Ερευνα «Ε.Κ.» για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων

L-R: Manos Koubarakis, George Kitsios, Amb. George Iliopoulos, Archbishop Demetrios, Costas Constantinides, and Aravella Simotas.

ΣΤΑΤΕΝ ΑΪΛΑΝΤ. Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει η αξία των σπιτιών στη Νέα Υόρκη για το 2015 με το Μπρούκλιν να κατέχει την πρωτιά στις αυξήσεις με 16% και ακολουθούν το Κουίνς με 9,9%, το Μανχάταν με 9,3%, το Μπρονξ με 5,9% και το Στάτεν Αϊλαντ με 5,3%, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία η συνολική αξία των ακινήτων στην πόλη της Νέας Υόρκης έφθασε το αστρονομικό ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η αύξηση στην αξία των ακινήτων συνοδεύεται και από αύξηση στη φορολόγηση με τους ιδιοκτήτες των μονοκατοικιών να επιβαρύνονται το ποσό της τάξεως των 187 δολ. κατά μέσο όρο, στα co-op η αύξηση θα είναι της τάξεως των 419 δολ. και στα condo 932 δολ. το χρόνο.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» συνομίλησε με ομογενείς κτηματομεσίτες σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αιτιών που οδήγησαν σε αυτή τη μεγάλη εκτόξευση στις αξίες των ακινήτων, ποιες είναι οι συνέπειες της αύξησης αυτής και τι προβλέπουν να συμβεί στην αγορά στο άμεσο μέλλον.

Ο κ. Γιώργος Κίτσιος, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Global City Realty στη διεύθυνση 33 – 01 και Μπρόντγουεϊ στην Αστόρια, επεσήμανε στον «Ε.Κ.» ότι ο κλάδος τους είναι μία επιχείρηση που κάνει φυσικούς κύκλους περίπου ανά 7 χρόνια.

«Το 2007 με 2008 είχαμε την τεράστια οικονομική κρίση που επηρέασε τρομερά τις αγοροπωλησίες ακινήτων. Οι τιμές έπεφταν και εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους. Τώρα 7 χρόνια μετά ο κύκλος αυτός φαίνεται να κλείνει με την οικονομία να έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Το ίδιο συμβαίνει και στο χώρο των ακινήτων. Μετά από 7 χρόνια μείωσης ήρθε η σειρά της ανόδου η οποία επηρεάζει πολύ περισσότερο τους νέους αγοραστές, καθώς για να αγοράσει κάποιος σπίτι πρέπει να έχει μεγάλο εισόδημα από τη δουλειά του, ενώ και οι τράπεζες μετά την κρίση χορηγούν πολύ πιο δύσκολα στεγαστικά δάνεια, γι’ αυτό και πολύς κόσμος αναγκάζεται να καταφύγει στη λύση του ενοικίου», τόνισε ο κ. Κίτσιος, ο οποίος σε ερώτησή μας για τις προσωπικές του προβλέψεις για το άμεσο μέλλον μας απάντησε ότι μπορεί να γίνουν κάποιες νέες αυξήσεις αλλά θα πρέπει να είναι μέσα στα λογικά πλαίσια. Οι υπερβολικές αυξήσεις ή οι υπερβολικές μειώσεις κάνουν κακό γενικά στην οικονομία.

Τέλος, ο κ. Κίτσιος με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας είπε ότι ο σύλλογος στην επόμενη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου έχει καλέσει ειδικούς και αξιωματούχους από τον Δήμο της Νέας Υόρκης για να συζητηθεί το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων, εάν και κατά πόσο θα αυξηθούν.

Η κ. Μαρία Σκαρβέλη από το κτηματομεσιτικό γραφείο Remax Μetro στην 3η Λεωφόρο και 95 δρόμους στο Μπρούκλιν θεωρεί το μεγάλο κύμα μετανάστευσης από τις χώρες της Ασίας και συγκεκριμένα από την Κίνα, έναν από τους σημαντικότερους λόγους για την αύξηση της αξίας των σπιτιών στο Μπρούκλιν και ειδικά στην περιοχή του Μπέι Ριτζ. «Οταν βγει ένα σπίτι για πούλημα πάνω από τους μισούς υποψήφιους αγοραστές είναι Κινέζοι, οι οποίοι κάνουν προσφορές με μετρητά. Πώς μπορεί να τους συναγωνιστεί κανείς με τόσα χρήματα που έχουν και προσφέρουν στον ιδιοκτήτη; Οι περισσότεροι δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να πάρουν στεγαστικό δάνειο. Ο,τι ποσό ζητήσει ο ιδιοκτήτης το δίνουν σε μετρητά, χρήματα τα οποία φέρνουν από τη χώρα τους. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που έχουν ανεβάσει τις τιμές των σπιτιών. Οι περιοχές του Μπρούκλιν που είναι δίπλα στο Μανχάταν γνωρίζουν φοβερή ανάπτυξη με τις τιμές των σπιτιών δύο οικογενειών να έχουν φθάσει μέχρι και τα 3 εκατομμύρια δολ. Οπότε πολύς κόσμος έρχεται στο Μπέι Ριτζ όπου μπορεί να αγοράσει το ίδιο ακριβώς σπίτι στη μισή τιμή, γύρω στο 1,5 εκατομμύριο δολ. Τρίτο λόγο για την αύξηση των τιμών θεωρώ την έλλειψη σπιτιών για πούλημα. Η ζήτηση είναι τεράστια και τα σπίτια για πούλημα πολύ λίγα. Κάθε φορά που υπάρχει σπίτι για πούλημα έρχονται να το δουν 20, 30 ή ακόμη και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός ανεβάζει την τιμή του σπιτιού».

Σε ερώτησή μας για το τι προβλέπει για το άμεσο μέλλον, η κυρία Σκαρβέλη πιστεύει ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν στα σημερινά επίπεδα, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η γενική κατάσταση της οικονομίας, καθώς και το αποτέλεσμα των προσεχών προεδρικών εκλογών.

Ο κ. Παναγιώτης Ζήκος, ιδιοκτήτης του Zikos Realty στη διεύθυνση 31-21 και Ντίτμαρς στην Αστόρια, θεωρεί σαν κύρια αιτία της αύξησης στην τιμή των ακινήτων στην πόλη της Νέας Υόρκης την πολύ μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά σε συνδυασμό με τα λίγα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα. «Πολύς κόσμος ενδιαφέρεται να αγοράσει σπίτι, όμως στην αγορά δεν υπάρχουν πολλά σπίτια προς πώληση, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο ανταγωνισμό, με φυσική συνέπεια οι τιμές να ανεβαίνουν πολύ. Μόλις βγει ένα σπίτι στην αγορά για πώληση οπουδήποτε είναι αυτό: Κουίνς, Μπρούκλιν, Στάτεν Αϊλαντ, Μπρονξ, Μανχάταν, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες έχει πουληθεί.

Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ χαμηλά τα τελευταία χρόνια προσελκύοντας περισσότερο κόσμο στο να πάρει στεγαστικό δάνειο και να αγοράσει σπίτι. Και τρίτο λόγο θεωρώ την αύξηση που έχει σημειωθεί στα ενοίκια. Οταν κάποιος πληρώνει πολλά λεφτά στο ενοίκιο λογικό είναι να προτιμάει την αγορά σπιτιού όπου η δόση του μπορεί να είναι η ίδια σχεδόν με το ενοίκιο που πληρώνει έως τώρα» τόνισε στον «Ε.Κ.» ο κ. Ζήκος.

Σε ερώτησή μας ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες από την αύξηση αυτή τόσο για τους νέους αγοραστές όσο και για τους ήδη ιδιοκτήτες σπιτιών, ο κ. Ζήκος μας απάντησε ότι δυστυχώς η αύξηση αυτή είναι δυσάρεστη εξέλιξη για όσους θέλουν να αγοράσουν σπίτι. «Πώς θα μπορέσει ένα νέο ζευγάρι να αγοράσει σπίτι όταν απαιτείται το 30% για προκαταβολή και με τις τιμές στα ύψη;

LONG ISLAND CITY KTIRIA DSC_5027

Οσον αφορά τους ήδη ιδιοκτήτες, κερδίζουν γιατί το ακίνητό τους έχει πάρει αξία αλλά από την άλλη θα δουν τη φορολόγηση του σπιτιού τους να ανεβαίνει. Οσο μεγαλώνει η αξία ενός σπιτιού τόσο αυξάνονται και οι φόροι ακίνητης ιδιοκτησίας» σημειώνει ο κ. Ζήκος, ο οποίος προβλέπει ότι στο άμεσο μέλλον οι τιμές θα σταθεροποιηθούν. «Προσωπική μου πρόβλεψη είναι ότι θα σταματήσει αυτή η αύξηση, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και φυσικά ούτε θα πέσουν οι τιμές. Πιθανότερο σενάριο η αξία των ακινήτων τα επόμενα χρόνια να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά» καταλήγει.

Ο κ. Γιώργος Αλεξίου, ιδιοκτήτης της εταιρείας Alexiou Realty, στη διεύθυνση 31-23 και 23η Λεωφόρο στην Αστόρια, θεωρεί υπερβολικές τις τιμές των ακινήτων στη Νέα Υόρκη και ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομία.

«Οι μονοκατοικίες εδώ στην Αστόρια, όπως βέβαια και στις άλλες κομητείες της πόλης, έχουν ξεπεράσει τα 700.000 δολ. και τα σπίτια 2 οικογενειών ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολ. Πώς θα αγοράσει ένας άνθρωπος, μία οικογένεια σπίτι με τέτοιες τιμές; Εδώ στην Ομογένεια συνηθίζεται οι γονείς να βοηθούν όσο μπορούν τα παιδιά τους. Ξέρω πολλές περιπτώσεις όπου ο γονείς βάζουν την προκαταβολή για την αγορά σπιτιού και τα παιδιά αναλαμβάνουν τη δόση του στεγαστικού δανείου. Μόνο έτσι μπορεί σήμερα να αγοράσει κάποιος σπίτι, με τη βοήθεια της οικογένειας. Επίσης, να τονισθεί ότι οι τράπεζες εκτιμούν λιγότερο την αξία των σπιτιών δίνοντας μικρότερο δάνειο οπότε ο αγοραστής πρέπει να βρει περισσότερα λεφτά για την προκαταβολή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξίου.

Οσον αφορά τους ήδη ιδιοκτήτες σπιτιών, ο κ. Αλεξίου δήλωσε ότι θα επιβαρυνθούν αυξήσεις στη φορολόγηση των ακινήτων τους. Κερδίζουν σε περίπτωση που το πουλήσουν, καθώς έχει πάρει αξία το ακίνητό τους. «Ομως οι ομογενείς εδώ στην Αστόρια δεν πουλάνε εύκολα τα σπίτια τους. Τα κρατάνε για όλη τους τη ζωή. Συμβολίζει κάτι το ιερό γι’ αυτούς, δεν το βλέπουν σαν εμπορεύσιμο είδος» καταλήγει.

Η κυρία Ρούλα Αγγελίδη από το Realty Executives στη διεύθυνση 32 – 56 στη Λεωφόρο Steinway της Αστόριας δήλωσε στον «Ε.Κ.» ότι οι αυξήσεις των τιμών στην Αστόρια είναι πολύ μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη κομητεία της πόλης. «Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για αύξηση της τάξεως του 9,9% στο Κουίνς, όμως στην Αστόρια οι τιμές των σπιτιών έχουν ανέβει ακόμη και 20%. Βγαίνει ένα σπίτι στην αγορά και μέσα σε λίγες μόνο ημέρες πουλιέται. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και τα διαθέσιμα σπίτια πολύ λίγα. Ο νόμος της ζήτησης και της προσφοράς ισχύει σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Περισσότερη ζήτηση σημαίνει αύξηση τιμών, χαμηλότερη ζήτηση σημαίνει μείωση τιμών. Οι Ελληνες δεν πουλάνε το σπίτι τους για να βγάλουν κέρδος. Το πουλάνε μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως θέματα υγείας ή για να μετακομίσουν σε μεγαλύτερο σπίτι αλλά πάλι εδώ στην περιοχή της Αστόριας, η οποία έχει και το πλεονέκτημα να βρίσκεται μόλις 10 λεπτά από το Μανχάταν και αυτό την κάνει περιζήτητη. Επίσης, εδώ όπως και στις πολύ κοντινές περιοχές υπάρχουν πολλά οικόπεδα στα οποία χτίζονται πολλά νέα σπίτια και οι νέες κατασκευές ανεβάζουν το κόστος της αξίας όλων των γύρω σπιτιών. Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι τα επιτόκια κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα τελευταία 6 χρόνια αυξάνοντας τη ζήτηση. Οταν τα επιτόκια είναι υψηλά μειώνεται η ζήτηση» τόνισε η κ. Αγγελίδη.

Σε ερώτηση του «Ε.Κ.» σχετικά με το τι προβλέπει για το μέλλον, δήλωσε αισιόδοξη για σταθεροποίηση των τιμών. «Ζούμε σε μία τρελή αγορά στην οποία δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις με ακρίβεια. Πριν από δύο χρόνια όλες οι ενδείξεις μιλούσαν για σταθεροποίηση των τιμών για τον περασμένο χρόνο και τελικά είχαμε μεγάλες αυξήσεις. Αλλά δεν μπορεί οι τιμές να αυξάνονται συνεχώς. Πιστεύω ότι τον επόμενο χρόνο οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές για την αγορά σπιτιού στη Νέα Υόρκη» ανέφερε η κ. Αγγελίδη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available