Εκθεση: «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» – Από τη Νέα Υόρκη στο Μουσείο Ακρόπολης

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ.

Του Γιώργου Ψιάχου.

ΑΘΗΝΑ. Μετά το κοινό της Νέας Υόρκης η έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης με τίτλο «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» έρχεται να γοητεύσει το αθηναϊκό κοινό, αφού θα παρουσιαστεί από σήμερα 18 Ιουλίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η έκθεση έτυχε διθυραμβικών κριτικών από τους κριτικούς τέχνης των «New York Times» και της «Wall Street Journal».

Η έκθεση ασχολείται με το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων, στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου, το οποίο φωτίζεται στο κορυφαίο Μουσείο της Ελλάδας, το Μουσείο της Ακρόπολης.

Emotions, ένας κόσμος συναισθημάτων

129 αριστουργήματα, ακόμα περισσότερα συναισθήματα…#εmotions.H έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, που γοήτευσε κοινό και κριτικούς, από 18 Ιουλίου έως 19 Νοεμβρίου 2017 παρουσιάζεται στην Αθήνα. Μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο της Ακρόπολης. Μάθετε περισσότερα: http://bit.ly/2tiiO5g

Posted by Ίδρυμα Ωνάση / Onassis Foundation on Monday, July 17, 2017

Την παρουσίαση της έκθεσης έκαναν ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και οι τρεις επιμελητές της έκθεσης καθηγητές, Αγγελος Χανιώτης, Νίκος Καλτσάς και Ιωάννης Μυλωνόπουλος.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου για την έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων». Διακρίνονται από αριστερά ο κ. Ν. Καλτσάς, η κ. Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ο κ. Δ. Παντερμαλής, ο κ. Α. Παπαδημητρίου, ο κ. Α. Χανιώτης και ο κ. Ι. Μυλωνόπουλος. Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ.

Ο κ. Παντερμαλής στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει το Μουσείο της Ακρόπολης στη μεταφορά και το στήσιμο των εκθεμάτων. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο τελευταίος αποκυβωτισμός εκθέματος έγινε μόλις πριν μια εβδομάδα. Ολα όμως έγιναν στην ώρα τους και δεν παρουσιάστηκε κανένα δυσάρεστο απρόοπτο.

Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή, «η έκθεση για τον ‘Κόσμο των συναισθημάτων’ στην ελληνική αρχαιότητα ακολούθησε παρόμοια διάταξη και διαδοχή των έργων με την έκθεση που προηγήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη. Στήθηκε, όμως, σε ένα διαφορετικό σκηνικό, όπου την πορεία του επισκέπτη υποδεικνύει μια τεράστια σπείρα με κατακόρυφα ‘λάβαρα’ από βινύλιο σε πολλές αποχρώσεις του κόκκινου χρώματος -από το ρόδινο ανοιχτό έως το βαθύ και σκοτεινό κόκκινο-, που αντιστοιχούν συμβολικά στην ποικιλία και την ένταση των συναισθημάτων.

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ.

»Παράλληλα, η σπείρα αυτή αγκαλιάζει τα δύο κεντρικά εκθέματα, τα λαμπρά αγάλματα του Ερωτα και του Πόθου που αναδύονται μέσα από άφθονο φως, ενώ απέναντι, μέσα σε μια σκοτεινή εσοχή, παρουσιάζεται υποφωτισμένη η τοιχογραφία με τη θυσία της Ιφιγένειας, στην οποία καταγράφονται δυνατά συναισθήματα ενοχής, απελπισίας και προσμονής. Τα άλλα 126 εκθέματα τοποθετήθηκαν ανάμεσα στην κόκκινη σπείρα και σε ένα σπονδυλωτό περίβλημα σε χρώμα γκρι, που μετριάζει σε μεγάλο βαθμό την ένταση του κόκκινου και αντιστοιχεί συμβολικά στο λογικό κόσμο της ψυχής».

Τέλος, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης ευχαρίστησε θερμά το Ιδρυμα Ωνάση και τον πρόεδρό του Αντώνη Παπαδημητρίου, καθώς και τους συνεργάτες του στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη, το υπουργείο Πολιτισμού, τους διευθυντές των ελληνικών και ξένων Μουσείων που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο δανεισμό των έργων τους και, ασφαλώς, τους τρεις επιμελητές της έκθεσης, τον καθηγητές, Αγγελο Χανιώτη, Νίκο Καλτσά και Ιωάννη Μυλωνόπουλο.

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ.

Η ίδια περηφάνια

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, εκφράζοντας τη χαρά του για την ευόδωση της μεταφοράς της σπουδαίας έκθεσης στην Ελλάδα, δήλωσε: «Οταν η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της τον περασμένο Μάρτιο, στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, ήμασταν ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς συνδεόταν με την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού. Το ίδιο περήφανοι πρέπει να νιώθουμε όλοι στο Ιδρυμα Ωνάση και σήμερα, καθώς η έκθεση αυτή ξεπέρασε τα σύνορα και κατέφτασε στην Αθήνα.

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ.

»Ο νέος σταθμός της έκθεσης και πάλι υπηρετεί την εξωστρέφεια και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού: αυτούς τους σκοπούς δηλαδή που θεραπεύει και το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο γιορτάζει οχτώ χρόνια λειτουργίας υπό την καθοδήγηση του προέδρου του, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, που αποτελεί και έναν πραγματικό φίλο του Ιδρύματος. Στόχος της έκθεσης είναι να ξυπνήσει την ενσυναίσθησή μας για τον αρχαίο κόσμο ακολουθώντας την κατεύθυνση της ιστορικής έρευνας: όχι ως φορέα έτοιμων διδαγμάτων για τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά ως οχήματος που μεταφέρει τον επισκέπτη στο παρελθόν για να του αποκαλύψει τις κυρίαρχες ιδέες κάθε εποχής».

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη μετέφερε το μήνυμα της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Στην έκθεση ‘εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων’, το υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει με έργα από 20 ελληνικά Μουσεία. Μπορούμε λοιπόν να θαυμάσουμε αγάλματα και ανάγλυφα μοναδικής ομορφιάς που αιχμαλωτίζουν τα συναισθήματα σε σώματα και πρόσωπα.

»Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα σπουδαίο δώρο που οι σύγχρονοι Ελληνες πολίτες έχουν το προνόμιο και την υποχρέωση να ανακαλύψουν, να συντηρήσουν, να διατηρήσουν και να μοιραστούν με τον κόσμο, καθώς αποτελεί ένα θεμελιώδες κομμάτι της κοινής μας παγκόσμιας κληρονομιάς. Θα ήθελα να συγχαρώ το Ιδρυμα Ωνάση και όλους αυτούς που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της εξαιρετικής έκθεσης, που ξεκίνησε τη διαδρομή της στη Νέα Υόρκη και φιλοξενείται από σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ.

Στη συνέχεια μίλησαν οι επιμελητές της έκθεσης και αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Αθήνα. Μετά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Παντερμαλής ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην έκθεση.

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *