Η Αρτεμις Λεοντή νέα καθηγήτρια της έδρας «Κ.Π. Καβάφη» στο Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν (LSA)

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ.

ΝΤΙΤΡΟΙΤ. ΜΙΣΙΓΚΑΝ. Η ομογενής Αρτεμις Λεοντή (Artemis Leontis), καθηγήτρια Νέων Ελληνικών και επικεφαλής του τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (University of Michigan, LSA) είναι η νέα κάτοχος της έδρας «Κ.Π. Καβάφη» (C. P. Cavafy) για τις Σπουδές Νέων Ελληνικών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας (Modern Greek Studies and Comparative Literature) στο εν λόγω Πανεπιστήμιο.

Η κ. Λεοντή αναλαμβάνει στα νέα της καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και η θητεία της λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ίδια επεσήμανε πως αποτελεί τιμή, αλλά και πρόκληση παράλληλα, να συνεχίσει και να διευρύνει το έργο του επίσης ομογενή προκατόχου της κ. Βασίλη Λαμπρόπουλου (Vassilis Lambropoulos).

Μία από τις προκλήσεις, ανέφερε, είναι πως η γλώσσα και σχετικές σπουδές, ειδικά οι ελληνικές, θα πρέπει να αναπτυχθούν σε ένα μεγάλο δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο.

Ευτυχώς, πρόσθεσε, υπάρχουν δομές για τα θεμελιώδη, ενώ έχει την ευχαρίστηση να συνεργάζεται με την -ομογενή- κ. Δέσποινα Μαργωμένου (Despina Margomenou), μία «λαμπρή συνάδελφο» όπως την χαρακτηρίζει, στις Κλασικές Σπουδές και την Συγκριτική Λογοτεχνία.

«Εχουμε υπέροχους φοιτητές και αποφοίτους. Η Δέσποινα και εγώ σχεδιάζουμε μία ‘πολυάσχολη’ χειμερινή σειρά από εκδηλώσεις, τις οποίες θα ανακοινώσουμε σύντομα. Ενα σχετικό ‘newsletter’ θα αποσταλεί τον Ιανουάριο», έγραψε η κ. Λεοντή.

Εκανε γνωστό ότι το τμήμα Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας αναζητά και κατάλληλο άτομο για την κάλυψη μίας θέσης στα Νέα Ελληνικά του χρόνου. Για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει στο: aleontis@umich.edu

Η έδρα «Κ.Π. Καβάφη» (C. P. Cavafy Professorship) φέρει το όνομα του σημαντικού Ελληνα ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη (1863-1933).

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η επιλογή της ονομασίας έχει να κάνει με την εκτίμηση που χαίρει ο εν λόγω ποιητής, το διαχρονικό του ενδιαφέρον για τον Ελληνισμό και το συνυφασμένο με την Διασπορά πεπρωμένο του.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available