Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ επιβράδυνε στο 2,6% το 4ο τρίμηνο του 2019

(AP Photo/Seth Wenig, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Η αμερικανική οικονομία επιβράδυνε στο τέλος του 2018 και ενδέχεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω, αναφέρει οικονομική ανάλυση της «New York Times».

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν – η ευρεία μέτρηση αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύχθηκε κατά 2,6% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική επιβράδυνση από τα μέσα της χρονιάς, όταν οι φορολογικές περικοπές ώθησαν για λίγο την ανάπτυξη πάνω από το 4%.

Η φετινή χρονιά δείχνει ακόμη χειρότερη αρχή. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν να πέσει η ανάπτυξη στο 2% για το πρώτο τρίμηνο, μερικώς εξαιτίας της παύσης λειτουργίας της κυβέρνησης που ξεκίνησε το Δεκέμβριο και συνεχίσθηκε σχεδόν όλο τον Ιανουάριο.

Η παύση της λειτουργίας της κυβέρνησης είχε ακόμη μία επίπτωση: Καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση των περισσότερων κυβερνητικών στατιστικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης και της έκθεσης του ΑΕΠ, που ανακοινώθηκε με καθυστέρηση ενός μηνός. Αυτό δυσκόλεψε τους αναλυτές και όσους ασκούν πολιτική, προκειμένου να σχεδιάσουν τους δείκτες της Οικονομίας σε μία, όπως χαρακτηρίζεται, κρίσιμη στιγμή.

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η προοπτική της επιβράδυνσης, που ωστόσο δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο είχαν φοβηθεί αρκετοί αναλυτές. Μάλιστα, ακόμη και με την επιβράδυνση συνολικά το 2018 ήταν το καλύτερο οικονομικά έτος της δεκαετίας από την ανάκαμψη της Μεγάλης Υφεσης. Και οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν αναμένουν ύφεση για φέτος, εκτιμώντας ότι θα συνεχιστεί το ρεκόρ του καλύτερου οικονομικά έτους.

«Νομίζω επιβραδύνεται, αλλά δεν νομίζω ότι πέφτουμε στην άβυσσο» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για τις ΗΠΑ Λούις Αλεξάντερ (Lewis Alexander).

Το ερώτημα είναι πόσο ισχυρή μπορεί να είναι οικονομικά η χρονιά. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό από πολιτικής άποψης σημείο αναφοράς επειδή ο πρόεδρος Τραμπ και οι σύμβουλοί του έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί αύξηση 3% ή και περισσότερο, κάτι που ο προκάτοχός του δεν πέτυχε ποτέ για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Τραμπ δεν έφτασε στην καθαρή νίκη. Με μια άλλη χρησιμοποιούμενη συνήθως μέθοδο υπολογισμού της ετήσιας ανάπτυξης -η οποία εξετάζει το ΑΕΠ για ολόκληρες τις χρονιές και όχι μόνο συγκρίνοντας το τέταρτο τρίμηνο κάθε έτους- η Οικονομία υποχώρησε λίγο από το σημείο αναφοράς, φθάνοντας στο 2,9%.

Μην εκπλαγείτε εάν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί εκδίδουν δελτίο ειδήσεων, με το καθένα να αναδεικνύει τον αριθμό που τους εξυπηρετεί καλύτερα, επισημαίνει το δημοσίευμα της «ΝΥΤ».

Βεβαίως εάν η ανάπτυξη φτάσει το 3% μπορεί να έχει πολιτικό αντίκτυπο, ωστόσο έχει ελάχιστη οικονομική διαφορά. Η διαφορά μεταξύ ανάπτυξης 2,9% και 3% είναι αμελητέα σε ένα έτος και, σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εμπορίου θα αναθεωρήσει την εκτίμησή του για το τέταρτο τρίμηνο τον Μάρτιο.

Εξάλλου, ακόμη και αν ο κ. Τραμπ πέτυχε τον στόχο του το 2018, είναι απίθανο να επαναλάβει το κατόρθωμα φέτος, καθώς η οικονομία δεν θα ενισχυθεί πλέον από τις φορολογικές περικοπές και τις αυξήσεις των δημοσίων δαπανών. Το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,3% το 2019 και πολλοί οικονομολόγοι είναι ακόμα πιο απαισιόδοξοι.

Εξάλλου, αυξάνονται τα σημάδια οικονομικής ταραχής. Η αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε απότομα το 2018, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και η μείωση της αγοράς επιβάρυναν τις κατασκευές και τις πωλήσεις. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις εξασθένησαν, καθώς προχωρούσε το έτος. Και οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν απροσδόκητα το Δεκέμβριο, ένα σημάδι ότι οι καταναλωτές -όπου είναι το θεμέλιο της ανάκαμψης- αρχίζουν να κάνουν πίσω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available