Ερχεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

ΑΘΗΝΑ. «Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παρουσιάσει την βίβλο του ψηφιακού μετασχηματισμού» επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ομιλία του σε συνέδριο με θέμα «Το δίκαιο, η οικονομία και η κοινωνία μπροστά στις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης» που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι σε αυτήν την βίβλο βρίσκεται η βασική στρατηγική της χώρας «η οποία ακουμπά και γενικούς στόχους σχεδιασμού συστημάτων και εξειδικευμένες ενέργειες για πρώτη φορά» και υπογράμμισε ότι «θα προβούμε στην ανάπτυξη μιας δικής μας εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη αμέσως μόλις θα έχει δημοσιευτεί το πρώτο κομμάτι της βίβλου του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Αναφερόμενος στο κείμενο της λευκής βίβλου (εκδίδεται από την Επιτροπή και είναι έγγραφο με προτάσεις δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε συγκεκριμένους τομείς) είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει το θέμα της κυβερνοασφάλειας, για νέα προσέγγιση σε θέματα ταυτοποίησης, για υπολογιστική ισχύ και διαχείριση υποδομών cloud. «Ολα αυτά είναι κομμάτια που κανείς μπορεί να δει και στη δική μας εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό». Οπως τόνισε «για να μπορέσεις να έχεις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει η Ελλάδα πρόσβαση σε δεδομένα κανονικοποιημένα και διαλειτουργκά για να μπορέσει να περάσει στην επόμενη εποχή. Θα αναπτύξουμε και θα κωδικοποιήσουμε μια δική μας εθνική στρατηγική σε μια σειρά από πρότζεκτ που θα αφορούν την εθνική οικονομία και φυσικά θα ξεκινήσουμε από τα βασικά».

Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε τον σημαντικό ρόλο της επιμόρφωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων ώστε η αγορά εργασίας να μπορεί να συμβαδίσει με την τεχνολογική επιτάχυνση και «για αυτό θα πρέπει να δούμε πώς όλο το σύστημα εκπαίδευσης με συνέργειες του ιδιωτικού τομέα, της Κοινωνίας των Πολιτών, θα μπορέσει να οριοθετηθεί εκ νέου για να έχουμε τέτοιου τύπου δυνατότητα να αντλούμε δεξιότητες».

Να αναφέρουμε ότι το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία του European Public Law Organization, θα αποτελέσει το πρώτο υψηλού επιπέδου forum διεπιστημονικού διαλόγου για το θέμα.
Στο πλαίσιό του θα ανταλλάξουν απόψεις ειδικοί στο δίκαιο, στην «ψηφιακή ηθική», τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, παράγοντες της αγοράς αλλά και εκπρόσωποι των φορέων που διαμορφώνουν τις πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available