Ευρεία νίκη του Κουόμο έναντι της Νίξον στις εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών

(AP Photo/Richard Drew)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο κ. Αντριου Κουόμο με ευκολία κέρδισε (όπως άλλωστε έδειχναν και όλες οι δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος) το χρίσμα του υποψηφίου κυβερνήτη των Δημοκρατικών στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, καθώς κατάφερε ευρεία νίκη έναντι της ηθοποιού και ακτιβίστριας, Σίνθια Νίξον (Cynthia Nixon).

Επίσης, η επιλογή του κ. Κουόμο για γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, η δημόσια συνήγορος, Tish James, κέρδισε στις αντίστοιχες εκλογές.

Ο Κουόμο συγκέντρωσε ποσοστό της τάξεως του 66%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από το 34% που συγκέντρωσε η αντίπαλός του, Νίξον. Πρόκειται για την ίδια σχεδόν διαφορά με την οποία είχε επικρατήσει ο Κουόμο της εσωκομματικής του αντιπάλου στις προ τετραετίας εκλογές, Ζέφιρ Τίτσαουτ.

Παρά τη μεγάλη διαφορά πάντως, το ποσοστό που συγκέντρωσε η Νίξον (33%) είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις (μεταξύ 20% και 25%).

Η ίδια, παρά το γεγονός ότι υστερούσε σημαντικά στις δημοσκοπήσεις υποστήριζε ότι υπήρχε ένα σιωπηλό αριστερόστροφο ρεύμα το οποίο θα εμφανιζόταν στην κάλπη την ημέρα των εκλογών και θα έκανε την διαφορά.

Λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, το βράδυ της Πέμπτης, η Νίξον δημοσίευσε μια δήλωση όπου παραδεχόταν την ήττα της.

Αργότερα, σε ομιλία της στο «Cafe Omar» στο Μπρούκλι, δήλωσε ευτυχισμένη που η πίεση την οποία άσκησε στον Κουόμο είχε ως αποτέλεσμα ο κυβερνήτης να στραφεί προς τα αριστερά.

«Αλλάζαμε ριζικά το πολιτικό τοπίο στην πολιτεία. Ουσιαστικά αλλάξαμε αυτό που μπορεί να περιμένει κανείς από έναν δημοκρατικό πολιτικό που θέτει υποψηφιότητα στη Νέα Υόρκη και το τι πρέπει να απαιτούμε από τους εκλεγμένους ηγέτες μας», είπε χαρακτηριστικά η Σίνθια Νίξον παραδεχόμενη την ήττα της από τον Κουόμο, τον οποίο είχε κατ’ επανάληψη κατηγορήσει για διαφθορά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Με τους εγγεγραμμένους Δημοκρατικούς στη Νέα Υόρκη να είναι 2 προς 1 περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους Ρεπουμπλικανούς, επεσήμανε το «ΑΡ», ο κ. Κουόμο καθίσταται το φαβορί για μία νέα θητεία ως κυβερνήτης έχοντας ως αντιπάλους τον Ρεπουμπλικανό, Marc Molinaro και τον ανεξάρτητο, Stephanie Miner.

Ο κ. Κουόμο συγκέντρωσε περί το 66% των ψήφων στις προκριματικές έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη από τους Χίλαρι Κλίντον, Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων, ακόμη και από τη δημοφιλή Nicki Minaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available