Ανάλυση: Ηταν αναμενόμενο 

Από την αυτοψία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στον ημιτελή ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν. Διακρίνονται από αριστερά: Ατλάντας Αλέξιος, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Βοστώνης Μεθόδιος, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, Ντένβερ Ησαΐας, Πίτσμπουργκ Σάββας, Σικάγου Ναθαναήλ και Ζήλων Σεβαστιανός. Φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos

Ηταν κι αυτό αναμενόμενο, όπως πολλοί λέγουν και πιστεύουν και δικαιολογημένα βέβαια, διαβάζοντας την παρέμβαση της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης για τον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, την οποία αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοση του Σαββατοκύριακου 8 και 9 Δεκεμβρίου 2018.
Αλλωστε, ήταν τοις πάσι γνωστό και θεατό ότι αντί μέχρι τώρα να είχαμε έναν περίλαμπρο ναό με σωστή Ορθόδοξη μορφή και δομή, ο οποίος θα έλαμπε νύχτα και μέρα στο ιστορικό και μαρτυρικό αυτό σημείο της Νέας Υόρκης και ο οποίος να ήταν σύμβολο ζωντανό της Ορθόδοξης Πίστης και της Ελληνικής μας Πολιτιστικής Ταυτότητας και Κληρονομιάς, εξακολουθούμε να έχουμε ένα γιαπί στρογγυλού σχήματος. Παρατηρούν μάλιστα πολλοί, συμπεριλαμβανομένων και μερικών εκ των ημετέρων Μητροπολιτών, πως του λείπουν οι μιναρέδες για να μοιάζει σαν μουσουλμανικό τζαμί. Κι αυτό δεν το λένε με πρόθεση και διάθεση υποβάθμισης κανενός, αλλά απλά απηχούν τη γνώμη μελών των εκκλησιασμάτων τους.
Η πεμπτουσία της επιστολής του εκτελεστικού διευθυντή της Λιμενικής Αρχής, Ρίτσαρντ Κότον, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γενικά ως ευγενική, πλην όμως «έσφαζε με το μπαμπάκι».
Αλλωστε, πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί η φράση «σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε πως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», πράγμα που σημαίνει μέχρι εδώ η καθυστέρηση και η ασχήμια του γιαπιού σας, καιρός να σοβαρευθείτε και να τελειώνετε.
Είναι φυσικά άξιο παρατηρήσεως πως η Λιμενική Αρχή απηύθυνε την επιστολή όχι μόνο στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, αλλά και στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ελπίζοντας προφανώς ότι αν δεν κάνει κάτι ο Δημήτριος, θα κάνει ο Βαρθολομαίος.
Πώς να πει τώρα κάποιος στον κ. Κότον ότι δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται που ο Δημήτριος έχει πτωχεύσει κυριολεκτικά την Αρχιεπισκοπή κι έχει γονατίσει τη Θεολογική Σχολή κι ο Βαρθολομαίος δεν τολμά να αποφασίσει να κάνει κάτι αλλά ακολουθεί την τακτική της παρελκυνστίδας πηγαίνοντας από αναβολή σε αναβολή και από παράταση σε παράταση κάνοντας την αίγλη του να κονιορτοποιείται.
Ο δε Δημήτριος έγραψε στον διευθυντή της Λιμενικής Αρχής πως «ανακαλύψαμε το 2017 την κακοδιαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής η οποία όχι μόνο επηρέασε τη λειτουργία της εθνικής Εκκλησίας αλλά επίσης και την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου.
Προς μεγάλη μας λύπη και έκπληξη ανακαλύφθηκε πως μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2017, περίπου $8,5 εκατομμύρια οφείλονταν στους εργολάβους και σε άλλους για εργασία που είχαν επιτελέσει στο έργο του Αγίου Νικολάου».
Φαίνεται πως είναι ανυποψίαστος ο Δημήτριος, ότι ο κ. Κότον σίγουρα θα διερωτηθεί: μα τι λέγει τούτος; Μήπως αυτός δεν ήταν Αρχιεπίσκοπος όλα αυτά τα είκοσι χρόνια, πού ήταν αλήθεια και ανακάλυψε τόσο όψιμα, το 2017, ότι η Αρχιεπισκοπή του είχε χρεοκοπήσει; Μα τι λογής Αρχιεπίσκοπος είναι; Πού είναι η ηγεσία του; Αυτόν να εμπιστευθούμε, κι αν ακόμα προσπαθεί να μας διαβεβαιώσει ότι «ελήφθησαν αμέσως μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού που είχε συμβεί και δόξα τω Θεώ η Αρχιεπισκοπή έχει σταθεροποιήσει τα οικονομικά της και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της του παρελθόντος».
Βέβαια, όπως έχουμε γράψει πάλι και πολλάκις δεν είναι μόνο ο Δημήτριος υπεύθυνος για το τραγελαφικό κατάντημα της Αρχιεπισκοπής, μέχρι σημείου υποθήκευσης των κτιρίων των γραφείων της για τη λήψη τραπεζικού δανείου, αλλά υπεύθυνη είναι και η διαβόητη Επαρχιακή Σύνοδος; Αλήθεια πού ήταν αυτοί; Ας δεχθούμε ότι δεν τους έλεγε ο Δημήτριος, οι ίδιοι γιατί δεν ρωτούσαν; Τι είδους Συνοδικοί ιεράρχες είναι; Εξ όσων πληροφορούμαστε μόνο δύο ρωτούσαν, αλλά απαντήσεις δεν έπαιρναν, οι δε υπόλοιποι «αγρόν ηγόρασαν».
Οπως και στην προκειμένη περίπτωση με την Λιμενική Αρχή, που το πληροφορήθηκαν από τον «Εθνικό Κήρυκα», όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, και να σκεφθεί κανείς ότι τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 ο Δημήτριος κάλεσε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Εκτελεστική Επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στην οποία συμμετείχαν και οι Συνοδικοί ιεράρχες για τον Αγιο Νικόλαο και δεν είπε τίποτε για την επιστολή της Λιμενικής Αρχής.
Και φυσικά αν δεν την αποκάλυπτε ο «Εθνικός Κήρυκας» ουδείς θα γνώριζε.
Και το ερώτημα παραμένει κυριολεκτικά έμπονο: Αλήθεια σ’ αυτό το έσχατο σκαλοπάτι φθίσης που φτάσαμε να εμπιστευθεί κανείς ποιον; Να ελπίσει πού;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available