Ηλεκτρονικώς εξαρτώμενοι

Αεροσκάφος Boeing 737 MAX 8 (AP Photo/Ted S. Warren)

Αν κάτι αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά, με την πτώση του αεροσκάφους 737 Max της Boeing, στην Αιθιοπία που συμπαρέσυρε στον θάνατο 157 ανθρώπους, είναι το γεγονός ότι σήμερα εξαρτόμαστε ολοκληρωτικά από τα ηλεκτρονικά, τους υπολογιστές και τα λογισμικά τους. Υπάρχουν ειδήμονες που εικάζουν ότι η μοιραία πτήση είχε προβληματικό λογισμικό το οποίο ωθούσε την μύτη του αεροσκάφους προς τα κάτω κατά την απογείωση.

Αν σκεφθούμε προς στιγμήν πως σε καθημερινή βάση η ζωή μας εξαρτάται από τον νόμο των πιθανοτήτων, θα συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία διαρκή διακινδύνευση. Αρκεί ένα λάθος ή μία εμπλοκή ενός κομπιούτερ ή ενός λογισμικού ή κι ακόμα κάποια δολιοφθορά από κάποιους άρρωστους και αναπάντεχα όλα τελειώνουν.

Παρά τη φρίκη του δυστυχήματος και του τραγικού θανάτου των ανθρώπων, γεγονός παρήγορο είναι ότι τα αεροπλάνα εξακολουθούν να είναι τα ασφαλέστερα μέσα μεταφοράς. Είναι κυριολεκτικά φοβερό και μόνο να το σκεφθεί κάποιος ότι με το αεροσκάφος πετούμε πάνω από τον Ατλαντικό μεταβαίνοντας και επιστρέφοντας από την Ελλάδα λόγου χάρη. Κι όλος αυτός ο τεράστιος όγκος καθοδηγείται από τον αέρα. Χωρίς αέρα και νερό δεν γίνεται τίποτε τελικά όσα ηλεκτρονικά μηχανήματα κι αν εφεύρει ο άνθρωπος. Τα πολύ βασικά είναι και τα τόσο απαραίτητα.

Θ.Κ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available