«Εφυγε» ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Λέναρντ Γιόχανσον

FILE - In this file photo dated Wednesday,Nov. 29, 2006, UEFA President Lennart Johansson during opening ceremony of Ukraine's Federation Football House in Kiev, Ukraine. Lennart Johansson, who oversaw the introduction of the Champions League during a 17-year reign as president of European soccer's governing body, died aged 89, Tuesday June 4, 2019, according to an announcement by Sweden's soccer association.(AP Photo/Andriy Lukatsky, FILE)

Φτωχότερο το σουηδικό αλλά και παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Λέναρντ Γιόχανσον απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών. Ο Σουηδός, που ήταν πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, από το 1990 έως το 2007 και πλέον ήταν τιμής ένεκεν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, πέθανε έπειτα από ολιγοήμερη μάχη που είχε με ασθένεια, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Σουηδός παράγοντας γεννήθηκε το 1929 στην Μπρόμα και ήταν από μικρή ηλικία οπαδός της ΑΪΚ. Ανέλαβε πρόεδρος της ομάδας της Στοκχόλμης το 1967 κι έμεινε μέχρι το 1980. Από το 1985 έως το 1990 ήταν πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της πατρίδας του.

Αποχώρησε εκείνο το έτος (1990), όταν κι εκλέχθηκε στην προεδρία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Παρέμεινε μέχρι το 2007 όταν και τον διαδέχθηκε στο Ντίσελντορφ ο Μισέλ Πλατινί. Τότε του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου προέδρου της UEFA. Ο Γιόχανσον έχει συνδέσει το όνομά του και με την πιο ένδοξη σελίδα της ιστορίας της Εθνικής Ελλάδας, αφού ήταν αυτός που παρέδωσε το «τιμημένο» του 2004 στον Θοδωρή Ζαγοράκη.

Ηταν ο εμπνευστής του Champions League με τη μορφή που το γνωρίζουμε, καθώς η διοργάνωση έκανε ντεμπούτο επί θητείας του (1992).
«Το σουηδικό ποδόσφαιρο πενθεί. Ο Λέναρντ Γιόχανσον είναι νεκρός. Πέθανε στον ύπνο του μετά από μικρή περιπέτεια υγείας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η σουηδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
«Η ΑΪΚ μεταφέρει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς και τους οικείους του Γιόχανσον. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», ήταν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ομάδας από τη Στοκχόλμη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available