Ετοιμάζεται νέα μεταναστευτική πολιτική, λέει ο Υπ. Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής (αριστερά) κατά την τελετή παραλαβής του Υπουργείου από τον Κώστα Πετρίδη (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εκπονείται νέα μεταναστευτική πολιτική που θα τεθεί σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Το ποσοστό των μεταναστών στην Κύπρο ανέρχεται στο 3,8%, την ώρα που οι χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ έχουν ποσοστά κάτω από 1%, είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Νουρής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνηση και πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στην Κροατία, τους ομολόγους μου και να έχω πολλές συναντήσεις και με τους αρμόδιος Επιτρόπους. Εκπονείται μια νέα μεταναστευτική πολιτική από το Υπουργείο Εσωτερικών που θα τεθεί πολύ σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσουμε τις ροές, πάντοτε με ορθολογιστικό τρόπο, πάντοτε στα πλαίσια της αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε.

Πέραν του γεγονότος ότι υπάρχει μια τεράστια ροή από τη διαχωριστική γραμμή, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι στους πρόσφυγες, αλλά στους οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της μικρής Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι κατ΄ αναλογία πληθυσμού το ποσοστό των μεταναστών στη χώρα ανέρχεται στο 3,8%, την ώρα που οι χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν ποσοστά κάτω από 1%.

«Αυτή είναι η κατάσταση στο μεταναστευτικό, για αυτό την έχω χαρακτηρίσει πολύ σοβαρή και επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε το πρόβλημα να συνεχίζεται πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα» είπε.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι έχουν γίνει επαφές στον ευρωπαϊκό χώρο, και έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση υλικοτεχνικής βοήθειας και για στήριξη στα θέματα επανεγκατάστασης και των επιστροφών, τα οποία, όπως είπε, θα προσπαθήσουμε να τα υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available