Ηγετικό στέλεχος της «οικογένειας εγκλήματος» Gambino δολοφονήθηκε στο Στάτεν Αϊλαντ

(Joseph Ostapiuk/Staten Island Advance via AP)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ηγετικό στέλεχος της γνωστής «οικογένειας εγκλήματος» Γκαμπίνο (Gambino), σύμφωνα με τις Αρχές, δολοφονήθηκε στο Στάτεν Αϊλαντ.

Ο Φραντσέσκο – Φράνκι Μπόι – Κάλι (Francesco -Franky Boy- Cali), 53 ετών, βρέθηκε να έχει δεχθεί πολλές σφαίρες στο σώμα του, στην οικία του στο Todt Hill, γύρω στις 9 το βράδυ της Τετάρτης.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις σχετικά, ούτε δόθηκαν άλλες πληροφορίες από την Αστυνομία.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μπρούκλιν έκαναν αναφορά στον Κάλι σε δικαστικά έγγραφα, τα τελευταία χρόνια, ως ο υπαρχηγός («underboss») της οικογένειας Γκαμπίνο, ο οποίος είχε συγγένεια, μέσω γάμου, με την ομάδα Ιντσερίλο (Inzerillo) της Μαφίας στη Σικελία.

Πολλαπλές δημοσιογραφικές αναφορές από το 2015 ανέφεραν ότι ο Κάλι είχε αναρριχηθεί στην κορυφή της ιεραρχίας της συμμορίας, αλλά δεν είχε ποτέ αντιμετωπίσει κάποια ποινική κατηγορία σε βάρος του.

Η μοναδική ποινική καταδίκη που είχε δεχθεί, είχε σημειωθεί μία δεκαετία πίσω, όταν ο Κάλι παραδέχτηκε την ενοχή του σε μια συνωμοσία εκβιασμού που αφορούσε μια αποτυχημένη προσπάθεια να κατασκευαστεί μία πίστα για αγώνες αυτοκινήτων NASCAR στο Στάτεν Αϊλαντ.

Καταδικάστηκε σε 16 μήνες εγκλεισμό σε ομοσπονδιακή φυλακή και απελευθερώθηκε το 2009.

Ο τελευταίος μαφιόζος αφεντικό που πυροβολήθηκε στη Νέα Υόρκη ήταν ο Πολ Καστελάνο (Paul Castellano). Το αφεντικό της συμμορίας «Gambino» δολοφονήθηκε το 1985 στο Μανχάταν έξω από το εστιατόριο «Sparks Steakhouse». O Γκότι (Gotti) είχε πάρει τότε τα ηνία.

Ο Κάλι κράτησε πολύ χαμηλότερο προφίλ από τον Γκότι. Με το ακριβό σταυρωτό κοστούμι και παλτό, καθώς και με το ασημί μαλλί, ο Γκότι γρήγορα είχε γίνει γνωστός ως «Dapper Don» (σ.σ. στυλάτος κύριος) και με χαμογελαστό πρόσωπο κοσμούσε τα ταμπλόιντ. Και καθώς οι ανακριτές προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να τον καταδιώξουν, κατέληξε να αποκαλείται με το παρατσούκλι «Teflon Don».

Το 1992 καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Καστελάνο και για πολλά άλλα εγκλήματα. Πέθανε στη φυλακή από καρκίνο το 2002.

Η οικογένεια Γκαμπίνο ήταν κάποτε ανάμεσα στις πιο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, αλλά, οι ομοσπονδιακές διώξεις στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 έστειλαν τους κορυφαίους ηγέτες τους στη φυλακή και μείωσαν την εμβέλειά τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available