Ερωτήματα για τις συναντήσεις του Τραμπ με Πούτιν – Μυστήριο το τι ειπώθηκε μεταξύ τους

(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από το τι τελικά έχει ειπωθεί στις συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον απόηχο μάλιστα των πρόσφατων αποκαλύψεων (που έφερε στο φως η «Washington Post») ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση πήρε τις σημειώσεις του μεταφραστή του και είπε σε αυτόν να μην πει σε κανέναν τι είχε ακούσει.

Σε δημοσίευμά της η «New York Times» κάνει αναφορά και στις πέντε αυτές συναντήσεις που είχαν οι δύο ηγέτες, επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος συστηματικά προσπαθεί με εύσχημο τρόπο να αποκρύψει το τι έχει ειπωθεί σε αυτές.

Η πρώτη συνάντηση των Τραμπ-Πούτιν έλαβε χώρα στο Αμβούργο της Γερμανίας. Εκεί, όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washigton Post», o Tραμπ πήρε τις σημειώσεις που είχε κρατήσει ο μεταφραστής του και μάλιστα του είπε να μην πει σε κανέναν τίποτα απ’ όσα άκουσε.

Αργότερα, το ίδιο βράδυ, στο δείπνο που ακολούθησε, ο Τραμπ πήρε μια καρέκλα και κάθισε δίπλα στον Πούτιν χωρίς κανείς να ακούει τι είπαν οι δύο άνδρες.

Η τρίτη συνάντησή τους ήταν στο Βιετνάμ, όπου ο Τραμπ φάνηκε να αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι η Ρωσία δεν είχε εμπλακεί στις αμερικανικές εκλογές.

Ακολούθησε μια επίσημη σύνοδος των δύο ηγετών στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου οι δύο τους έβγαλαν από την αίθουσα τους πάντες εκτός από τους μεταφραστές.

Πιο πρόσφατα συζήτησαν για λίγο στο Μπουένος Αϊρες και ενώ πρώτα ο Τραμπ είχε πει ότι δεν θα συναντούσε τον Πούτιν, εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας έναντι της Ουκρανίας.

Ο Τραμπ έχει επιμείνει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει «καμιά συμπαιγνία με την Ρωσία» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας το 2016.

Ωστόσο, σε κάθε μια από τις πέντε αυτές φορές που συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ έχει ενισχύσει τις υποψίες γύρω από τη σχέση τους.

Ο ασυνήθιστα μυστικοπαθής τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί ο Τραμπ τις συναντήσεις αυτές έχει κάνει πολλούς, ακόμα και μέσα στην κυβέρνησή του, να προσπαθούν να μαντέψουν τι συνέβη και τι ειπώθηκε.

«Αυτό που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι η επιθυμία του Τραμπ να κρύψει πληροφορίες από την δική του ομάδα», είναι τα λόγια του Αντριου Γουέις, ο οποίος ήταν σύμβουλος του προέδρου Μπιλ Κλίντον πάνω σε θέματα που είχαν να κάνουν με την Ρωσία.

«Το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν ήθελε το υπουργείο Εξωτερικών ή μέλη της ομάδας του Λευκού Οίκου να γνωρίζουν τι συζητούσε με τον Πούτιν αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έλεγαν κάτι που προωθούσε τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά κάτι πιο προβληματικό», συνέχισε ο ίδιος.

Το μυστήριο γύρω από τις συναντήσεις αυτές φαίνεται πως έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ακόμα και του ειδικού ανακριτή, Ρόμπερτ Μόλερ, ο οποίος ερευνά γενικά τις σχέσεις του Προέδρου με την Ρωσία. Η έρευνα του Μόλερ βρίσκεται στα τελευταία της στάδια.

Οι νέες λεπτομέρειες για την «μυστικοπάθεια» του προέδρου Τραμπ, σχετικά με τις συναντήσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τρέφουν το «κλίμα αμφισβήτησης» γύρω από την συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ είπε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Fox News», το Σάββατο, ότι δεν πήρε συγκεκριμένα μέτρα για να αποκρύψει τις συναντήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι στη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του στο Αμβούργο, μίλησαν για το Ισραήλ, μεταξύ άλλων θεμάτων, ενώ δήλωσε ότι «οποιοσδήποτε θα μπορούσε να ακούσει αυτή τη συζήτηση.

Η συζήτηση ήταν ανοικτή για τον οποιοδήποτε», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οταν η δημοσιογράφος του σταθμού, τον ρώτησε αν έχει δουλέψει ποτέ στη Ρωσία, απάντησε πως «αυτή είναι η πιο προσβλητική ερώτηση που μου έχουν κάνει».

Αν και πολλοί Αμερικανοί αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η συμπεριφορά του Τραμπ είναι «στην καλύτερη περίπτωση περίεργη», όπως αναφέρει η «Washington Post», άνθρωποι στον στενό κύκλο του ισχυρού άνδρα, υποστηρίζουν ότι ο ίδιος πιστεύει πως η παρουσία κατώτερων αξιωματούχων στις συναντήσεις του με τον Πούτιν, τον εμποδίζουν από το να αναπτύξει καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν και να αποφύγει τις διαρροές, που «έπληξαν» την κυβέρνησή του στα πρώτα χρόνια της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available