Προϋπολογισμός ΗΠΑ: Ενισχύεται ο Στρατός, ανέγγιχτα Social Security και Medicare

Αντίτυπα του Προϋπολογισμού για το 2021 παραδόθηκαν τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέδωσε το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, ύψους 4,8 τρισ. δολαρίων, με το οποίο επαναφέρει προηγούμενα απορριφθείσα προγράμματα για να υποσχεθεί ισοσκέλιση προϋπολογισμού σε 15 χρόνια. Παρόλα αυτά ενισχύει πολύ το Στρατό και αφήνει ανέγγιχτα το Social Security και το Medicare. Υπόσχεται δε ότι το έλλειμμα της κυβέρνησης θα φτάσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μόνο για το τρέχον οικονομικό έτος πριν μειωθεί σταδιακά σε πιο διαχειρίσιμα ποσοστά.

Το δημοσιονομικό σχέδιο δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να περάσει από τη Βουλή, ακόμη και αν δεν είχε σημειωθεί η μομφή κατά του Τραμπ. Οι περικοπές στα κουπόνια τροφίμων, στις γεωργικές επιδοτήσεις, στο Medicaid και στα φοιτητικά δάνεια δεν είχαν εγκριθεί ούτε και όταν οι Ρεπουμπλικανοί ήλεγχαν το Κογκρέσο, πόσο μάλλον τώρα που πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί με τη φιλελεύθερη Νάνσυ Πελόζι.

Μάλιστα η κα Πελόζι είπε το βράδυ της Κυριακής ότι «χρόνο με τον χρόνο, ο προϋπολογισμός του Προέδρου Τραμπ προσπάθησε να επιφέρει καταστροφικές περικοπές σε κρίσιμους τομείς της ζωής στους οποίους βασίζονται εκατομμύρια Αμερικανοί», ανέφερε σε δήλωσή της. «Η ποιότητα των Αμερικανών, η προσιτή υγειονομική περίθαλψη δεν θα είναι ποτέ ασφαλής με τον Πρόεδρο Τραμπ».

Ο προϋπολογισμός του Τραμπ «κουρελιάζει» επίσης την περσινή συμφωνία προϋπολογισμού μεταξύ του Λευκού Οίκου και της Πελόζι, που επιτεύχθηκε με σκληρό τρόπο επιβάλλοντας άμεση περικοπή κατά 5% στους προϋπολογισμούς των μη αμυντικών οργανισμών που ψήφισε το Κογκρέσο. Οι περικοπές στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας και αφαιρώντας 700 δισ. δολαρίων από το Medicaid σε μια δεκαετία δεν είναι κάτι καινούργιο για το Καπιτώλιο, αλλά τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να υπάρξει πρόοδος αυτή την Ανοιξη στο θέμα των τιμών φαρμάκων με συνταγή.

Ο προϋπολογισμός του Τραμπ είναι ένα σχέδιο γραμμένο που αγνοεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Στηρίζεται σε αισιόδοξες οικονομικές προβολές για φέτος με ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 2,8% και μακροπρόθεσμα 3% – επιπλέον των φανταστικών απαιτήσεων για μελλοντικές περικοπές στα εγχώρια προγράμματα – για να δείξει ότι είναι δυνατόν να καμπυλωθεί η καμπύλη του ελλείμματος προς τη σωστή κατεύθυνση. Ετσι μπορεί ο Τραμπ να υποσχεθεί μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ύψους 1,08 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον οικονομικό έτος και να φτάσει ένα χάσμα ελλείμματος ύψους 966 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2021 στα 261 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030, σύμφωνα με τους συνοπτικούς πίνακες που έχει στη διάθεσή του το «Associated Press». Η ισορροπία θα έρθει σε 15 χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι ότι κανένας – ούτε ο Τραμπ, ούτε η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή, ή η Ρεπουμπλικανική Γερουσία – δεν έχει κανένα συμφέρον να αντιμετωπίσει ένα χρονικό έλλειμμα του προϋπολογισμού που αναγκάζει την κυβέρνηση να δανειστεί 22 σεντς από κάθε δολάριο που ξοδεύει. Το σχέδιο του Λευκού Οίκου προτείνει 4,4 τρισ. δολάρια σε περικοπές δαπανών κατά την επόμενη δεκαετία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available