Ημέρα Αγίου Πατρικίου – Η πράσινη γιορτή

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ματίνα Δεμελή.

Η πόλη έχει «ντυθεί» στα πράσινα για να γιορτάσει την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Ειδικά στην Αστόρια, όπου και να κοιτάξεις, θα δεις και μια ιρλανδική παμπ.

Από το Ντίτμαρς μέχρι τη Μπρόντγουεϊ, τα μαγαζιά έχουν διακοσμήσει τις βιτρίνες τους με τα τετράφυλλα τριφύλλια, σήμα κατατεθέν της ημέρας ενώ γεμίζουν τα ψυγεία τους με μεγάλες ποσότητες μπύρας.

Η παράδοση θέλει την ημέρα αυτή οι Ιρλανδοί να πίνουν όλη την ημέρα. Κι όμως έως το 1970 η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου ήταν καθαρά θρησκευτική γιορτή.

Αργότερα, ο νόμος άλλαξε και η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου έγινε εθνική επιτρέποντας στις παμπ να είναι ανοιχτές. Ετσι, σύμφωνα με το έθιμο επιβάλλεται η κατανάλωση άφθονης μπύρας.

Σχεδόν το 10% του αμερικανικού πληθυσμού, δηλαδή κάπου 33,3 εκατομμύρια έχουν ιρλανδικές ρίζες. Η πρώτη παρέλαση έγινε γύρω στο 1762 από Ιρλανδούς στρατιώτες και από τότε καθιερώθηκε.

Σήμερα, αυτή της Νέας Υόρκης θεωρείται από τις μεγαλύτερες μη στρατιωτικές παρελάσεις στον Κόσμο. Ξεκινάει από τους 44 δρόμους διασχίζοντας την 5η Λεωφόρο και φτάνει έως τους 79. Αν βρεθείτε στην περιοχή το Σάββατο το πρωί μπορείτε να την δείτε.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ματίνα Δεμελή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available