Επικίνδυνα παιχνίδια…

Το συλλαλητήριο των οπαδών του ΠΑΟΚ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Το ποδόσφαιρο έχει καταντήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα να αποτελεί εκτός από μια αθλητική δραστηριότητα κι ένα πεδίο όπου ενσκήπτουν διαφόρων ειδών αντιπαραθέσεις με αφορμή το σφύριγμα ενός διαιτητή ή μια απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης. Ομως από το σημείο αυτό μέχρι να εκστομίζονται ακραίες κορώνες που θίγουν ακόμη και… εθνικά θέματα υπάρχει ασφαλώς μια τεράστια διαφορά και σίγουρα θα πρέπει να μπει ένας φραγμός.

Δεν μπορεί στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ οι οποίοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τις αδικίες που όπως υποστηρίζουν υφίσταται η ομάδα τους στο φετινό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει τον τίτλο, να ακούγονται διχαστικά μηνύματα και απειλές για χωρισμό της Ελλάδας σε Βορρά και Νότο.

Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να εκστομίζονται έστω και υπό τον μανδύα μιας οπαδικής ποδοσφαιρικής εκδήλωσης τέτοιες κουβέντες και μάλιστα από ανθρώπους που έχουν παίξει ποδόσφαιρο κι έχουν φορέσει αρκετές φορές την φανέλα με το εθνόσημο.

Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτά που λένε, μπορεί κάποιοι και ειδικότερα νέα παιδιά να… παρασυρθούν. Δεν αντιλαμβάνονται τις κρίσιμες εθνικές στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις στα σύνορά της τόσο εξ’ Ανατολών, όσο και από τον Βορρά, ώστε να βάλουν το μυαλό τους να «δουλέψει» και να αποφύγουν τέτοιους είδους… κραυγές.

Η αγάπη, η πίστη και η αφοσίωση σε μια ποδοσφαιρική ομάδα πρέπει πάντα να έχει ένα μέτρο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ευχαρίστηση και φυσικά δεν είναι το βασικότερο πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου. Υπάρχουν άλλες ξεκάθαρες προτεραιότητες με το ποδόσφαιρο να έπεται αρκετά πίσω.

Αυτά είναι… επικίνδυνα παιχνίδια και πρέπει να μπει το γρηγορότερο δυνατόν ένα τέλος πριν ξεφύγει η κατάσταση και μετά δεν μπορεί να ελεγχθεί. Στην Ελλάδα άλλωστε έχουμε παράδοση να δημιουργούμε εκεί που δεν υπάρχουν προβλήματα και να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, εγκλωβισμένοι τις περισσότερες φορές από έναν ακραίο οπαδικό φανατισμό που είναι πράγματι απορίας άξιον αν παρόμοιος «ευδοκιμεί» σε άλλο μέρος του πλανήτη.

Η Ελλάδα «τυραννιέται» από τέτοιου είδους αρρωστημένες νοοτροπίες καθώς ειδικά οι παλαιότεροι θυμούνται το διχαστικό σύνθημα που ακουγόταν κατά κόρον την δεκαετία του ογδόντα στα γήπεδα από μερίδα ανεγκέφαλων όταν αγωνίζονταν ομάδες από την Βόρειο Ελλάδα στην Αθήνα. Ενα σύνθημα που δυστυχώς οι πιτσιρικάδες στις κερκίδες το φώναζαν χωρίς ούτε καν να ξέρουν τι σημαίνει και τι υπονοεί.

Ζούμε σαν έθνος σε μια γειτονιά που «βράζει» και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από μια… ανάφλεξη που μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Ας αφήσουμε λοιπόν «εκρήξεις» που εκπορεύονται από τον φανατισμό και την οπαδική μισαλλοδοξία που δεν οδηγεί αποδεδειγμένα πουθενά κι ας κατανοήσουμε τις δυσκολίες, αλλά και την κρισιμότητα των στιγμών και να σταθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων.

Οσο για το ποδόσφαιρο θα πρέπει να το δούμε άπαντες στην πραγματική του διάσταση σ΄ αυτό που είναι στον υπόλοιπο κόσμο. Ενα άθλημα και τίποτα περισσότερο, όπου δεν χωρούν -γιατί έτσι κάποιοι το επιθυμούν- ακραία μηνύματα που δηλητηριάζουν την κοινωνία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *