ΗΠΑ: 225.000 νέες προσλήψεις, αυξήθηκε στο 3,6% η ανεργία

Η Γκόρι Ροντρίγκεζ των Starbucks, δεξιά, πραγματοποιεί συνέντευξη με αιτούντα θέση εργασίας στο Dolphin Mall του Μαϊάμι. (AP Photo/Lynne Sladky, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι προσλήψεις αυξήθηκαν σημαντικά στις ΗΠΑ κατά την έναρξη του έτους, καθώς οι εργοδότες πρόσθεσαν 225.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ωθώντας την Οικονομία που αντιμετωπίζει απειλές από το ξέσπασμα του κοροναϊού, τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο και τις δυσκολίες της αεροβιομηχανίας Βoeing.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έσπευσαν προς αναζήτηση δουλειάς στην αγορά εργασίας τον πρώτο μήνα του έτους, αν και δεν κατάφεραν όλοι τους να βρουν μια διαθέσιμη θέση απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι άνθρωποι προσμετρώνται ως άνεργοι, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται οριακά στο 3,6% από το ιστορικό χαμηλό μισού αιώνα 3,5% τον Δεκέμβριο.

Η έκθεση απασχόλησης της Παρασκευής περιελάμβανε τις ετήσιες αναθεωρήσεις της κυβέρνησης για εκτιμώμενη αύξηση της απασχόλησης. Οι αναθεωρήσεις έδειξαν ότι η πρόσληψη ήταν πιο αργή το 2018 και στις αρχές του περασμένου έτους από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Οι εργοδότες πρόσθεσαν 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2018, σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση 2,7 εκατομμυρίων.

Η μηνιαία αναφορά της κυβέρνησης δείχνει πως οι επιχειρήσεις είχαν εμπιστοσύνη αρκετή στην Οικονομία ώστε να κάνουν προσλήψεις με επιταχυνόμενο ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αναφέρει το «Associated Press». Επίσης, η συμπαγής κατανάλωση εξισορροπεί τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου και της μείωσης των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Τα κέρδη από την απασχόληση δίνουν επίσης στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ περισσότερες αποδείξεις για το επιχείρημά του ότι η Οικονομία ανθίζει υπό την επίβλεψή του. Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι που ανταγωνίζονται να του αντιπαρατεθούν, έχουν υιοθετήσει ένα αντίθετο επιχείρημα: Οτι τα οφέλη της Οικονομίας απορρέουν δυσανάλογα από τους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Παρά τον έντονο ρυθμό προσλήψεων του Ιανουαρίου, η ωριαία αμοιβή αυξήθηκε μόλις κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά κάτω από ένα ανώτατο όριο 3,5% του περασμένο Φθινοπώρου, αν και είναι ακόμα υψηλότερο από το ποσοστό πληθωρισμού.

Η εμπιστοσύνη του κοινού ότι οι θέσεις εργασίας είναι άφθονες βοηθάει στο να πειστούν περισσότερα άτομα χωρίς εργασία να αρχίσουν να αναζητούν μία. Τον περασμένο μήνα, το 61,2% των Αμερικανών ενηλίκων είχε θέσεις εργασίας, το υψηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2008.

Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός ανέδειξε πιθανώς έναν ρόλο στην ενίσχυση του ρυθμού πρόσληψης τον Ιανουάριο, ενώ οι κατασκευαστικές εταιρείες προσέθεσαν 44.000 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από πέρυσι, καθώς ο καλύτερος χειμωνιάτικος καιρός επιτρέπει τη συνέχιση περισσότερων κατασκευαστικών εργασιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available