Χάρβαρντ: Αύξηση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα

AP Photo/Muhammed Muheisen.

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα απελπισμένα να φτάσουν στη Βρετανία και άλλα μέρη της βορειότερης Ευρώπης, αναγκάζονται να πωλούν το κορμί τους για να πληρώσουν δουλέμπορους προκειμένου να τους βοηθήσουν με το ταξίδι τους, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η μελέτη διεξήχθη από τον τομέα Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Χάρβαρντ, από την ερευνήτρια Δρα Βασιλεία Ντιγκιντίκη και την καθηγήτρια Ζακλίν Μπαμπά, που κάνουν λόγο για αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς επισημαίνουν πως «η απουσία ενός αποτελεσματικού συστήματος παιδικής προστασίας ενέχει τεράστιους κινδύνους για παιδιά μεταναστών, εκθέτοντας κάποια σε σοβαρούς κινδύνους σεξουαλικής εκμετάλλευσης».

Μάλιστα, η Δρ Ντιγκιντίκη, που είναι Ελληνίδα ψυχολόγος και μετέβη με υποτροφία στο Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι «τα παιδιά αναγκάζονται να πουλούν το κορμί τους μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, απλώς για να επιβιώσουν. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Δεν μπορούμε να καθόμαστε απαθείς, ενώ τα παιδιά των μεταναστών κακοποιούνται και αναγκάζονται να πωλούν το σώμα τους στο φως της ημέρας και σε κοινή θέα, στην καρδιά της πρωτεύουσας, απλώς για να επιβιώσουν. Είναι ευθύνη μας ως ανθρώπινα όντα να αντιμετωπίσουμε αυτή την κορυφαία προτεραιότητα, να αναλάβουμε άμεση δράση σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την πιο ειδεχθή παραβίαση της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εισαγωγικά η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Χάρβαρντ αναφέρει ότι πολύ μεγάλη προσοχή και πόνος έχει δοθεί στις σοβαρές επιπτώσεις των προσφύγων και της μεταναστευτικής κρίσης στα παιδιά.

Εικόνες μικρών παιδιών που πνίγηκαν και ξεβράστηκαν σε ακτές, μωρά που διασώθηκαν από τρομακτικά ταξίδια, έφηβοι που διέμεναν έξω σε φοβερό κρύο, όλα αυτά έχουν δει μεγάλη δημοσιότητα. Ωστόσο ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει λάβει τη δέουσα προσοχή, την έκθεση των παιδιών στη βία και την κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής.

Η έρευνα μελετά τους σύνθετους παράγοντες που εκθέτουν παιδιά στο κέντρο της Αθήνας, ορισμένα και στην τρυφερή ηλικία των 11 χρόνων, και εξετάζει τις συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς που συνεισφέρουν στα συνήθη πρότυπα βίας και εκμετάλλευσης. Περιέχονται επίσης, επώδυνες καταθέσεις ντροπής, απελπισίας και κατάθλιψης από γενναία παιδιά που συνέχεια προσπαθούν καθώς οι ανάγκες τους εξυπηρετούνται από ανεπαρκείς φορείς.

Η έκθεση καταλήγει με λεπτομερείς συστάσεις για επείγουσες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να καλυφθούν τα κενά προστασίας, να προβλεφθούν αποτυχίες συντονισμού και να απαντηθούν γενικότερα οι ανθρωπιστικές ανάγκες σε μια από τις πιο σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της εποχής μας.

Η εφημερίδα «Guardian», που έχει ασχοληθεί με το θέμα και προγενέστερα, επανήλθε με νεότερο δημοσίευμα που βασίστηκε στη μελέτη του Χάρβαρντ και επισημαίνει ότι τα παιδιά-πρόσφυγες στην Ελλάδα αναγκάζονται να «πουλούν το κορμί τους» για να πληρώσουν τους δουλέμπορους που θα τους μεταφέρουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως το δράμα τους δεν τελειώνει εκεί:

Συνήθως μπλέκουν με ναρκωτικά, πέφτουν θύματα εκβιασμού από αδίστακτους που τους τραβούν ακόμα και φωτογραφίες ή βίντεο την ώρα που εκδίδονται και απειλούν να στείλουν το ντροπιαστικό υλικό στις οικογένειές τους, πίσω στην πατρίδα τους και έτσι, δεν ξεφεύγουν ποτέ.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την έρευνα, τα παιδιά εκδίδονται για 15 ευρώ. Πρόκειται συνήθως για αγόρια από το Αφγανιστάν, αλλά και την Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Πελάτες τους είναι επίσης άντρες, ηλικίας άνω των 35 ετών.

Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, το 2016 έφτασαν στην Ελλάδα 5.174 ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες. Από αυτά μόλις 191 είχαν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, βάσει των συμφωνιών, καθώς τα κράτη-μέλη, είτε αρνούνται, είτε προχωρούν με μεγάλη καθυστέρηση τη διαδικασία.

Πηγές: «fxb.harvard.edu», «Guardian»

Emergency-Within-an-Emergency-FXB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *