην περίπτωση του Γιαννακόπουλου και (όλων) των Αγγελόπουλων δεν υπάρχουν δανεικοί. Ο συνδυασμός της εφορίας με τα (σχεδόν) μηδαμινά έσοδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθιστούν ασύμφορες τέτοιους είδους επενδύσεις. Το χειρότερο όμως είναι η εφορία, δηλαδή το Κράτος, γιατί οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι αποδεκτές από όλους και σε τελευταία ανάλυση είναι σε συνεννόηση με τις ομάδες. Αν θέλουν δεν συμμετέχουν, όμως η εφορία είναι μεγάλο πρόβλημα. Και το μόνο που δεν μπορούν να λύσουν, αφού το Κράτος ακολουθεί δική του τακτική στα έσοδά του, στραγγαλίζοντας κάθε είδους επένδυσης και ανάπτυξης. Η βαριά φορολογία δυσκολεύει τους πάντες και φυσικά τις ομάδες.

Ομάδες που έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν όρια όταν το Κράτος είναι αρωγός των επενδύσεων. Παράδειγμα πως επί εποχής Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό το μπάτζετ της ομάδας ήταν πάνω από 30-35 εκ. ευρώ, όταν σήμερα δύσκολα πάει στα 13-15 εκ. Τα διπλά χρήματα έχουν χαθεί επειδή το Κράτος βλέπει τους πάντες και τα πάντα ίδια. Το ίδιο γίνεται και σε κάθε άλλη μορφή επένδυσης ή ανάπτυξης. Επιγραμματικά να θυμίσω την ταλαιπωρία του δικού μας, του κ. Μερκούριου Αγγελιάδη με την επένδυση στην Αφάντου, αλλά και τις επενδύσεις του κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, επενδύσεις που προχωράνε επειδή τις αναλαμβάνει αποκλειστικά ο ίδιος, φυσικά με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Αν δηλαδή χρειαζόταν την βοήθεια του Κράτους, σίγουρα θα είχε την ταλαιπωρία του κ. Αγγελιάδη.

Ενα ακόμα μεγάλο αγκάθι για τις επενδύσεις των ισχυρών του ελληνικού μπάσκετ είναι και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η μονοκρατορία του Μπερτομέου στην Ευρωλίγκα σε συνδυασμό με την εφορία του κάθε κράτους έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και έξοδα στους δικούς μας. Ρωσία, Τουρκία, Ισπανία δεν έχουν το ίδιο «χαράτσι» στις μεταγραφές με την Ελλάδα. Ετσι δεν ασχολούνται με τα «ψίχουλα» που δίνει η Ευρωλίγκα για νίκες, προκρίσεις και κατακτήσεις. Γιατί δίνει ψίχουλα. Ειδικά σε σχέση με την αντίστοιχη διοργάνωση του ποδόσφαιρου, το Τσάμπιονς Λιγκ, η Ευρωλίγκα δεν δίνει τίποτα. Ούτε για… παγκίτη παίκτη δεν φτάνει το πριμ για τον νικητή της διοργάνωσης. Ομως τι να κάνουν 2-3 εκ. στην Φενέρμπαχτσε που έχει μπάτζετ 32 εκ. ευρώ και γλιτώνει 10-12 εκ. από την εφορία της σε σχέση με τους «αιώνιους»; Τίποτα, ψίχουλα. Γι αυτό και ποτέ δεν φωνάζουν ομάδες από Τουρκία και Ρωσία, ενώ η Ισπανία είναι η… διοργανώτρια του θεσμού. Ετσι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις δικές μας ομάδες που είναι μειοψηφία στην Ευρωλίγκα και παλεύουν με τα… θηρία. Και μάλιστα χωρίς βοήθεια, αφού το Κράτος προσπαθεί να βγάλει το εύκολο και χωρίς κόπο χρήμα. Χωρίς να κοιτάξει ποιοι και τι προσφέρουν, αλλά και ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να φέρουν επενδύσεις και ανάπτυξη με λίγη βοήθεια, το Κράτος «κόβει λαιμούς». Οπως έχει κάνει με πάρα πολλές Ομοσπονδίες που τους έκοψε την επιχορήγηση και τις οδήγησε σε μαρασμό ή εξαφάνιση. Αλήθεια ποιες Ομοσπονδίες λειτουργούν καλά και αυτόνομα; Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, Γυμναστική. Αυτές, λόγω κάποιων… τρελών που βάζουν χρήματα σε βαρέλι δίχως πάτο κι επειδή κάποιοι φέρνουν μεγάλες διακρίσεις. Από το Κράτος όμως καμία βοήθεια για να κρατηθούν.

Γι αυτό, για μένα αξίζουν συγχαρητήρια στους… ρομαντικούς που θέλουν να βλέπουν ελληνική ομάδα να διαπρέπει στο εξωτερικό…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available