Επιβράβευση προσπαθειών της κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τους υπουργούς Εξωτερικών και μονίμους αντιπροσώπους των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνήλθαν στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της κυπριακής Προεδρίας (AP Photo/Petros Karadjias).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Οι προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης απέδωσαν καρπούς με το άνοιγμα για υπογραφή, στη Λευκωσία, της Σύμβασης για τα Αδικήματα που σχετίζονται με τα Πολιτιστικά Αγαθά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με δεδομένο την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου λόγω της τουρκικής εισβολής.

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της 127ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Παρασκευή το πρωί, στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος αποδίδει επίσης τεράστια σημασία στην ιδιότητα του ΕΔΑΔ ως ο θεματοφύλακας της Συνθήκης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι το γεγονός πως η εφαρμογή των αποφάσεων του δικαστηρίου είναι υποχρεωτική ενισχύει την ενδυνάμωση της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «εξήρε τον ρόλο, το έργο και τη σκληρή δουλειά της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και ιδιαίτερα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει ψηλά στις προτεραιότητες της την έννοια του ενεργού πολίτη με έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης».

Σε αναφορά του στο Κυπριακό, το οποίο, όπως είπε, είναι και πρόβλημα της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αφού γίνονται συζητήσεις για τα επόμενα βήματα».

«Έχω κατ΄ επανάληψη και ξεκάθαρα στείλει το μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά θέματα που εκκρεμούν και τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των πλευρών σε αριθμό ουσιωδών θεμάτων ακολουθώντας πρακτικές του παρελθόντος όπως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν και τη Γενεύη, θα καταδικάσουν μια νέα διάσκεψη σε αποτυχία», επισήμανε.

Την ίδια ώρα, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «έχω υποβάλει μια δημιουργική πρόταση όσον αφορά τη μεθοδολογία που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε που θα μας επιτρέπει να σπάσουμε επιτέλους το σημερινό αδιέξοδο, να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να εδραιώσουμε νέες παραμέτρους» για μια προσέγγιση εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

«Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά την επανένωση και είναι ακριβώς η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους που παρέχει την καλύτερη εγγύηση και ασφάλεια για το μελλοντικό επανενωμένο κράτος», ανέφερε.

Υπογραφή από έξι χώρες

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, γνωστή ως Σύμβαση της Λευκωσίας, υπογράφηκε από τις πρώτες έξι χώρες στο πλαίσιο των εργασιών της 127ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του διεθνούς οργανισμού. Πρόκειται για την Κύπρο, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο και το Μεξικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *