Ερευνούν πιθανή χειραγώγηση ισοτιμίας νομισμάτων

 
OYAΣΙΓΚΤΟΝ. («New York Times»). Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υποπτεύεται ότι μια ομάδα χρηματιστών σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη ακολουθούσαν μια κοινή τακτική να χειραγωγούν για ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων.
Μηνύματα μεταξύ κάποιων χρηματισμών, όπως επίσης και παρόμοια δραστηριότητα μεταξύ άλλων βρίσκονται στο επίκεντρο διεθνούς έρευνας. Μεταξύ των τραπεζών στις οποίες ανήκουν οι χρηματιστές είναι οι βρετανικές Barclays και Royal Bank of Scotland και η αμερικανική Citigroup.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «New York Times», οι αρμόδιες ομοσπονδιακές Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν διασφαλίσει ήδη τη συνεργία τουλάχιστον ενός χρηματιστή. Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, οι Αρχές αφήνουν να διαφανεί ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί ολόκληρο κύκλωμα σε βάρος του οποίου θα απαγγελθούν σοβαρότατες κατηγορίες.
«Η χειραγώγηση της ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων ίσως είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου», είναι τα λόγια του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.
Ολες οι τράπεζες στις οποίες φέρονται να εργάζονται οι ύποπτοι χρηματιστές αρνήθηκαν να κάνουν κάποια σχετική δήλωση, παρά το γεγονός ότι τους ζητήθηκε από την εφημερίδα «New York Times». Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην παρούσα φάση κανείς δεν κατηγορείται για κάτι συγκεκριμένο.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά, ένα μέλος της ομάδας αυτής των χρηματιστών χρησιμοποιούσε ως ψευδώνυμο το «καρτέλ» πράγμα που δεν έγινε τυχαία, αφού ουσιαστικά αντικατόπτριζε την πρακτική που η ομάδα ακολουθούσε.
Οι έρευνες ξεκίνησαν με αφορμή το τελευταίο γνωστό οικονομικό σκάνδαλο Libor με επίκεντρο το Λονδίνο. Υπενθυμίζεται ότι αρκετές από τις τράπεζες οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών για τη χειραγώγηση της ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων, έχουν ήδη καταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά για να κλείσουν την υπόθεση του Libor στην οποία επίσης ήταν αναμεμειγμένες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available