Η Αγία Σοφία ως τζαμί;

Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Ο Τούρκος Πρόεδρος που ονειρεύεται προφανώς τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, υποχωρεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας και αναφέρει ότι μετά τις δημοτικές εκλογές θα καταργήσει το καθεστώς του Μουσείου και θα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Αν μπορούσατε δε να τον ακούσετε, ακόμη και να μην ξέρετε τουρκικά, η προφορά στη λέξη «τζαμί» είχε τόση βαρύτητα που πρέπει να έτριξαν τα βιτρό του παγκόσμιου μνημείου της Ορθοδοξίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος που καθημερινά συλλαμβάνει δεκάδες πολίτες, αξιωματικούς, καθηγητές, δικαστικούς για το αποτυχημένο πραξικόπημα Γκιουλέν, σε σημείο που αναρωτιέται κανείς πόσοι πολίτες τελικά κυκλοφορούν ελεύθεροι σε αυτή τη χώρα, είναι αλήθεια ότι έχει αφεθεί ολοκληρωτικά στον εθνικισμό.

Και σαν τελευταία πινελιά στο κάδρο του μεγαλοϊδεατισμού του έβαλε και την πινελιά της Αγίας Σοφίας. Και προχώρησε, λέγοντας ότι παύει να υπάρχει η Κωνσταντινούπολη και μετονομάζεται σε «Ισλάμ μπολ» (άφθονο Ισλάμ).

Τα εννοεί; Ανάλογα με τις πολιτικές συγκυρίες.

Αυτή την περίοδο δυσκολεύεται πολιτικά καθώς δεν φαίνεται να τον ακολουθούν οι μεγάλες δημαρχίες.

Επίσης, μέρα με τη μέρα συμπιέζεται η οικονομία. Η τουρκική λίρα βρισκόταν την Πέμπτη σε τροχιά να καταγράψει τη δεύτερη χειρότερη ημερήσια επίδοσή της τους τελευταίους 7,5 μήνες.

Τραπεζίτες ανέφεραν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το συνολικό όριό της για ανταλλαγή λιρών με ξένο νόμισμα στο 30% για μη ληξιπρόθεσμες συναλλαγές, με στόχο την ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων των τραπεζών.

Οι επανειλημμένες προσπάθειες στήριξης της λίρας, το περασμένο έτος, άφησαν την Τουρκία με επικίνδυνα χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Αυτά είναι σημάδια που γίνονται αισθητά στον μέσο πολίτη, που του αξίζουν έπαινοι αφού μπορεί ακόμη και να διαδηλώνει για τη ζωή και την περηφάνια του, παρά τη βία και την αυθαιρεσία του καθεστώτος.

Ετσι ο κ. Ερντογάν περιορίζεται στο να τάζει για τις μεγάλες μάζες των μουσουλμάνων. Αυτοί τον ακολουθούν και σε αυτούς στρέφεται χαϊδεύοντας τα αυτιά τους.

Ενδεχομένως να μην τολμήσει να αλλάξει το στάτους στην Αγία Σοφία. Αλλωστε, έσπευσε άμεσα η UNESCO και του ξεκαθάρισε ότι έχει πρώτιστο λόγο στο μνημείο αυτό που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Εξάλλου, καλοκαίρι έρχεται.

Η κακή οικονομία στη χώρα του ευελπιστεί στον Τουρισμό. Είναι πιθανότερο μετά τις δημοτικές εκλογές ο κ. Ερντογάν για κάποιο διάστημα τουλάχιστον «να καθίσει στα αυγά του», όπως λένε και οι Ελληνες γείτονές του.

Αν όμως δεν δει πολιτικά οφέλη στις δημοτικές εκλογές, τότε, ως απρόβλεπτος που είναι, ενδεχομένως να κάνει πράξη πιο σύντομα την υπόσχεσή του.

Σε αυτή την περίπτωση, Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει να αντιδράσουν αποφασιστικά και να μην τον αφήσουν να ανασάνει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available