Ηταν ένας μεγάλος ομογενής

Ο καθηγητής Ηλίας Γυφτόπουλος, ο οποίος έφυγε για πάντα το περασμένο Σάββατο, ήταν πράγματι ένας μεγάλος κατά πάντα ομογενής, του οποίου η φυγή αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο καθηγητής Ηλίας Γυφτόπουλος, ο οποίος έφυγε για πάντα το περασμένο Σάββατο, ήταν πράγματι ένας μεγάλος κατά πάντα ομογενής, του οποίου η φυγή αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες δεν ισχύει το κοινώς και από συνήθεια λεγόμενο «ουδείς αναντικατάστατος», διότι υπάρχουν και πολλοί οι οποίοι πράγματι είναι μοναδικοί και αναντικατάστατοι. Ενας από αυτούς ήταν και ο αείμνηστος καθηγητής του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης Ηλίας Γυφτόπουλος.
Συνδύαζε την ακαδημαϊκότητα, την προσήνεια, την ελληνοπρέπεια, την ανθρωπιά, η οποία εκφραζόταν έμπρακτα με τη βοήθεια δεκάδων παιδιών από την Ελλάδα που σπούδασαν στο ΜΙΤ με τη δική του σύσταση και υποστήριξη. Αλλωστε, ήταν από τους πρώτους φοιτητές εξ’ Ελλάδος που άνοιξε τις πόρτες του ΜΙΤ.
Εχαιρε της αγάπης, του σεβασμού και της εκτίμησης της Ομογένειας της Βοστώνης κι είχε καταστεί σημείο αναφοράς ενός μεγάλου καθ’ όλα του ομογενή που είχε φτάσει στο άλλο επίπεδο.
Η αγάπη του για την Ελλάδα ήταν έμπρακτη και ουσιαστική. Τώρα πλέον εκείνος έφυγε, δηλαδή βγήκε από τον χρόνο, αλλά η προσφορά του θα παραμείνει για πάντα ανέγγιχτη από τη φθαρτική διαδοχή του χρόνου γιατί ο Ηλίας Γυφτόπουλος ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available