Επιπτώσεις ακριβών διαμερισμάτων σε φτωχές γειτονιές της Νέας Υόρκης

(AP Photo/Mark Lennihan)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Τα κτίρια νέων διαμερισμάτων συχνά αντιμετωπίζονται από τους ακτιβιστές, ως πρόβλημα: Αφήστε τους κατασκευαστές να χτίσουν περισσότερα διαμερίσματα στέγασης ειδικά σε φτωχικές γειτονιές όπου ένοικοι και γείτονες φοβούνται ότι θα ζεσταθεί η αγορά και το νοίκι τους θα αυξηθεί.

Οι οικονομολόγοι από την άλλη μεριά, τείνουν να βλέπουν τα νέα κτίρια ως λύση. Ο μόνος τρόπος να επιλύσεις την έλλειψη στέγης, που σπρώχνει ψηλά τα ενοίκια, είναι να δημιουργηθούν περισσότερα διαμερίσματα: Κατασκευάστε αρκετά από αυτά, ακόμη και αν είναι ακριβά και τα ενοίκια γενικά θα πέσουν.

Η ένταση μεταξύ αυτών των απόψεων βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών πάνω από μεμονωμένα κτίρια και ευρύτερες μάχες για το πώς να ανακουφιστεί η κρίση στέγασης. Και μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου δεδομένα σε κλίμακα γειτονιάς για να το λύσουν. Είναι ακόμη πιθανό ότι και οι δύο ιστορίες θα μπορούσαν να είναι αληθινές – ότι η νέα κατοικία θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν τα ενοίκια σε μια περιοχή του μετρό, καθώς σηματοδοτεί τη δημοτικότητα μιας συγκεκριμένης γειτονιάς, αλλά και να ωθήσει προς τα πάνω τα ενοίκια.

Πολλές νέες μελέτες προσφέρουν τελικά ορισμένες ενδείξεις που είναι ενθαρρυντικές, αν και δεν είναι πλήρεις. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, του Ινστιτούτου Upjohn και του Πανεπιστημίου της Μινεσότα έχουν εξετάσει όλα όσα συμβαίνουν αμέσως γύρω από νέα διαμερίσματα μεγάλης κλίμακας σε τιμές αγοράς (χωρίς περιορισμούς ενοικίου). Πολλές μελέτες δείχνουν ήδη ότι οι περιφέρειες που κατασκευάζουν περισσότερα διαμερίσματα είναι πιο προσιτές (και οι περιφέρειες που περιορίζουν τη νέα στέγαση είναι λιγότερο). Αυτές οι τελευταίες μελέτες έχουν αναπάντητο όμως το ερώτημα αν αυτό το μοτίβο ισχύει όταν εστιάζουμε μεμονωμένα οικοδομικά τετράγωνα.

Συνολικά, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα νέα κτίρια μπορούν να διευκολύνουν την αύξηση των ενοικίων σε άλλα κτίρια κοντά. Αλλά η ετυμηγορία τους δεν ξεκαθαρίζει το αν οι ενοικιαστές χαμηλού εισοδήματος επωφελούνται άμεσα από τη νέα προσφορά.

Τα είδη των κτιρίων που περιγράφονται σε αυτές τις μελέτες -οι εξελίξεις στην αγορά των 50 διαμερισμάτων ή και περισσότερο- αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των νέων κατασκευών διαμερισμάτων. Και τα νέα διαμερίσματα σήμερα επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στους μισθωτές με υψηλότερο εισόδημα. Το μεσαίο ενοίκιο για μια νέα μονάδα είναι τώρα 1.620 δολάρια το μήνα, 78% υψηλότερο από το μέσο όρο του ενοικίου σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Joint Center for Housing Studies του Χάρβαρντ (το χάσμα μεταξύ αυτών των στοιχείων έχει αρχίσει να διευρύνεται).

Αυτά τα κτίρια τείνουν επίσης να είναι τα πιο ορατά σε διαμάχες στέγασης γειτονιάς.

«Στους ενοικιαστές δεν αρέσουν τα υψηλά κτίρια στέγασης γιατί τα συνδέουν με αύξηση ενοικίου», δήλωσε ο Xiaodi Li, που έκανε το διδακτορικό του στο Furman Center του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης μελετώντας την επίδραση των νέων κατοικιών στη Νέα Υόρκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available