ΗΠΑ: 145.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, σταθερή στο 3,5% η ανεργία

Κατάθεση αιτήσεων για μία θέση εργασίας στην Bean Automotive Group στο Μαϊάμι. (AP/Lynne Sladky, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σταθερή στο 3,5% διατηρήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα η ανεργία στις ΗΠΑ, καθώς οι εργοδότες μειώνοντας τις προσλήψεις τους, πρόσθεσαν το Δεκέμβριο 145.000 θέσεις εργασίας. Στις προσλήψεις βοήθησε η κατανάλωση αυξάνοντας τα κέρδη στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και της φιλοξενίας, κάτι που πρέπει να δημιουργεί ισχυρή βάση για το 2020.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε την Παρασκευή ότι η ανεργία κρατήθηκε στο 3,5% παρατείνοντας το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 50 χρόνων. Οι προσλήψεις υποχώρησαν από το δυναμικό ποσοστό των 256.000 θέσεων εργασίας του Νοεμβρίου, που εν μέρει οφείλονταν στην παύση της απεργίας στη General Motors.

«Ξεκινάμε το 2020 σε πολύ καλή κατάσταση», δήλωσε ο Γκας Φόσερ (Gus Faucher), επικεφαλής οικονομολόγος της PNC Financial Services. «Θα πρέπει να δούμε τη συνεχιζόμενη οικονομική αύξηση σε όλη τη διάρκεια του 2020 από τους καταναλωτές», είπε.

Ωστόσο, η αύξηση των θέσεων εργασίας απέτυχε μέχρι τώρα να ωθήσει προς την αύξηση του ωριαίου μισθού. Ο ρυθμός αύξησης ετησίως του μέσου όρου μισθών επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο σε 2,9% από 3,3% πριν από ένα χρόνο, πιθανό σημάδι ότι εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο πρόσθετων κερδών εργασίας παρά την επέκταση δεκαετίας που έχει μειώσει τον αριθμό των ανέργων Αμερικανών. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι οι μισθοί να αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, καθώς πολλές πολιτείες  προσάρμοσαν τους κατώτατους μισθούς.

Ορισμένες επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές βιομηχανίες ήδη λαμβάνουν μέτρα για να προετοιμαστούν για τον ανταγωνισμό των μισθών φέτος. Το Big Blue Swim School με έδρα το Σικάγο ανταγωνίζεται διατηρώντας κέντρα ημερήσιων φροντίδων, εκπαιδευτικά κέντρα και γυμναστήρια για τους εκπαιδευτές του. Η αλυσίδα έχει πέντε τοποθεσίες που απασχολούν κατά μέσο όρο 30 άτομα και σχεδιάζει να ανοίξει πέντε ακόμη σχολεία φέτος και 17 το 2021. Ωστόσο, έπρεπε να αυξήσει δραματικά τους μισθούς προκειμένου να προσελκύσει προσωπικό για αυτή την επέκταση.

«Δώσαμε σε όλους τους υπαλλήλους της πρώτης γραμμής αύξηση 10% ή 11% λόγω του φόβου που έχουμε για τις μισθολογικές πιέσεις στην Οικονομία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Chris Kenny. «Δεν μπορούμε να επιτύχουμε τον επιχειρηματικό μας στόχο χωρίς μεγάλο προσωπικό».

Η Οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 2,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πέρυσι, σε σύγκριση με τα κέρδη των 2,7 εκατομμυρίων θέσεων το 2018. Η πρόσληψη ενδέχεται να επιβραδύνθηκε επειδή ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν εργασία μειώθηκε κατά 540.000 άτομα το προηγούμενο έτος στα 5,75 εκατομμύρια. Με λιγότερους άνεργους που αναζητούν εργασία, υπάρχει πιθανός περιορισμός αύξησης θέσεων εργασίας.

Η σταθερή αύξηση των προσλήψεων έχει συμβάλει στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Οι λιανικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια των κρίσιμων αγορών στις διακοπές βελτιώθηκαν κατά 3,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Mastercard Spending Pulse. Αυτό πιθανόν να συνέβαλε στην αύξηση των προσλήψεων στο λιανικό εμπόριο, καθώς ο τομέας αυτός πρόσθεσε 41.200 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available