Aρνείται να παραλάβει τα έγγραφα για να ταξιδέψει για Ελλάδα ο πρώην Πατριάρχης, Ειρηναίος

Ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Ειρηναίος. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.

Ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Ειρηναίος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», αρνείται να παραλάβει τα απαραίτητα διπλωματικά έγγραφα, τα οποία έχει έτοιμα η αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή, ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Η παράδοση των εγγράφων, σημειώνεται, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συναίνεση του ενδιαφερόμενου. Οι δε αρμόδιοι της Προξενικής Αρχής της Ελλάδας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.», έχουν επισκεφτεί επανειλημμένα τον πρώην Πατριάρχη σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι επιστολή προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, για το εν λόγω ζήτημα με τον πρώην Πατριάρχη Ειρηναίο, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο Μακαριότατος, σε απάντηση τής από 24 Ιουλίου επιστολής του Πατριάρχη Θεοφίλου, παρακαλούσε για την κατανόησή του και εξέφραζε την συγγνώμη του διότι «διέλαθε της σκέψεως εν τω κυκεώνι των προβλημάτων» να ζητηθεί η άδεια του Πατριαρχείου προκειμένου να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια προς τον αδελφό μας Ειρηναίο για την περίθαλψη της υγείας του.

Στην επιστολή του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τονίζει, μάλιστα, ότι το ενδιαφέρον για την υγεία του σεβαστού προκατόχου του Πατριάρχη παραμένει αδιάπτωτο και, γι’ αυτό το λόγο, η ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών εμμένει στην προθυμία της να πράξει οτιδήποτε απαιτούν οι παρούσες ανάγκες για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος.

Υπενθυμίζεται δε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την Παρασκευή 9 Αυγούστου δέχθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος υπογράμμισε στον Μακαριότατο ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου κινούνται γοργά για τη διάθεση των απαραίτητων διπλωματικών εγγράφων στον Ειρηναίο, ώστε να μπορέσει να έλθει στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν.

Ποιος είναι ο πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος

Ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος Α’ (κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης), γεννήθηκε στις 17 Απρίλιου του 1939 στη Σάμο.

Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα και επί χρόνια υπηρέτησε ως έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Το 1959 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος – αρχιμανδρίτης το 1965.
Στις 29/3/1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ιεραπόλεως. Από το 1979-2001 διετέλεσε έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα.

Υστερα από τον θάνατο του Πατριάρχη Διόδωρου ακολούθησε ένα κενό οκτώ μηνών, ανέφερε η Wikipedia και πρόσθετε: Ο Ειρηναίος εξελέγη τελικά Πατριάρχης Ιεροσολύμων στις 13 Αυγούστου 2001 με 7 ψήφους σε σύνολο 17.

Λόγω κατηγοριών κακής διαχείρισης, η πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας τον αποκήρυξε στις 6 Μαΐου 2005, ενώ ο ίδιος αρνούνταν να παραιτηθεί.

Στις 24 Μαΐου 2005 συγκλήθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Πανορθόδοξη Σύνοδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη η οποία διέγραψε το όνομα του Ειρηναίου από τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κήρυξε τον Θρόνο σε χηρεία.

Καθώς ο Ειρηναίος εξακολουθούσε να δηλώνει ότι είναι Πατριάρχης και να προσπαθεί να λειτουργεί σε διάφορους ναούς φρουρούμενος από την Ισραηλινή Αστυνομία (καθώς το κράτος του Ισραήλ εξακολουθούσε να τον θεωρεί Πατριάρχη), η Σύνοδος τον καθαίρεσε από κάθε βαθμό ιεροσύνης και τον υποβάθμισε στις τάξεις των απλών μοναχών.

Κατόπιν αυτού (έως τις 25 Ιουλίου 2019) αποκαλείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μοναχός Ειρηναίος.

Το κράτος του Ισραήλ συνέχιζε να τον αναγνωρίζει ως τον νόμιμο Πατριάρχη μέχρι το Δεκέμβριο του 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available