Επισκέψεις του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια σε Βρυξέλλες και ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας (δεξιά) με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

ΑΘΗΝΑ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Το ταξίδι του κ. Δένδια στις ΗΠΑ, λίγες μόνο ημέρες πριν την ανάληψη καθηκόντων δείχνει τη σημασία που δίνει η νέα κυβέρνηση στις διμερείς σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Προτού μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Δένδιας βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να συζητηθούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας.

Επιπλέον, θα συζητηθούν εξελίξεις σχετικά με τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA), καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν, την Αιθιοπία, το Ιράκ και τη Βενεζουέλα.

Τέλος, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα με τον ομόλογό τους της Μολδαβίας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, πρωτίστως με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναμενόταν να ενημερώσει τον κ. Δένδια σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και να συζητήσουν ζητήματα που άπτονται των τριμερών σχημάτων συνεργασίας που Κύπρος και Ελλάδα έχουν αναπτύξει με χώρες της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, την περασμένη Τρίτη, κατά την οποία ο κ. Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον Ελληνα ομόλογό του για την ανάληψη των καθηκόντων του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κύπρο, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Οι δύο Υπουργοί θα συντονιστούν ώστε να έχουν κοινή γραμμή στο φλέγον θέμα των τουρκικών προκλήσεων προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available