Επιστροφή στην Αμμόχωστο ζητούν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι

Η πόλη της Αμμοχώστου, παραμένει αιχμάλωτη των Τούρκων για 45 χρόνια (Φωτογραφία: Δήμος Αμμοχώστου).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στη σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας της ολομέλειας του Σώματος που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την παράνομη κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα «επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως την καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία να προνοεί σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Μιας λύσης που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και η οποία θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας πόλη».

Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης ότι «το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, μιας ευρωπαϊκής – ιστορικής πόλης, την οποία η Τουρκία κρατά ως όμηρο από το 1974, είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να τύχει χωριστού χειρισμού ως θέμα υψίστης προτεραιότητας όπως προνοεί η 5η παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς της 19ης Μαΐου 1979».

Ταυτόχρονα δηλώνει επίσης απερίφραστα ότι διαφωνεί με τις οποιεσδήποτε ενέργειες που «άμεσα ή έμμεσα τείνουν να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν το σημερινό απαράδεκτο και καταστροφικό status quo και δεν συμβάλλουν στην εξάλειψη της κατοχής και στην επανένωση της πατρίδας μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available