Η Αθήνα διοργανώτρια του 44ου Επιστημονικού Συνεδρίου της COSPAR το 2022

Φωτογραφία: ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ.

ΑΘΗΝΑ. Λίγες μέρες μετά την 49η επέτειο του πρώτου περίπατου ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης και της 60ής επετείου της ίδρυσης της COSPAR (Επιτροπή Διαστημικής Ερευνας – Committee on Space Research του International Council of Scientific Unions-ICSU), το Συμβούλιο της Επιτροπής επέλεξε με σημαντική διαφορά και από τον πρώτο γύρο την Αθήνα ως διοργανώτρια του 44ου Επιστημονικού Συνεδρίου της COSPAR το 2022.

Το διεθνές συνέδριο της COSPAR έχει χαρακτηριστεί άτυπα ως Ολυμπιάδα του Διαστήματος και διοργανώνεται σε διαφορετική ήπειρο κάθε φορά.

Η ανάληψη του COSPAR 2022 συνιστά εθνική επιτυχία, με δεδομένο τον ανταγωνισμό σε υψηλό επίπεδο από τις συνυποψήφιες πόλεις (Βαρσοβία, Λωζάννη και Πράγα).

Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη πρόκληση για τη χώρα καθώς και μια σπουδαία ευκαιρία να καταδειχθεί διεθνώς ότι η Ελλάδα έχει την υποδομή και το έμψυχο επιστημονικό δυναμικό ώστε να πρωταγωνιστήσει στη Διαστημική Ερευνα και Τεχνολογία.

Στο Συνέδριο της Αθήνας αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000-4.000 διεθνώς αναγνωρισμένοι διαστημικοί επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά την υφήλιο, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών διαστημικών οργανισμών, καθώς και οι μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων διαστημικής τεχνολογίας παγκοσμίως, οι οποίες θα συμμετάσχουν με εκθεσιακά περίπτερα.

Η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το 2022 προετοιμάστηκε από το Γραφείο Διαστημικής Ερευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο συντονίζει την Εθνική Επιτροπή Διαστημικών Ερευνών. Το Γραφείο θα λειτουργήσει ως οικοδεσπότης του Συνεδρίου. Η

σημαντική προσπάθεια για τη χώρα υποστηρίχθηκε ενεργά από τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Τουρισμού, το Δήμο Αθηναίων και σχεδόν το σύνολο των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Στην υποστηρικτική του επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της COSPAR, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, αναφέρει: «Είμαι πεπεισμένος ότι το Επιστημονικό Συνέδριο COSPAR 2022 στην Αθήνα θα αποτελέσει μοναδική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Το υπουργείο μου θα στηρίξει την προσπάθεια των Οργανωτικών Επιτροπών με κάθε δυνατό τρόπο και σκοπό την επιτυχία του Συνεδρίου».

Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά τονίζει ότι «η Αθήνα, μια ξεχωριστή μοντέρνα πρωτεύουσα, ένα ανοιχτό μουσείο, είναι έτοιμη να υποδεχτεί το Συνέδριο της COSPAR και να προσφέρει στους χιλιάδες επιστήμονες που θα την επισκεφτούν ένα μοναδικό συνδυασμό εργασίας, ψυχαγωγίας και φιλοξενίας στο πιο ιστορικό κέντρο πολιτισμού της Ευρώπης».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, επίσης εκ των δυναμικών υποστηρικτών της ελληνικής υποψηφιότητας, αναφέρει ότι «η Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, ειδικά στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού. Η πόλη μας έχει την απαιτούμενη υποδομή, το έμψυχο δυναμικό και την εμπειρία να εγγυηθεί την επιτυχία ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού συνεδρίου».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, επισημαίνει ότι «η επιλογή της Αθήνας για το Συνέδριο είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα, την Αθήνα και την Ακαδημία Αθηνών διότι, μεταξύ άλλων, πρόκειται για διεθνή αναγνώριση του κύρους του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού ανά την υφήλιο. Αποτελεί επίτευγμα, αλλά ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία για ολόκληρη την ερευνητική κοινότητα της χώρας, ειδικά βέβαια για εμάς που υπηρετούμε την Επιστήμη του Διαστήματος».

Η στήριξη της υποψηφιότητας της Αθήνας από Ελληνες επιστήμονες της Διασποράς, με συμμετοχή αρκετών στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, ήταν εξίσου ενθουσιώδης και συγκινητική.

Η απόφαση της ανάληψης ελήφθη κατόπιν ψηφοφορίας στο 42ο Διαστημικό Συνέδριο της COSPAR που οργανώθηκε από τις 14 ως τις 22 Ιουλίου 2018 στην Pasadena της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (California Institute of Technology-Caltech) και το Jet Propulsion Laboratory (JPL), και στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 3.300 επιστήμονες από όλο τον Κόσμο.
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available