Ερντογάν: Η ε/κ πλευρά αυτή που αποχώρησε από τις συνομιλίες

Από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου τον Δεκέμβριο του 2017 (Kayhan Ozer/Pool via AP, FILE).

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα επέρριψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θυμήθηκε και το απορριφθέν από την ελληνοκυπριακή πλευρά στο δημοψήφισμα του 2004 σχέδιο Αναν για να υποστηρίξει ότι η πλευρά που στήριξε τη λύση ήταν η τουρκική.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφέρθηκε στο Κυπριακό τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όταν βρέθηκε σε θέση άμυνας όταν του υποδείχθηκε πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, όσο και στις δηλώσεις με τον Ελληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια αδιάλλακτη στάση κράτησε  ο Τούρκος Πρόεδρος και στις συζητήσεις που έγιναν με την ελληνική πλευρά για το Κυπριακό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μιλώντας στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσίπρα, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα και υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που αποχώρησε από τη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι, κατά την άποψή του, υπάρχουν θέματα που χρησιμοποιούνται διαχρονικά ως υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να μην καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Όπως και στις δηλώσεις του νωρίτερα στο Προεδρικό ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα δημοψηφίσματα του 2004 λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν αποδεχτεί τη λύση ενώ οι Ελληνοκύπριοι την απέρριψαν. Σημείωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι «μητέρες πατρίδες» και εγγυήτριες στην Κύπρο και πως θέλουν και οι δύο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει μια λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), και εντός του πλαισίου που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα εργαστούν έτσι ώστε να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων στους δημοσιογράφους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανήλθε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι είναι 43 χρονών, και πως από τότε που θυμάται τον εαυτό του υπάρχει εκατέρωθεν επίρριψη ευθυνών για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. «Όμως αυτό συμβαίνει γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία», υπέδειξε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως στην Κύπρο έχει στρατό η Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα και επανέλαβε ότι αν είχε εφαρμοστεί το Σχέδιο Ανάν αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν στρατοί στο νησί.\

Το σχέδιο Αναν και το «όχι των… Ρωμιών»

Νωρίτερα, σε άλλες αναφορές στο Κυπριακό, μιλώντας πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ταγίπ Ερντογάν «επέστρεψε» ξανά στην προ του 2004 εποχή, για να υπενθυμίσει πως ο ίδιος ήταν παρών στις συνομιλίες στο Μπούρκενστοκ, όπου διαχειρίστηκε μαζί με τον Κόφι Ανάν την διαδικασία.

Συναφώς, υποστήριξε πως ως αποτέλεσμα των τότε συνομιλιών έπρεπε να βρεθεί μια λύση, αλλά οι αποφάσεις που λήφθηκαν εκεί δεν εφαρμόστηκαν ποτέ γιατί οι Τ/κ είπαν «ναι», αλλά οι Ρωμιοί, κατά την έκφρασή του, είπαν «όχι».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως δεν τήρησε και δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, σε αντίθεση με την Τουρκία που, όπως ισχυρίστηκε τηρεί τις δεσμεύσεις της, για να υποστηρίξει ακολούθως πως στόχος της Τουρκίας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο.

Απευθυνόμενος προς το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος, του υπέδειξε πως θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού,  η οποία θα σέβεται την κυριαρχία του κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όλοι μαζί να φτάσουμε σε μια λύση, που να πληροί τα όσα προβλέπονται για ένα κράτος-μέλος της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.\

Στη Λευκωσία, στο μεταξύ, υπήρχε αγωνία και προσμονή για τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τον Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη να σημειώνει ότι κοινή θέση Ελλάδας και Κύπρου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια προεργασία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων για να επαναληφθούν οι συνομιλίες σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι η δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *