«New York Times»: Η άνοδος και η πτώση μίας σκευωρίας Airbnb εκατ. δολαρίων στη ΝΥ

(Bebeto Matthews/ Associated Press, FILE).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από έξω, δεν υπήρχε τίποτα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για το μικρό λευκό κτίριο στη γωνία ενός λιθόστρωτου δρόμου στην Τραϊμπέκα (TriBeCa) του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Αλλά μέχρι πρόσφατα, ήταν μια σημαντική θέση σε μια επεκταθείσα αυτοκρατορία, γράφει στο αποκαλυπτικό της δημοσίευμα η «New York Times».

«Ομορφη σοφίτα κοιμίζει 10, στην προνομιακή Τραϊμπέκα» ανέφερε η αγγελία στην πλατφόρμα του Airbnb (βραχυχρόνια μίσθωση) για ένα διαμέρισμα εκεί. Δύο από τα τρία διαμερίσματα στο κτίριο ήταν δημοφιλή, με τους τουρίστες να ψάχνουν να μείνουν σε ένα από τα επιθυμητά δημοτικά διαμερίσματα του Μανχάταν, με 600 δολάρια τη νύχτα, ήταν μία πραγματική ευκαιρία για μεγάλες ομάδες.

Αλλά ταυτόχρονα ήταν και παράνομο, μέρος μίας σκευωρίας για ακίνητα με σκοπό το κέρδος εκατομμυρίων, καταστρατηγώντας τους τοπικούς και πολιτειακούς νόμους όπως και τους ίδιους τους κανόνες που θέτει η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα Airbnb.

Το κτίριο, στην οδό Γκρίνουιτς (Greenwich Street), ήταν μέρος μίας μεγαλύτερης επιχείρησης που είχε εισόδημα πάνω από 20 εκατ. δολάρια, νοικιάζοντας παράνομα 130 διαμερίσματα στο Μανχάταν σε περίπου 76.000 επισκέπτες μέσω της Airbnb, ανέφεραν αξιωματούχοι της πόλης.

Το κόλπο ήταν έτσι φτιαγμένο ώστε να αποφεύγει τους κανόνες της πόλης που αποσκοπούν ώστε οικοδομικά τετράγωνα διαμερισμάτων να μην μετατραπούν σε αυτοσχέδια ξενοδοχεία που αποφεύγουν φορολογία και εποπτεία.

Η καταστολή της αυτοκρατορίας τον περασμένο μήνα ήταν ένα ορόσημο στην κλιμάκωση της μάχης μεταξύ της Airbnb και της Νέας Υόρκης – της μεγαλύτερης αγοράς της εταιρείας στη χώρα. Η Airbnb καταδίκασε την εκμετάλλευση της πλατφόρμας της, αλλά το σχέδιο έδειξε πως η κοινή ενοικίαση κατοικιών έδωσε στους καιροσκόπους ένα νέο είδος κομπίνας.

Η Airbnb έχει ήδη συγκρουστεί με άλλες πόλεις. Το Λος Αντζελες, Παρίσι, Αμστερνταμ, Βρετανική Κολούμπια έχουν ήδη νομοθετήσει αυστηρούς κανονισμούς. Τον Ιούλιο η Πάλμα ντε Μαγιόρκα έγινε η πρώτη πόλη στην Ισπανία που απαγόρευσε το Airbnb.

Συνεντεύξεις και έγγραφα προσφέρουν μία ιδέα για το πώς λειτουργούσε η κομπίνα στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τη μήνυση, η σπείρα χρησιμοποίησε πολλαπλές παραπλανητικές ταυτότητες για την αποφυγή των κανόνων του Airbnb, στα τουριστικά έγγραφα και τις κρατήσεις των διαμερισμάτων σε συνειδητούς επισκέπτες. Οι διευθύνσεις ήταν προχειρογραμμένες για να αποφευχθεί ο έλεγχος. Ενα συνεργείο καθαριστών καθοδηγούνταν προφανώς μέσω του Facebook.

Συνολικά πάνω από 100 Airbnb λογαριασμούς φιλοξενίας και 18 εταιρείες δημιουργήθηκαν για να λειτουργήσουν μια παράνομη ξενοδοχειακή επιχείρηση που διέτρεχε την περιοχή βόρεια της Τραϊμπέκα, στο Σόχο, το Γκράμερσι, το Απερ Ιστ Σάιντ και το Χάρλεμ σύμφωνα με την μήνυση που κατέθεσε η πόλη.

Οι κανονισμοί της Νέας Υόρκης υποτίθεται ότι κρατούν τα διαμερίσματα από το να απομακρυνθούν από την ήδη στενή αγορά ενοικίου για να εξυπηρετήσουν το τουριστικό εμπόριο. Διευκρινίζουν ότι είναι παράνομο να ενοικιάζεται ένα ολόκληρο διαμέρισμα στα περισσότερα κτίρια για λιγότερο από 30 ημέρες εκτός εάν ο μόνιμος ενοικιαστής είναι παρών όσο ο ενοικιαστής είναι εκεί.

Αναρτώντας την ενοικίαση μίας κατοικίας που δεν έχει συμπεριληφθεί στην πλατφόρμα της Airbnb αποτελεί αστικό αδίκημα, όχι ποινικό και η πόλη εκδίδει πρόστιμα που πιθανώς να ανέρχονται σε χιλιάδες δολάρια. Οι αγωγές κατατίθενται στις πιο ακραίες περιπτώσεις και στη συγκεκριμένη η πόλη ζητάει αποζημίωση άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available