Η απουσία πτώματος δυσκολεύει πολύ την υπόθεση εξαφάνισης της Τζένιφερ Ντούλου λένε οι ειδικοί

Ο Φώτης Ντούλος (αριστερά) με τον δικηγόρο Νορμ Πάτις έξω από το δικαστήριο στις 26 Ιουνίου 2019 (Tyler Sizemore/Hearst Connecticut Media via AP)

ΣΤΑΜΦΟΡΝΤ. ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Αρχές κατά τη διερεύνηση μιας πιθανής δολοφονίας χωρίς πτώμα, γιγαντώνονται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της εξαφάνισης της Τζένιφερ Ντούλου.

Οι έρευνες της Αστυνομίας έχουν φέρει στην επιφάνεια ακλόνητα στοιχεία, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, που «καίνε» τον εν διαστάσει σύζυγο της Τζένιφερ, Φώτη Ντούλο.

Οι Αρχές έχουν καταθέσει κατηγορίες εναντίον του Ντούλου και της συντρόφου του, αλλά μόνον αυτές για παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων και για παρεμπόδιση της έρευνας έχουν κάποια βάση.

«Πού είναι η κατηγορία για δολοφονία;» ρώτησε πρόσφατα ο δικηγόρος του 52χρονου, Νόρμαν Πάτις, σε μία προσπάθειά του να υποβαθμίσει τις κατηγορίες.

Ειδικοί νομοθέτες δηλώνουν ότι η δίωξη για δολοφονία χωρίς ύπαρξη πτώματος ήταν σχεδόν αδύνατη πριν από δεκαετίες. Σήμερα, παραμένει μεν δύσκολο, αλλά έχει καταστεί ευκολότερο τα τελευταία χρόνια λόγω τεχνολογιών που δεν ήταν διαθέσιμες στο παρελθόν, όπως οι πληροφορίες για την γεωγραφική θέση μέσω κινητών τηλεφώνων, οι κάμερες ασφαλείας και τα νέα τεστ DNA.

Οταν δεν υπάρχει πτώμα, οι Αρχές υπολείπονται του καλύτερου αποδεικτικού στοιχείου, δήλωσε ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας και συγγραφέας Ταντ Ντι Μπιέιζ, στο «Ασοσιέιτεντ Πρες».

«Το πτώμα μπορεί να σας ‘πει’ πώς ακριβώς συνέβη η δολοφονία», είπε. «Μπορεί να σας ‘δείξει’ το πότε. Θα μπορούσε, επίσης, να σας ‘πει’ και το πού. Οταν δεν έχετε αυτά τα στοιχεία, η επίλυση μιας τέτοιας υπόθεσης γίνεται εξαιρετικά δύσκολη», τόνισε.

Οταν δεν υπάρχει πτώμα, οι ερευνητές έρχονται αντιμέτωποι με την ανάγκη να βρεθούν έμμεσες αποδείξεις και συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δομήσουν την υπόθεσή προτού αυτή χαρακτηριστεί ως «δολοφονία», δήλωσε ο Ντι Μπιέιζ.

Οι αξιωματούχοι της πολιτειακής Αστυνομίας του Κονέκτικατ αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο την Τρίτη για το αν η απουσία πτώματος έχει «βάλει φρένο» στην έρευνα.

Ο ελληνικής καταγωγής κτηματομεσίτης αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην εξαφάνιση τής εν διαστάσει συζύγου του. Σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Dateline» του «NBC», την Δευτέρα το βράδυ, επανέλαβε τα όσα έχει δηλώσει και στο παρελθόν, ότι δηλαδή θεωρεί πως η Τζένιφερ είναι ακόμη ζωντανή.

«Αυτή τη στιγμή, στη ζωή μου επικρατεί ένα χάος», είπε. «Μακάρι να ήταν εδώ για να λύσει αυτό το χάος και ακόμα πιστεύω ότι θα εμφανιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι εισαγγελείς ήταν εξαιρετικά απρόθυμοι στο να αποδώσουν κατηγορίες για δολοφονία χωρίς να υπάρχει πτώμα, λόγω ενός παλιού αγγλικού νομοθετικού δόγματος του 17ου αιώνα, δήλωσε ο Μπιέιζ.

Στο Τσίπινγκ Κάμντεν της Αγγλίας, τρία μέλη της οικογένειας Πέρι κρεμάστηκαν για τη δολοφονία του Ουίλιαμ Χάρισον, ο οποίος εξαφανίστηκε το 1660. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Χάρισον εμφανίστηκε και δήλωσε ότι είχε απαχθεί και πουληθεί ως δούλος.

Ωστόσο, η πρόοδος της Εγκληματολογίας έχει καταστήσει τον συγκεκριμένο νόμο ξεπερασμένο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available