Επιστολή από Νέα Υόρκη σε Ερντογάν για Χάλκη και πάστορα

Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Pool Photo via AP, FILE).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το μη κυβερνητικό ίδρυμα «Pave the Way Foundation (PTWF)» μαζί με 17 μουσουλμάνους συνεργάτες ζήτησε από την Αγκυρα να αναγνωρίσει το Σύμφωνο Προστασίας σε όσους γίνονται χριστιανοί, που είχε υπογράψει ο προφήτης Μωάμεθ το 628 μ.Χ. και το είχε στείλει σε επιστολή του στους μοναχούς της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

Ο νόμος αυτός διατάσσει τους πιστούς του να προστατεύουν τους Χριστιανούς και Εβραίους μέχρι το τέλος του Κόσμου.

Η αυθεντικότητα αυτού του ισλαμικού νόμου έχει διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των αιώνων από τους Ισλαμιστές μελετητές αλλά έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σκοπίμως κρύβεται από εκείνους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν παράνομα τη θρησκεία για να δικαιολογήσουν τη βία.

Ετσι το «PTWF» ειδικότερα στην κοινή αυτή επιστολή με μουσουλμάνους αρχικά είχε ζητήσει για πρώτη φορά το άνοιγμα της Χάλκης το 2012 όταν ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός.

Τότε, τον Ιούλιο του 2012, ο Δρ. Μεμέτ Γκορμέζ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Αρχής στην Τουρκία είχε επισκεφτεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να του εκφράσει τη στήριξή του στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.

Είχε αγκαλιάσει τον Πατριάρχη λέγοντας: «Η εξάρτηση μιας θρησκευτικής κοινότητας από άλλες χώρες για να δημιουργήσουν τους δικούς τους θεολόγους δεν ταιριάζει στην Τουρκία ως μεγάλη χώρα. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η συνέχιση της (ελληνικής θεολογίας), σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς, όπως έκανε και σε όλη την ιστορία, θα συμβάλλει στο μεγαλείο αυτής της χώρας».

Τώρα το Αμερικανικό Ιδρυμα που ιδρύθηκε να διευκολύνει το διαθρησκευτικό διάλογο και την ειρήνη σε διαφορετικές θρησκείες επανέλαβε την επιστολή εντάσσοντας στο αίτημα και την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπάνσον που ήταν φυλακισμένος από το 2016 και πρόσφατα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available