Επιθέσεις και τραμπουκισμοί κατά Τουρκοκυπρίων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα).- Επιθέσεις σε οχήματα Τουρκοκυπρίων σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη Λευκωσία, από ομάδες εθνικιστών που αμαύρωσαν την πορεία των μαθητών για την καταδίκη του ψευδοκράτους, με την ευκαιρία της 32ης επετείου από την ανακήρυξή του, στις 15 Νοεμβρίου 1983.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επεισόδια σημειώθηκαν από μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης ΕΛΑΜ, τα οποία παρείσφρησαν στις εκδηλώσεις των μαθητών.

Νεαρά μέλη του ΕΛΑΜ έσπασαν αυτοκίνητα με τουρκοκυπριακούς αριθμούς εγγραφής, ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί.

Η Αστυνομία εξετάζει τρία διαφορετικά περιστατικά:

Το πρώτο επεισόδιο σημειώθηκε στα φώτα του «Μιλάνο» στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία όπου μαθητές προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητο Τουρκοκυπρίου, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία. Άνδρες της Δύναμης μετέφεραν τον Τουρκοκύπριο στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου απ’ όπου επέστρεψε στα κατεχόμενα.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε επίσης στην Γρίβα Διγενή όταν νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε δεύτερο όχημα Τουρκοκύπριου, τραυματίζοντας τον οδηγό στο μάτι. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Το τρίτο περιστατικό έγινε στην οδό Χύτρων στη Λευκωσία όπου και πάλι νεαροί έριξαν πέτρες εναντίον οχήματος με τ/κ πινακίδες, τραυματίζοντας στο στήθος άλλα δύο άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Επίσης μέλη του ΕΛΑΜ αλλά και μαθητές, έριξαν πέτρες και κροτίδες προς την πλευρά των κατεχομένων. Για προληπτικούς λόγους τα Ηνωμένα Έθνη έκλεισαν το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη βρέθηκε στην περιοχή. Απαγορεύθηκε προσωρινά η προσέλευση από και προς τα κατεχόμενα από το συγκεκριμένο σημείο.

Οργισμένη καταδίκη\

Τα έκτροπα σε βάρος των Τουρκοκυπρίων καταδίκασε αμέσως και με οργή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Με γραπτή του ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τα όσα απαράδεχτα συνέβησαν, υποστηρίζοντας πως τέτοιες κινήσεις δίνουν και επιχειρήματα εις όσους επικαλούνται την ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων ή εγγυητριών δυνάμεων.

Αυτούσια η δήλωση του Κυπρίου Προέδρου:

«Θεωρώ απαράδεκτη και καταδικαστέα τη συμπεριφορά αφρόνων εναντίον Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που χείριστη υπηρεσία προσφέρουν στην καταβαλλόμενη προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ανάλογες καθ’ όλα απαράδεκτες συμπεριφορές το μόνο που εμπεδώνουν είναι τη δυσπιστία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης.

Πέραν, όμως, τούτου δίνουν και επιχειρήματα εις όσους επικαλούνται την ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων ή εγγυητριών δυνάμεων.

Θέλω να υπερτονίσω ότι το κράτος δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάλογες συμπεριφορές από μεμονωμένα άτομα ή μειοψηφούσες ομάδες που με επίκληση τον ψευδοπατριωτισμό στόχο έχουν την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Εκφράζω προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου τη βαθύτατη λύπη μου για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν σήμερα τα οποία ποσώς δεν απηχούν τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων για ειρηνική συμβίωση και ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου».

Η εκδήλωση\

Στην κύρια εκδήλωση που πραγματοποίησαν νωρίτερα η ΠΣΕΜ και φοιτητικές ενώσεις, πλήθος μαθητών και φοιτητών συγκεντρώθηκαν γύρω στις 11:00 στην Πλατεία Σολωμού στην πρωτεύουσα και απ` εκεί πραγματοποίησαν πορεία προς το οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κατοχή.

Στις 11:45 οι μαθητές και οι φοιτητές έφτασαν στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και αντιπροσωπεία των μαθητών και φοιτητών επέδωσε ψήφισμα προς εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Μάριος Προκοπίου είπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική μοιρασμένη χώρα της Ευρώπης την ώρα που η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ένωση της.

Πρόσθεσε ότι η αποτροπή του συμβιβασμού με την κατοχή είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση για τον κυπριακό λαό, αναφέροντας ότι σήμερα, την ημέρα αυτή, οφείλουμε όλοι μας να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας απέναντι στην ιστορία και όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιστούμε για την ελευθερία της Κύπρου.

Έκανε λόγο για μια πρωτοφανή ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, υποδεικνύοντας ότι «θα πρέπει όλοι να σταθούμε ασπίδα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να τον στηρίξουμε για να πετύχει την πολυπόθητη λύση στις συνομιλίες».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή προς τιμή των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available