Εφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στο νομό Ηλείας

Φωτ. αρχείου: Aφιξη προσφύγων και μεταναστών από το νησί της Σάμου στο λιμάνι του Πειραιά αργά την Κυριακή. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Στέλιος Μισίνας.

ΠΥΡΓΟΣ. Εφτασαν το πρωί της Πέμπτης οι πρώτες οικογένειες μεταναστών στην Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης Ηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «patrisnews.com» στην πλειονότητά τους είναι Αφγανοί, ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων αυτών ανέρχεται στους 102.
Λίγο αργότερα έφτασαν και οι υπόλοιποι μετανάστες που αρχικά είχαν μεταφερθεί Ιερά Μονή Πορετσού, της Ι.Μ. Ηλείας, στα όρια Ηλείας-Αχαΐας, αλλά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν ύστερα από τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Οι πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες με παιδιά, εφήβους και έφηβες από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και ελάχιστοι από τη Συρία, σύμφωνα με το «kalavrytanews.com».

Ομως οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα, οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση του Μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο μοναστήρι, έμειναν έκπληκτοι όταν μέσα σε λίγα λεπτά τους είδαν να βγαίνουν και πάλι έξω και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία, καθώς όπως έλεγαν ήταν «καλύτερα στη Μόρια».

Να σημειωθεί ότι και στην Δίβρη υπάρχουν πλέον έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία καθώς ενώ οι υπεύθυνοι τους είχαν ενημερώσει για εγκατάσταση προσφύγων Σύρων οικογενειών που ήταν σύμφωνοι, εν τέλει ήρθαν μετανάστες από το Αφγανιστάν.

Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι κάποιους μετανάστες από τη Δίβρη θα τους μεταφέρουν στην Ανδραβίδα.

Στο σημείο βρέθηκε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Αρβανίτης και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Στον Πύργο, στην Μαθητική Εστία της «Αγίας Φιλοθέης», θα φιλοξενηθούν μονογονεϊκές οικογένειες προσφύγων. Οι πρώτοι έφτασαν, σύμφωνα με το «ilialive.gr», χθες και θα φιλοξενηθούν στον τελευταίο όροφο λίγα άτομα, χωρίς να έχουν δικαίωμα εξόδου από το χώρο.

Επίσης σε δύο ξενοδοχεία του νομού Ηλείας εκ των οποίων το ένα στον Δήμο Πύργου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available