Επιτέλους «όχι» στο κάπνισμα

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως αντίθετος με το κάπνισμα έχει θέσει στις προτεραιότητές του την απαγόρευση του τσιγάρου στους δημόσιους χώρους.
Ρητή εντολή φαίνεται να έδωσε στον Υπουργό Υγείας και αυτός με τη σειρά του διόρισε στην αρμόδια επιτροπή πρόεδρο τον γνωστό σε όλους μας πνευμονολόγο Παναγιώτη Μπεχράκη που χρόνια τώρα διεξάγει την αντικαπνιστική εκστρατεία στην Ελλάδα.

Μα θα πείτε είναι προτεραιότητα; Ασφαλώς και ναι. Γιατί όχι; Ξέρετε πόσα δισ. ξοδεύει το ελληνικό κράτος στην υγεία για τις επιπτώσεις από το κάπνισμα και τα τροχαία; Πολλά δισ. ευρώ ετησίως.

Ο πρώτος αντικαπνιστής που έβγαλε σχετικό απαγορευτικό νόμο ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν μπόρεσε να τον επιβάλλει. Ο νόμος συνέχισε να ισχύει αλλά χωρίς να εφαρμόζεται τα επόμενα χρόνια.

Πηγαίνεις σε ένα νοσοκομείο και καπνίζουν στα παράθυρα, στα μπαλκόνια, στους διαδρόμους. Και περνάνε γιατροί και νοσοκόμοι και αυτοί καπνίζοντας αρειμανίως.

Στα υπουργεία όλα κρίνονται από τους διευθυντές των τμημάτων αλλά πάντα έχουν προβλεφτεί χώροι για κάπνισμα.

Εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες, αλίμονο. Ενίοτε διώχνεις τα σύννεφα καπνού για να περάσεις.

Το γεγονός καταγράφεται στα διεθνή ΜΜΕ και κάνουν ρεζίλι τους Ελληνες, αλλά και το κράτος που δεν μπορεί να επιβάλλει τον αντικαπνιστικό νόμο.

Εδώ στη γειτονική Τουρκία απαγορεύτηκε και ο ναργιλές και τσιμουδιά οι Τούρκοι.

Οι Ελληνες όμως αγρόν αγοράζουν στο θέμα αυτό. Ακόμη και τη Δευτέρα, όταν τηλεοπτικό συνεργείο κατέγραφε αντιδράσεις για την απαγόρευση, η μέση απάντηση του Ελληνα στα καφενεία ήταν αποκαρδιωτική.

Ετσι κάποιος έπρεπε να πει «αρκετά πλέον». Και φέρεται επιτέλους να το είπε ο κ. Πρωθυπουργός.

Η εγκύκλιος της απαγόρευσης επανακυκλοφόρησε στους αρμόδιους φορείς και ο έλεγχος θα είναι συνεχής και αυστηρός.

Προφανώς επειδή σε ορισμένα πράγματα για τους Ελληνες ισχύει το όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Και δεν είναι τα πρόστιμα που υπήρχαν από την αρχή αλλά η επιβολή της εφαρμογής.

Ωστόσο, να σημειώσουμε για το δίκαιο της υπόθεσης ότι στα χρόνια της ύφεσης το κάπνισμα μειώθηκε πάνω από το 20% και αυτή τη στιγμή στην πλειοψηφία τους οι Ελληνες δεν καπνίζουν.

Αλλά αυτοί που καπνίζουν είναι εγωιστικά απαιτητικοί. Και πρέπει να μάθουν να καπνίζουν στη μοναξιά τους, όχι σε δημόσιους χώρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available