Η Αρχή μιας νέας εποχής για την Εκκλησία της Αμερικής

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σύσσωμη η ελληνοαμερικανική κοινότητα καλωσόρισε το νεοενθρονισθέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κύριο Ελπιδοφόρο, σε μια λαμπρή τελετή στο ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης, το Σάββατο 22 Ιουνίου.

Στο ενθρονιστήριο γεύμα παρέστησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι, πολιτικά πρόσωπα και ταγοί της ελληνοαμερικανικής κοινότητας από διάφορες αμερικανικές πολιτείες και διαφόρων ιδιοτήτων. Κοντολογίς στην πελώρια αίθουσα του Χίλτον, έδωσαν το παρόν πάνω από 1.500 άτομα.

Απο την ιστορική αυτή εκδήλωση για την ομογένεια δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει ο Εθνικός Κήρυκας, ο οποίος συνομίλησε με τους παρευρισκομένους, μεταφέροντάς σας έτσι και τις πρώτες τους εντυπώσεις και αντιδράσεις.

Η Αντι-Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και μία από τους βασικούς ομιλητές της εκδήλωσης, η κα Ελένη Τσακοπούλου Κουναλάκη, μοιράστηκε τις εντυπώσεις της με τον «Ε.Κ.» : «Ήταν μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα για την ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου. Πρόκειται για μια ‘αλλαγή φρουράς’ . Ξεκάθαρα, έχουμε έναν Αρχιεπίσκοπο ο οποίος είναι νέος και αντιλαμβάνεται σε βάθος τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Η ηγεσία του, φέρει στην ελληνορθόδοξη κοινότητα και εκκλησία, ελπίδα αλλά και υπερηφάνεια».

Σχετικά με τις προκλήσεις που περιμένουν τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο η κα Κουναλάκη σχολίασε : « Φυσικά και υπάρχουν προκλήσεις. Για οποιονδήποτε αναλαμβάνει έναν νέο ρόλο, φαντάζομαι οτι πρώτιστα θα πρέπει να προσπαθήσει να αποκτήσει βαθιά γνώση της κοινότητας και να εργαστεί, ώστε να χτίσει πολύτιμες σχέσεις. Αλλά όποιες και αν είναι αυτές οι προκλήσεις υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω του, στις Η.Π.Α, έτοιμοι να τον βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες».

Με αισιοδοξία μίλησε στον «Ε.Κ.» για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου και ο Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος παρευρέθηκε στο ενθρονιστήριο γεύμα με τη σύζυγό του Μάργκο. « Είναι μια όμορφη καινούρια μέρα και μια καινούρια αρχή. Είναι ένα νέο ξεκίνημα για την εκκλησία της Βόρειας Αμερικής. Ο κ. Ελπιδοφόρος είναι πολύ νέος, δυναμικός, έξυπνος και πιστεύω ότι θα τα πάει πάρα πολύ καλά», δήλωσε ο κ. Κατσιματίδης.

Αναφορικά με τους στόχους του νέου Αρχιεπισκόπου, ο κ. Κατσιματίδης δήλωσε : «η πιο μεγάλη πρόκληση για αυτόν θα είναι να λειτουργήσει ως ενωτική δύναμη και να φέρει όλους τους ελληνοαμερικανούς μαζί. Πολλοί οργανισμοί προσπαθούν να κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά η εκκλησία πρέπει να είναι ο ισχυρότερος κοινωνικός ενωτικός πυρήνας».

Ο Γερουσιαστής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Ανδρέας Γουνάρδης, μας είπε : « Ως μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας αλλά και ως μέλος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, νιώθω, ότι είναι συναρπαστικό που γιορτάζουμε σήμερα την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Αδημονώ να δώ την νέα κατεύθυνση που θα δώσει στην εκκλησία αλλά και τη νέα ενέργεια που θα μεταλαμπαδεύσει στον κλήρο. Επιπλέον αδημονώ να συνεργαστώ με την εκκλησία από τη θέση μου, και με οποιοδήποτε τρόπο μπορώ για να βοηθήσω για την ισχυροποίηση των κοινοτήτων μας στις Η.Π.Α».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κούτρας σχολίασε σχετικά : «Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου τροφοδοτεί με προσμονή και ελπίδα την ελληνική ομογένεια της Αμερικής. Τα φυσικά και πνευματικά χαρίσματα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, η υψηλή θεολογική του κατάρτιση, η ευρύτατη παιδεία του, η ανατροφή του απο τα νάματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαζί με την ευχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη που τον συνοδεύει, είμαι βέβαιος, ότι θα συμβάλλουν καταλυτικά στην επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής του ως νέου Αρχιεπισκόπου, και στην άμεση αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που τον αναμένουν».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών ο «Προμηθεύς» κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου είπε στον «Ε.Κ» : « Είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί η ομογένεια σήμερα περνάει ένα ιστορικό σταυροδρόμι και εισέρχεται ομαλά, όμορφα και ειρηνικά σε μια νέα περίοδο, η οποία εγκυμονεί νέους ορίζοντες, ελπίδες και οραματισμούς απο τον ακαδημαϊκό νέο Αρχιεπίσκοπο. Πιστεύουμε, ότι θα δώσει προτεραιότητα στην ποιότητα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, η οποία χρειάζεται μεγάλη βοήθεια. Βοήθεια σε επίπεδο διδακτικού προσωπικού, αναλυτικού προγράμματος, διδακτέας ύλης και αξιολόγησης. Ιδιαίτερα όμως τη δημιουργία ενός παιδαγωγικού ινστιτούτου εδώ, που θα παράγει άρτια προετοιμασμένους δασκάλους για ένα καλύτερο μέλλον των ελληνικών σχολείων των κοινοτήτων μας».

Ο Άρχων Ηλίας Τσεκερίδης σχολίασε : « ‘Εύχομαι να έχουμε καλές μέρες μπροστά μας, οικονομικά, θρησκευτικά και διοικητικά γιατί αυτό περιμένουμε όλοι μας. Ο θεός βοηθός». Ο Πατήρ Γεώργιος Λειβαδίτης από την ενορία του Μπρίτζπορτ Κονέκτικατ μας μίλησε επίσης με ενθουσιασμό : « Θέλουμε να ευχηθούμε στο νέο μας Αρχιεπίσκοπο, εις έτη πολλά και πάντα άξιος! Προσευχόμαστε όλοι για το καλύτερο και για να σύμβαλλουν όλοι όπως μπορούν με τα ταλέντα τους για ένα καλύτερο αύριο».

Τις πρώτες του εντυπώσεις από τον αρχιεπίσκοπο μοιράστηκε με τον «Ε.Κ.» και ο κ. Πήτερ Κακογιάννης : «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι τόσο αναζωογονητική η δήλωση του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου, ότι προχωράμε μπροστά. Είναι μια επιβεβαίωση των βασικών μας αξιών και της αφοσίωσης μας στην νεολαία, στο μέλλον και στην εκκλησία».

Η Έφη Στρειδά, Πρόεδρος της περιφέρειας του Μανχάταν για τις Κόρες της Πηνελόπης είπε : « σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Αμερική και την ορθοδοξία. Η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Ελπιδοφόρου θα δώσει νέα ώθηση και πνοή στην ομογένεια και στην ορθοδοξία γενικότερα. Το γεγονός αυτό έρχεται σε μια περίοδο που ο Χριστιανισμός δέχεται πολεμική από παντού. Πιστεύω ότι θα φέρει φως και ελπίδα όπως υποδεικνύει άλλωστε και το όνομά του!».

Ο πατήρ Δημήτριος Άντριους απο τον Άγιο Παύλο της Μινεσότα είπε : «νιώθουμε ευλογημένοι που αξιωνόμαστε συμμετέχουμε σε αυτή την ιστορική στιγμή. Ανυπομονούμε για την επερχόμενη θητεία του Σεβασμιώτατου Ελπιδοφόρου αλλά και ευχαριστούμε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την εικοσάχρονη θητεία του στην Αρχιεπισκοπή».

Ο Νεκτάριος Αντωνίου, ο οποίος επιμελήθηκε της μουσικής επένδυσης της εκδήλωσης, είπε στον «Ε.Κ.» : «η μουσική που παρουσιάζεται σήμερα είναι εμπνευσμένη από το Βυζάντιο και την Κωνσταντινούπολη για να τιμήσουμε το νεοενθρονισθέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και να τον κάνουμε να αισθανθεί σαν στο σπίτι του».

Μουσικά όργανα όπως το κανονάκι, το ταμπούρ, το ούτι γέμισαν την αίθουσα με βυζαντινά ακούσματα. «Σκοπός μας επίσης είναι θυμίσουμε στους άρχοντες, τους πιστούς και φυλακόλουθους τις πολιτιστικές μας ρίζες. Η μουσική που ακούμε σήμερα προέρχεται απο το σταυροδρόμι των πολιτισμών που ήταν η Κωνσταντινούπολη και παίζεται στη ‘Κωνσταντινούπολη’ του 21ου αιώνα που δεν είναι άλλη από τη Νέα Υόρκη», είπε ο κ. Νεκτάριος Αντωνίου.

Το επίσημο ενθρονιστήριο γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, έληξε μέσα σε πνεύμα γενικής χαράς και αισιοδοξίας αργά το απόγευμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available