Κύπρος: Εφυγε από τη ζωή ο Ουράνιος Ιωαννίδης, υπουργός Παιδείας επί Κληρίδη (βίντεο)

Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εφυγε, το πρωί της Πέμπτης, από τη ζωή, σε ηλικία 75 χρόνων, ο Ουράνιος Ιωαννίδης, μια σημαντική προσωπικότητα με πλούσια δράση στην πολιτική και τον αθλητισμό της Μεγαλονήσου.

Από το πλουσιότατο βιογραφικό του εκλιπόντος ξεχωρίζουμε την υπηρεσία του ως Υπουργού Παιδείας σε κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, βουλευτή με τη σημαία του Δημοκρατικού Συναγερμού και Προέδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο Ουράνιος Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1944, στην κατεχόμενη σήμερα Νεάπολη Λευκωσίας. Με καλά παιδικά χρόνια πήρε τις βάσεις που ο κάθε γονιός επιθυμεί για το παιδί του και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο όπου διακρίθηκε με τη δράση του στη μαθητική κοινότητα. Διακρίθηκε και ως μέλος της Αλκίμου Νεολαίας της ΕΟΚΑ συμμετέχοντας στις αποστολές με τις οποίες οι νέοι στήριζαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Εκδηλώνει παράλληλα και την αγάπη του στον αθλητισμό ως ποδοσφαιριστής της Ολυμπιάδας, της ΠΑΕΚ Κερύνειας και του ΑΠΟΕΛ με αγωνιστικές συμμετοχές μάλιστα, στην πρώτη ομάδα.

Με την αποφοίτησή του το 1963, μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει Φυσιογνωστικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ο Λευκός Πύργος και η νύφη του Βορρά τον γοητεύουν με τις αναμνήσεις να τον συντροφεύουν για δεκαετίες μετά.

Εντονη είναι και η φοιτητική δράση του. Αντιπρόεδρος της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης το 1964, πρόεδρος μέχρι το 1967, αντιπρόεδρος παράλληλα της ΟΕΦΕΚ ενώ προεδρεύει και τριών Πανσπουδαστικών συνεδρίων.

Το 1964, κι αφού έχει εκπαιδευθεί στο Κέντρο Ανορθοδόξου πολέμου στη Ρεντίνα, κατεβαίνει στην Κύπρο και γίνεται μέλος των ομάδων αντίστασης στην τουρκική ανταρσία.

Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία με τον βαθμό του λοχία Πυροβολικού από το 1970 μέχρι το 1971 και στη συνέχεια διορίζεται ως καθηγητής Φυσιογνωσίας, Βιολογίας και Χημείας. Στο μεταξύ, ενώνει τη ζωή του με την αγαπημένη του Ελένη η οποία του χάρισε τους λατρεμένους του γιους, Μιχάλη και Χρίστο.

Η πορεία του Ουράνιου Ιωαννίδη στην εκπαίδευση, βασισμένη στα γερά υπόβαθρα που φρόντισε με κόπο να δώσει στις γνώσεις του, είναι εντυπωσιακή.

Καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία, Βοηθός Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης με απόσπαση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Ανώτερος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Φρέντερικ και βέβαια, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού από το 1999 μέχρι το 2003 στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη.

Εκλέγεται βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Επαρχία Λευκωσίας το 1996 και πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος το 1997, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας το 2003.

Το 1988 διορίζεται από την Κυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου ως πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Είναι ο τέταρτος πρόεδρος του ΚΟΑ και εισάγει την εποχή όπου ο αθλητισμός μας αρχίζει να ακολουθεί τις σύγχρονες επιστημονικές παραμέτρους με τα ανάλογα προγράμματα και σχεδιασμούς.

Η προεδρία όμως Ουράνιου Ιωαννίδη χαρακτηρίζεται και από άλλες σημαντικές στιγμές του κυπριακού αθλητισμού, μεταξύ των οποίων ήταν και η επίλυση του πολύχρονου προβλήματος της ανταλλαγής του παλιού ΓΣΠ με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας το 1991 από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄.

Οταν το 1999 το νέο και μεγαλόπρεπο ΓΣΠ παραδόθηκε επίσημα στον αθλητισμό του τόπου από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄, ο Ουράνιος Ιωαννίδης ήταν εκεί, ως Υπουργός πια, και δέχθηκε το ευχαριστώ όλων για την τεράστια συνεισφορά του στην υλοποίηση του έργου.

Η συνεισφορά του Ουράνιου Ιωαννίδη στον αθλητισμό του τόπου συνεχίστηκε με την ίδια αφοσίωση και με την ευθύνη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Θέτει τον θεμέλιο λίθο μεγάλων έργων όπως το κλειστό στάδιο «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό.

Συνδράμει στην υπογραφή της ιστορικής διακρατικής συμφωνίας Κύπρου και Ελλάδας το 2003, η οποία σηματοδότησε και την μετεξέλιξη του ΟΠΑΠ σε εταιρεία.

Το 1996, η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου του απονέμει το Αριστείο ενώ το 2009 εκλέγεται ως Πρόεδρος της Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή. Με την ανάληψη των καθηκόντων του η Κύπρος διοργανώνει για δεύτερη φορά τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης. Το 1989 όταν η Κύπρος διοργάνωσε για πρώτη φορά τους ΑΜΚΕ ο Ουράνιος Ιωαννίδης ήταν πάλι εκεί, ως Πρόεδρος του ΚΟΑ.

* Θλίψη για το θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη εξέφρασε με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available