Επιστολή: Αλλαγή νοοτροπίας

Κύριε Διευθυντά,

Μετά τα επεισόδια που έγιναν τον τελευταίο καιρό στο Μενίδι με κατοίκους και τσιγγάνους λόγω του ότι ένα άτυχο παιδί έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα, ήλθαν στο νου μου τα λόγια ενός τσιγγάνου.

Το 1950 ο μακαρίτης πατέρας μου είχε μαζί με τον αδελφό του και τον γαμπρό του, στο χωριό που κατοικούσαμε, κατάστημα με είδη γενικού εμπορίου με τον αδελφό του και τον γαμπρό του.

Εκείνο το καλοκαίρι είχαν κατασκηνώσει έξω από το χωριό μερικές οικογένειες τσιγγάνων που ήσαν έμποροι ζώων. Ο πρόεδρός τους ονόματι Αργύρης, που ήτο γνωστός σε όλη την Ελλάδα, με την οικογένειά του ψωνίζανε τα τρόφιμα από το μαγαζί μας. Είχε αν θυμάμαι καλά δέκα παιδιά και ένα νεογέννητο.

Ο πατέρας μου του είπε ότι θα του βαπτίσει εκείνος το νεογέννητο. Τα συμφωνήσαμε και μία Κυριακή έγινε η βάπτιση στην εκκλησία του χωριού μας, τον Αϊ Νικόλα.

Νονοί ήμουν εγώ και ο αδελφός μου -δύο χρόνια μικρότερος- η μητέρα μας είχε φύγει από τη ζωή. Μετά τη βάπτιση πήγαμε στο αρχοντικό τους στα τσαντίρια όπου έγινε μεγάλο γλέντι. Ενθυμούμαι πως ήτο πολύ έξυπνος και είχε πει στον πατέρα μου πως οι πολιτικοί είναι η αιτία για το κατάντημα των τσιγγάνων.

Ο μακαρίτης πατέρας μου μέχρι τα 87 του χρόνια, που έφυγε από τη ζωή, το 1994, ήτο πάντα μαζί μου και μου έλεγε για τα προβλήματα της κοινωνίας μας.

Εάν οι κοινότητες είχαν καλή συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και φτιάχνανε υποδομές σε όλες τις περιοχές να προσελκύσουν τη νεολαία να μάθουν διάφορες εργασίες, δεν θα ήτο σήμερα η κοινωνία σε αυτό το χάλι. Χρειάζεται διαπαιδαγώγηση ο άνθρωπος από μικρό παιδί.

Ολες οι τάξεις ανθρώπων έχουν αυτή την ανάγκη και περισσότερο εκείνη των φτωχών. Οσο για τους τσιγγάνους που είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και υπηρετούν και στον Ελληνικό Στρατό είναι ιδιαίτερα αδικημένοι.

Ποτέ δεν είναι αργά για μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας ώστε να γίνουν οι Ελληνες της Ελλάδος σωστοί Ευρωπαίοι. Οσο δεν αλλάζει νοοτροπία ο Ελληνας της Ελλάδας δεν πρόκειται να φύγουν οι αντικαταστάτες του Σόιμπλε από τον σβέρκο της Ελλάδος.

Να ξέρετε ότι υπάρχει μόνο όμορφη ζωή. Ο Θεός δημιούργησε τη φύση, έδωσε παντού ζωή και στον άνθρωπο έδωσε και τη νοημοσύνη για να προστατεύει τον εαυτό του και ό,τι άλλο υπάρχει στη φύση.

Επί πλέον, η Ελλάδα μας, που βρίσκεται στην ομορφότερη τοποθεσία του πλανήτη μας, θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί τις μοναδικές ακτίνες του ήλιου τοποθετώντας παντού εγκαταστάσεις για να συγκεντρώνει ρεύμα και να τροφοδοτεί ακόμη και τις γειτονικές χώρες.

Παναγιώτης Βελέντζας
Σαν Αντόνιο, Τέξας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *