Ερανος για την εγγύηση αποφυλάκισης Κύπριου μουσικού που συνελήφθη από το ICE

Ο Ρένος Ευθυμίου σε μια από τις εκδηλώσεις στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Χορωδίας Παγκυπρίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνελήφθη από τους άνδρες της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας (Immigration and Customs Enforcement, ICE) ο Ρένος Ευθυμίου και κρατείται στο Ντιτρόιτ και συγκεκριμένα στο Seneca County Jail (Detroit Field Office) στο Οχάιο.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» επικοινώνησε με την εκπρόσωπο Τύπου του Seneca County Jail, αλλά δεν έχει απαντήσει ακόμη σχετικά με τους λόγους και τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη, καθώς επίσης και σχετικά με την απόφαση του Μεταναστευτικού Δικαστηρίου. Μάλιστα, ζήτησε την ημερομηνία γεννήσεώς του και τον τόπο διαμονής, προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες από τον φάκελό του.

Ο Ρένος Ευθυμίου είναι γνωστός στην Ομογένεια της Νέας Υόρκης διότι είναι ντραμίστας και συμμετείχε σε εκδηλώσεις του Παγκυπρίου Συνδέσμου, της Χορωδίας του Παγκυπρίου, καθώς επίσης και σε ερανικές εκδηλώσεις της Ομογένειας στην Αστόρια.

Ο Ρένος Ευθυμίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Χορωδίας Παγκυπρίου.

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ ήταν από τους πρώτους που πληροφορήθηκε για τη σύλληψη και την κράτησή του και ανέθεσε σε δικηγόρο που είναι ειδήμων στα μεταναστευτικά να αναλάβει την υπεράσπισή του και να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την αποφυλάκισή του με εγγύηση. Μάλιστα πλήρωσε ήδη τις δύο χιλιάδες δολάρια που απαιτούνται ως προκαταβολή (retaining fee) για να αποφασίσει ο δικαστής για την απελευθέρωσή του με εγγύηση.

Και δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Το απόγευμα της Δευτέρας έστειλε στα μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων μια επιστολή μέσω της οποίας εκφράζει τη θλίψη του για τη σύλληψη του Ρένου Ευθυμίου και καλεί τους ομογενείς να συμμετάσχουν στην ερανική εκδήλωση που θα διοργανώσουν την ερχόμενη Δευτέρα για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αποφυλάκισή του με εγγύηση και για την ανάκτηση της φοιτητικής του θεώρησης.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια (23-15 31 Street) και θα προσφερθούν δωρεάν φαγητό και ποτά.

«Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις τα δεδομένα όταν η σύλληψη και η κράτηση γίνεται από τη Μεταναστευτική Υπηρεσία. Ο Ρένος είχε έρθει για σπουδές στη Νέα Υόρκη. Για οικονομικούς λόγους διέκοψε τις σπουδές και δεν κατάφερε να ανανεώσει τη φοιτητική του βίζα και τώρα πληρώνει το τίμημα», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Φίλιπ Κρίστοφερ.

Ερωτηθείς για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθη, είπε ότι συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στο Κλίβελαντ του Οχάιο στο λεωφορείο με το οποίο επέστρεφε από το Σικάγο.

Ο Ρένος Ευθυμίου (αριστερά) σε πρόσφατη εκδήλωση για την επέτειο της ΕΟΚΑ στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Χορωδίας Παγκυπρίου

Οι άνδρες της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας, όπως επεσήμανε, έκαναν έλεγχο για τον εντοπισμό και σύλληψη άλλου παράνομου μετανάστη που καταζητούνταν και επειδή διαπίστωσαν ότι ο Ρένος είχε παραβιάσει τη θεώρηση προέβησαν στη σύλληψή του.

Ο κ. Κρίστοφερ τόνισε ότι ο Ρένος δεν είχε άμεσους συγγενείς στις ΗΠΑ και ότι «οικογένειά του είναι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής και η Ομογένεια».

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι η σύλληψή του έγινε λίγες ημέρες πριν τα 30ά γενέθλιά του. Ο Ρένος επρόκειτο να γιορτάσει τα γενέθλιά του την Παρασκευή με φίλους και το Σάββατο, 10 Μαρτίου, ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει με την ορχήστρα σε μια ελληνική βραδιά που επρόκειτο να διοργανωθεί σε εστιατόριο της Αστόριας.

Ο Φύτος Στράτης, διευθυντής και μαέστρος της Χορωδίας του Παγκυπρίου, είπε ότι έχουν συνεργαστεί άπειρες φορές και γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον το ταλέντο του, τη μεγαλοψυχία και την ευσπλαχνία του.

«O Ρένος είναι ένα εξαιρετικό παιδί και ταλαντούχος μουσικός και δεν έχει καμία θέση σε μια φυλακή, κλεισμένος με βαρυποινίτες και εγκληματίες. Είναι ένα νέο παιδί και ένας ευαίσθητος άνθρωπος, που αυτή η στιγμή χρειάζεται τη συμπαράσταση και την αγάπη όλων μας. Ελπίζω όλη η Ομογένεια να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Παγκυπρίου και να συγκεντρωθούν τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την εγγύηση και αποφυλάκισή του και για την επίλυση του θέματος της βίζας», συμπλήρωσε ο μαέστρος του Παγκυπρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *