Η Αθήνα να λάβει τα μέτρα της

Πολεμικό αεροσκάφος τύπου F-35 (AP Photo/Rick Bowmer, File)

Και σημαντική αλλά και ευνοϊκή είναι για την Ελλάδα η είδηση ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο αναστέλλει τις παραδόσεις αλλά και τις δραστηριότητες που συνδέονται με την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας της Τουρκίας για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35.

Θα πρέπει, όμως, εδώ να γίνει μια διευκρίνιση: H αναστολή των παραδόσεων των F-35 από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία δεν οφείλεται σε ενέργειες της Ελλάδας.

Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να προμηθευτεί η χώρα του το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Το μέτρο της Ουάσιγκτον να σταματήσει την παράδοση του αεροσκάφους ελήφθη κυρίως εν μέσω φόβων τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι το ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 θα μάθει πώς να εντοπίζει και να παρακολουθεί το F-35, μειώνοντας έτσι την ικανότητα του αμερικανικού αεροπλάνου να διαφεύγει από τα ρωσικά όπλα.

Αν δηλαδή το εμπόδιο αυτό ξεπεραστεί (αν επί παραδείγματι ο Ερντογάν υποχωρήσει και δεν προχωρήσει στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στο έδαφος της χώρας του) τότε η παράδοση των F-35 θα προχωρήσει κανονικά.

Εχει συνειδητοποιήσει, όμως, η Αθήνα ότι στην περίπτωση αυτή οι συσχετισμοί στο Αιγαίο θα αλλάξουν δραματικά σε βάρος της; Εχει συνειδητοποιήσει ότι θα αλλάξουν δραματικά οι ισορροπίες, σε βαθμό που θα είναι ενδεχομένως δύσκολο να αποκατασταθούν τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον;

Oλα αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, είναι σενάρια που μπορεί να υλοποιηθούν και μάλιστα άμεσα. Η Αθήνα οφείλει να λάβει τα μέτρα της για να μην βρεθεί προ τετελεσμένων.

Δεν μπορεί να παρακολουθεί ως απλός παθητικός θεατής τα τεκταινόμενα γύρω από τα τουρκικά F-35 παρακαλώντας απλά για διάφορους λόγους να μην γίνει η παράδοσή τους στην Αγκυρα από την Ουάσιγκτον.

Δεν μπορεί να μην χαράσσει τη δική της άμυνα απέναντι σε τέτοιες εξελίξεις. Εκτός και αν και στον τομέα αυτό, η κυβέρνηση λειτουργεί με ανεύθυνο τρόπο, όπως δυστυχώς σε μια σειρά από άλλους τομείς. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να πιστεύουμε κάτι τέτοιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available