Η αξία του Πολιτισμού και το έργο Ιδρύματος Ωνάση στην «Ηγεσία των 100»

Ο Δρ. Αντώνιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ωνασείου Ιδρύματος, εκφωνεί την κεντρική ομιλία στο συνέδριο της Ηγεσίας των 100. Φωτογραφία: Greek American News Photo Agency.

ΜΑΝΑΛΑΠΑΝ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Σε δύο θέματα επικεντρώθηκε στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, στο 26ο συνέδριο της «Ηγεσίας των 100», το οποίο διεξήχθη στο ξενοδοχείο «Eau Palm Beach Resort & Spa» στην πόλη Μανάλαπαν της Φλόριδας: Στη διδασκαλία των ανθρωπιστικών σπουδών και στο ρόλο του Ιδρύματος Ωνάση στον 21ο αιώνα.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Δρ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε πως «δεν θα κάνω κήρυγμα στη χορωδία και δεν θα επαναλάβω πόσο μεγάλη είναι η Ελλάδα και ο πολιτισμός της και ποια ήταν η επιρροή μας στον Κόσμο. Η ομιλία μου θα αναφερθεί σε δύο θέματα, φαινομενικώς άσχετα μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα με σπουδαίο κοινό έδαφος. Το πρώτο σημείο θα έχει να κάνει με τη διδασκαλία των ανθρωπιστικών σπουδών και το δεύτερο με τον ρόλο ενός οργανισμού όπως είναι το Ιδρυμα Ωνάση στον 21ο αιώνα».

Σε άλλο σημείο, ο Δρ. Παπαδημητρίου τόνισε πως «πιστεύω ότι η επήρεια της ελληνικής σκέψης αμέσως ή εμμέσως, δεν μπορεί να αγνοηθεί εκτός από τους αδαείς. Πιστεύω ότι στις σημερινές εποχές, όταν η κοινή μας ανθρωπιστική κληρονομιά τίθεται εν αμφιβόλω, οφείλουμε να επιστρέψουμε στις πηγές. Ωστόσο, οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι στη διάρκεια της Αναγέννησης μόνο μία χούφτα λογίων καταλάβαιναν την Ελληνική.

Από το συνέδριο της Ηγεσίας των 100. Διακρίνονται: Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, Αφροδίτη Παπαδημητρίου, Δρ. Αντώνιος Παπαδημητρίου, Γεώργιος Μπεχράκης και Γέώργιος Τσαντίκος. Φωτογραφία: Greek American News Photo Agency.

Ηταν προνόμιο να γνωρίζουν μόνο λίγοι. Στο τέλος του 19ου αιώνα και στον 20ο ήταν και πάλι μία μικρή ελίτ που σπούδαζε κλασσικές και ανθρωπιστικές σπουδές. Ηταν μία πολύ μικρή μειονότητα ανθρώπων αλλά ήταν οι ηγέτες των κοινωνιών τους και μοιράζονταν μία κοινή κληρονομιά. Οπότε σήμερα δεν ωφελεί να μεμψιμοιρούμε για το γεγονός πως οι Πανεπιστημιακές έδρες κλασσικών αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Στην πραγματικότητα αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην Αρχαία Ελληνική ως γλώσσα, αλλά έχει να κάνει με όλες τις ανθρωπιστικές σπουδές. Η ιστορία, η φιλοσοφία, οι τέχνες γενικώς αγωνίζονται όταν ο τομέας μελέτης τους είναι σχεδόν 200 χρόνια πίσω».

Ο Δρ. Παπαδημητρίου ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, πως «σήμερα ζούμε σ’ ένα κόσμο αβεβαιότητας, σ’ ένα κόσμο στον οποίο κυκλοφορεί τόση πληροφόρηση ή παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις. Σ’ ένα κόσμο όπου οι επιχειρήσεις και οι λαμβάνοντες πολιτικές αποφάσεις πρέπει να αποφασίζουν όσον τάχιστα επί της βάσης πλημμελών στοιχείων. Η μόνη απάντηση σ’ αυτή είναι η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και να έχει κανείς βαθειά γνώση των προηγηθέντων».

Στο βήμα ο Γεώργιος Τσαντίκος πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 και δίπλα ο Δρ. Αντώνιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ωνασείου Ιδρύματος. Φωτογραφία: Greek American News Photo Agency.

Τόνισε πως «είναι χρήσιμο για κάθε Υπουργό Εξωτερικών οποιασδήποτε δημοκρατικής χώρας να έχει διαβάσει τον Επιτάφιο του Περικλέους και την Δημηγορία των κατοίκων της Μήλου στον Θουκυδίδη».

Υπογράμμισε επίσης, πως «είναι χρήσιμο για κάθε επιχειρηματία να καταλάβει πως ο Οδυσσέας διέσχισε τα αχαρτογράφητα νερά της Μεσογείου, πως ηγεσία, ανάληψη διακινδύνευσης και συλλογική εργασία μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες ιστορίες». Πρόσθεσε διερωτώμενος: «πώς να πεισθούν οι σημερινοί και οι αυριανοί πολιτικοί και οι επιχειρηματικοί ηγέτες πως όχι μόνο εκείνοι, αλλά και η επόμενη γενιά των ηγετών θα ανατραφούν και θα επιλέξουν να είναι ‘καλλιεργημένοι άνθρωποι’».

Συνδυάζοντας τα παραπάνω με το έργο του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη, είπε πως «κάθε χρόνο διοργανώνουμε και παρουσιάζουμε μία κορυφαία αρχαιολογική έκθεση, η οποία είναι σπουδαία από ακαδημαϊκής και επιστημονικής πλευράς, αλλά την επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων δεκάδων σχολείων. Γιατί; Πολύ απλά επειδή οι άνθρωποι χαίρονται να έλθουν να την δουν.

Είναι βασικά αλλά όχι αποκλειστικά καλά μορφωμένοι μέσης τάξεως Νεοϋορκέζοι. Η πρόκληση θα είναι να αυξηθεί ο αριθμός και των ‘άλλων’ και πάνω σ’ αυτό εργαζόμαστε ιδιαίτερα μέσω του ετήσιου Φεστιβάλ μας. Επίσης, τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα κινούνται προς την κατεύθυνση που περιέγραψα, φέροντας τα κλασσικά όχι μόνο στα πανεπιστήμια που διδάσκουν ανθρωπιστικές σπουδές, αλλά επίσης στις επιχειρήσεις και στις ιατρικές σχολές».

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος κόβει την τούρτα των 89ων γενεθλίων του στη διάρκεια του συνεδρίου της Ηγεσίας των 100 στη Φλόριδα. Φωτογραφία: Greek American News Photo Agency.

Ο Δρ. Παπαδημητρίου συμπλήρωσε ακόμα πως «στην Αθήνα αντιμετωπίζουμε παρόμοια θέματα. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση λειτουργεί μέσα σ’ ένα περιβάλλον κρίσης. Ανεργία, οικονομική ύφεση, φτώχεια, μεταναστευτικό, φυγή μορφωμένων ανθρώπων είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οταν αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη Στέγη, η κρίση ήταν καθ’ οδόν.

Θέλαμε να ιδρύσουμε κάτι που δεν υπήρχε και το οποίο θα πρόσθετε κάτι στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Μάλιστα η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι το δυνατό μας σημείο. Τι γίνεται με εκείνα που οι Ελληνες παράγουν σήμερα; Τι είναι η τέχνη και η κουλτούρα σήμερα και αύριο, η οποία αντανακλά και εκφράζει τους προβληματισμούς και τα όνειρα στις ημέρες που ζούμε; Στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Στέγη μας στην Αθήνα, βάζουμε τη λέξη ‘σύγχρονο’ στην καρδιά της αποστολής μας».

Υπογράμμισε πως «διοργανώνουμε πολιτιστικά προγράμματα τα οποία στηρίζουν την ιδέα της συνεκπαίδευσης, προσελκύουν ανθρώπους με ειδικές αλλά και με μη ειδικές ανάγκες. Διοργανώνουμε προγράμματα για παιδιά με αυτισμό για τους γονείς ή κηδεμόνες τους σε περισσότερες από 20 πόλεις της Ελλάδος. Συνεργαζόμαστε με πάνω από δέκα πέντε χιλιάδες εφήβους που ζουν με στερήσεις, σε δύσκολες γειτονιές της Αθήνας. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα στοιχείο ποιότητας στην καθημερινή ζωή να την κάνουμε περισσότερο ανθρώπινη να τη ζήσει κανείς. Κι αυτό δημιουργεί αλλαγή, κι αυτό δημιουργεί ελπίδα».

Συμπλήρωσε πως «αυτό που προτείνω είναι να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρέπει να το κάνουμε με σοφία. Οφείλουμε να χρησιμοποιούμε τα χρήματα και τον χρόνο μας κατά τέτοιο τρόπο που να έχει την υψηλότερη απόδοση. Η αποστολή μας είναι ξεκάθαρη: υποστήριξη της κοινωνίας και αξιοποίηση της δυναμικής του αύριο. Από το 1975, οι κίονες της κοινωνικής μας προσφοράς είναι η υγεία, παιδεία, πολιτισμός ως οδοί της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ωστόσο, εξακολουθούμε να ρωτούμε τους εαυτούς μας πώς μπορούμε να είμαστε περισσότερο χρήσιμοι στην κοινωνία;».

«Εργαζόμαστε σκληρά στη ναυτιλία και στον κόσμο των επιχειρήσεων, προκειμένου να είμαστε σε θέση να επενδύουμε στο μέλλον της χώρας μας. Αυτό σημαίνουν οι 7.000 υποτροφίες, οι 13.000 θέσεις εργασίας κατά τα προηγούμενα έξι χρόνια στον πολιτιστικό τομέα, οι 5.000 χορηγίες σε χιλιάδες δημόσια σχολεία της Ελλάδος», τόνισε ακόμα ο κ. Παπαδημητρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *