Η άποψη των πυροσβεστών για την τραγωδία στο Μάτι

Ο υποπυραγός Αντώνιος Κούκουζας σε φωτογραφία που παραχώρησε στον «Ε.Κ.».

ΑΘΗΝΑ. Σε μία μεγάλη φωτιά η ελπίδα των ανθρώπων στρέφεται στην Πυροσβεστική. Συνήθως είναι στην ανθρώπινη φύση να αποκαλεί ήρωες τους πυροσβέστες και πως αν κάτι πάει στραβά, να τα βάζει μαζί τους. Στην τραγωδία στο Μάτι Αττικής οι συνθήκες βρίσκονται στη φάση δικαστικής διερεύνησης.

«Δεν είμαστε ήρωες. Αυτή είναι η δουλειά μας και το καθήκον μας αλλά πιστεύω ότι αδικούμαστε από την κριτική. Βρισκόμαστε σε μια καθημερινή μάχη με περιορισμένους ανθρώπινους πόρους και μέσα. Πέρα από τα μεγάλα επαγγελματικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πρέπει να διαφυλάξουμε το κύρος και την υπόληψη των συναδέλφων μας, παράλληλα με την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση για να μην σημειωθεί άλλη τέτοια τραγωδία. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα πρόληψης» λέει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος της Ενωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ.) κ. Αντώνιος Κούκουζας.

Ενα μήνα μετά από την τραγωδία και με πιο ψύχραιμη ματιά, ο κ. Κούκουζας είχε μία εκτενή συζήτηση στα Γραφεία Αθηνών της εφημερίδας μας και το πρώτο στοιχείο που ζήτησε να επιβεβαιώσει ο «Εθνικός Κήρυξ» ήταν αν η Πυροσβεστική είχε εισηγηθεί εκκένωση. Σε αυτό το ερώτημα ο υποπυραγός κ. Κούκουζας απάντησε:

«Σύμφωνα με πληροφορίες παρόντων συναδέλφων, από τον επικεφαλής της επιχείρησης στο Μάτι βεβαιώθηκε η μεγάλη επικινδυνότητα και η προτροπή για άμεση αποχώρηση αλλά η απόφαση της οργανωμένης και μαζικής απομάκρυνσης όταν εμπλέκονται περισσότεροι από ένας δήμοι ανήκει στην οικεία Περιφέρεια, όπου, ωστόσο, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν υπήρχε ετοιμότητα για να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και της δυναμικής της φωτιάς».

Ο υποπυραγός Αντώνιος Κούκουζας στα γραφεία Αθηνών του «Ε.Κ» (φωτογραφία «Ε.Κ.»).

Ρωτήσαμε ακόμη αν γνωρίζει πότε τέθηκε σε έλεγχο η φωτιά και μας απάντησε ότι, δεδομένης της ταχύτητας εξέλιξής της, μέχρι τις 19:30 περίπου το κύριο μέτωπο ήταν σε ύφεση. Υπήρχε επομένως εικόνα της τραγωδίας με τη βεβαιωμένη, παρ’ όλα αυτά, ύπαρξη νεκρών να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Οπότε συμπεραίνουμε εμείς ώρες αργότερα στο Συντονιστικό πως ο Πρωθυπουργός είτε ήξερε, είτε του απέκρυψαν ότι υπήρχαν νεκροί.

Αντίθετα, μας είπε πως «ακούσαμε πολλά. Περί ασύμμετρων απειλών, περί καθυστερημένης αντίδρασης της Πυροσβεστικής. Ολα αυτά δεν περιποιούν τιμή καθότι οι συνάδελφοι υπερέβαλαν εαυτούς… Πιθανόν επρόκειτο για εγκληματική αμέλεια, όπως διαφαίνεται από ιδιωτικό βίντεο που δημοσιεύτηκε προ δύο ημερών, και γι’ αυτό φωνάζουμε κάθε χρόνο να προσέχει ο κόσμος. Η φωτιά σημειώθηκε σε μία ζώνη μείξης δάσους και οικισμών, που στη διεθνή βιβλιογραφία λέγεται ‘wildland urban interface’. Οι ζώνες αυτές είναι από τις πλέον επικίνδυνες και με απώλειες συνήθως ανθρωπίνων ζωών. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν πολύ έντονα, σε ριπές οι άνεμοι έφταναν από 90 χλμ. την ώρα μέχρι κατά τόπους και σε 120 χλμ. την ώρα, σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία από μετεωρολογικούς σταθμούς. Και λόγω της κατηφορικής τοπογραφίας κατέστη γρήγορα ανεξέλεγκτη…».

Ο κ. Κούκουζας λέει πάντως ότι για τους πυροσβέστες ήταν μία τραυματική εμπειρία. «Αντικρίσαμε εικόνες βιβλικής καταστροφής» είπε και δέχτηκε πως όταν υπάρχουν τόσοι θάνατοι δεν μπορεί να μην υπήρξαν λάθη από τους εμπλεκόμενους. «Δεν θα έπρεπε να κατευθύνονται προς την παραλία του Ματιού αλλά να γίνεται αναστροφή στη Λεωφόρο Μαραθώνα και να μην εκτρέπονται σε στενότερους δρόμους. Εγιναν ενδεχομένως λάθη επειδή δεν αποφασίστηκε οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση. Θα έπρεπε να είχε υπάρξει από κάποιον επίσημα ενημέρωση ότι γίνεται εκκένωση. Αλλωστε υπήρχαν τόσα ΜΜΕ παρόντα… Η έγκαιρη ενημέρωση σώζει ζωές…».

«Ενα ευρώ στην πρόληψη μας γλυτώνει από δέκα στην καταστολή. Αλλά τα τελευταία χρόνια το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο και λόγω κρίσης αλλά και λόγω συχνών αλλαγών στην ηγεσία του», ομολογεί ο κ. Κούκουζας. Και τονίζει πως «έχουμε πει επανειλημμένα ότι λόγω των συγκεκριμένων και ξεπερασμένων δυνατοτήτων του μηχανισμού ελέω περικοπών η Πυροσβεστική δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά ταυτόχρονα σε δύο συμβάντα στην Αττική. Δυστυχώς είχαμε μεγάλη φωτιά την ίδια μέρα σε Κινέττα και σε Μάτι».

Να σημειωθεί ότι κ. Κούκουζας είχε επισκεφτεί πέρυσι τον Οκτώβριο με αντιπροσωπεία συναδέλφων του τις ΗΠΑ, όπου ενημερώθηκαν πρώτα επί μία εβδομάδα στο Rhode Island από εθελοντές πυροσβέστες και μετά στη Νέα Υόρκη από επαγγελματίες πυροσβέστες ανάμεσά τους και ομογενείς. Ετυχαν θερμής υποδοχής και μάλιστα τους έγινε και ξενάγηση μέσα στο συντονιστικό τους κέντρο, κάτι το σπάνιο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available